Annie Ernaux este laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2022 – Cronica de carte

1. Scriitoarea franceză Annie Ernaux este laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2022 „pentru curajul şi acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările şi constrângerile colective ale memoriei personale”. Trei dintre romanele lui Annie Ernaux se află în pregătire la Editura Pandora M, Colecția Anansi. World Fiction: „Pasiune simplă” (reeditare, traducere de Vasile Zincenco), „Confesiunea adolescentei” (traducere inedită, semnată de Mădălina Ghiu) și „Anii” (traducere tot de Mădălina Ghiu). (News.ro)

2. A fost afișat programul evenimentelor care se vor desfășura la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere FILIT Iași 2022. Timp de cinci zile, între 19 și 23 octombrie, vor avea loc peste 100 de întâlniri cu scriitori, traducători, editori, jurnaliști, muzicieni, coregrafi, actori sau fotografi, printre care Manuel Vilas, Alexandru Călinescu și Andrei Pleșu, iar în seara de sâmbătă, 22 octombrie, va exista un Focus Ucraina, cu invitați din această țară. (Link)

3. Au fost anunțate cărțile nominalizate la cele patru categorii (poezie, proză, poezie debut și proză debut) pentru cea de-a cincea ediție a Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei 2022. Printre autoarele nominalizate se află Lavinia Braniște, Anca Vieru, Suzănica Tănase, Simona Popescu și Ruxandra Burcescu. Premiile vor fi anunțate pe 17 octombrie. Anul acesta, premiul special poartă numele „Scrisul sau Viața” și îi va fi decernat Angelei Marinescu. (DLite)

4. Nominalizări la premiile literare franceze din toamna literară:

-S-a anunțat a doua selecție a juriului pentru Premiul Goncourt 2022, în cursă rămânând doar opt titluri, semnate de autori precum Pascale Robert-Diard, Makenzy Orcel și Giuliano da Empoli (Livres Hebdo);

-Juriul Femina a dezvăluit a doua selecție de romane franceze și traduse în limba franceză, precum și prima sa listă de eseuri, pentru premiile aferente anului 2022. Printre romanele străine aflate încă în competiție se numără „Albinele gri”, de Andrei Kurkov (la noi, la Editura Paralela 45), „În amintirea memoriei”, de Maria Stepanova (Editura Humanitas Fiction) și „La dépendance”, de Rachel Cusk. (Livres Hebdo).

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Bibliotecile din Marea Britanie vor oferi adăpost oamenilor vulnerabili din cauza crizei provocate de corsturile mari ale energiei în această iarnă. Amenzile pentru retururile târzii de cărți vor fi, de asemenea, eliminate de unele biblioteci din Anglia și Țara Galilor, în încercarea de a reduce presiunile financiare (The Guardian);

-Biblioteca publică din New York va pune fotografia lui Spider-Man pe 150.000 de carduri de abonamente, în speranța de a atrage mai mulți tineri cititori (New York Times);

-Volodîmîr Zelenski, președintele Ucrainei, se va adresa pe 20  octombrie participanților Târgului Internațional de Carte de la Frankfurt. Ucraina va avea un stand colectiv în cadrul târgului, sub motto-ul „Perseverance in Persistence” (Publishers Weekly);

-Ilustratoarea Robbi Behr și soțul ei, scriitorul Matthew Swanson, au lansat un program literar pentru copii, intitulat Busload of Books, transformând un autobuz școlar într-o casă pe roți cu care au plecat prin toate statele americane, donând copiilor 25.000 de exemplare ale cărților lor (Link);

-De mai mult de 20 de ani, învățătorul Luis Soriano duce cărți copiilor din Columbia, călare pe un măgar (Atlas Obscura).

6. Au fost anunțate cărțile finaliste la National Book Awards (SUA, 2022), pe cele cinci categorii distincte, ficțiune, non-ficțiune, poezie, literatură în traducere și literatură pentru tineri. La categoria ficțiune, sunt nominalizate următoarele romane: „The Rabbit Hutch”, de Tess Gunty, „The Birdcatcher”, de Gayl Jones, „The Haunting of Hajji Hotak and Other Stories”, de Jamil Jan Kochai, „All This Could Be Different”, de Sarah Thankam Mathews, și „The Town of Babylon”, de Alejandro Varela. (Publishers Weekly)

7. Scriitorul Igiaba Scego, născut la Roma din părinți originari din Somalia, recomandă mai multe cărți ce ar trebui citite pentru a cunoaște mai bine capitala Italiei, printre care „Băieții străzii”, de Pier Paolo Pasolini (la noi, la Editura Litera), „SPQR: O istorie a Romei Antice”, de Mary Beard (Editura Trei) și „Faunul de marmură”, de Nathaniel Hawthorne. (New York Times)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „Verity”, de Colleen Hoover (a 43-a săptămână în top); la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află, pentru a opta săptămână consecutivă, volumul „I’m Glad My Mom Died”, de Jennette McCurdy, despre relația dificilă a actriței cu mama sa. O altă noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, respectiv volumul „Killing the Legends”, de Bill O’Reilly și Martin Dugard, despre felul în care au murit celebrități precum Elvis Presley, John Lennon și Muhammad Ali. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Lumi de ficțiune, lumi de realitate, de Ruxandra Cesereanu, Editura Tracus Arte

-Carte singură (o infrabiografie). 1957-2017, de Sorin Mărculescu, Editura Humanitas

-Manaraga, de Vladimir Sorokin, Curtea Veche Publishing

-Fericirea lupului, de Paolo Cognetti, Editura Polirom

-Scrisoare către învățătorul fiului meu, de Abraham Lincoln, Editura Signatura

-Ești ceea ce faci. Cum să creezi cultura propriei organizații, de Ben Horowitz, Editura Vellant

-Războiul care a creat Imperiul Roman. Antonius, Cleopatra și Octavian la Actium, de Barry Strauss, Editura Polirom

-Cernobîl în miez de noapte, de Adam Higginbotham, Editura Bestseller

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Scriitorul Bill Bryson revine din retragerea auto-impusă pentru a înregistra o carte audio de Crăciun (The Guardian);

-Doi cercetători au descoperit interviuri timpurii, nepublicate până acum, cu taciturnul scriitor Cormac McCarthy, câștigător al Premiului Pulitzer, care a dat foarte puține interviuri de-a lungul vieții sale (New York Times);

-Cele șase cărți nominalizate la British Academy Book Prize 2022 (Five Books);

-Editura Headline va publica autobiografia Pamelei Anderson, intitulată „Love, Pamela” (BookSeller);

-7 cărți despre despărțiri și inimi frânte (Electric Literature);

-6 cărți despre familie și dragoste (The Week).

Fotografia ediției: Robbi Behr, Matthew Swanson, cei patru copii și cățelul lor, în timpul turului de donații prin statele americane, Busload of Books. Fotografie de Carolyn Fuss Thompson.

Ți-ar mai putea plăcea
Cele mai bune cărți ale anului 2022, conform votului Goodreads – Cronica de carte
46 de cărți must-read, recomandate de Oliver Sacks – Cronica de Carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău