Anticorpi prezenți la bebeluș după ce mamă a luat prima doză de vaccin în timp de era gravidă – Cronica Știrilor Pozitive

1. O gravidă din Florida care a primit prima doză de vaccin Modernă cu 3 săptămâni înainte de naștere a născut o fetiță sănătoasă care prezintă anticorpi la Covid-19. (Link)

2. Vaccinul produs de companiile Pfizer și BionTech neutralizează cele trei variante ale SARS-Cov-2 apărute în Marea Britanie şi în Africa de Sud, deşi capacitatea sa de neutralizare a fost „lejer inferioară” împotriva unei alte variante sud-africane apărute recent, arată o analiză realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea din Texas. (Digi24)

3. Un tratament bazat pe imunoterapie al unei companii israeliene a dovedit rată de mortalitate zero după ce a fost administrat la pacienţi COVID-19 internaţi la terapie intensivă în stare foarte gravă sau critică. Tratamentul experimental dezvoltat de compania de imunoterapie israeliană Enlivex, aflat în studii clinice, a salvat 14 pacienţi COVID-19 internaţi la terapie intensivă în stare foarte gravă şi critică, potrivit unui comunicat transmis de companie. În total, 21 de pacienţi cu forme severe de boală au supravieţuit după ce au primit medicamentul, la finalul a două studii clinice derulate în Israel. (Adevarul)

4. Uniunea Europeană își va dubla stocul de vaccinuri Pfizer/BioNTech după ce luni a încheiat un nou acord cu cele două companii pentru furnizarea a 300 de milioane de doze suplimentare din vaccinul anti-COVID-19, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. (G4Media)

5. O echipă de cercetători israelieni a dezvoltat o metodă de diagnosticare precoce a unei game largi de afecţiuni printr-o simplă analiză de sânge. Studiul a fost făcut la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Noul test a fost conceput pentru a înlocui biopsiile şi alte proceduri invazive pentru depistarea cancerelor, a bolilor cardiace şi hepatice, a inflamaţiilor şi a problemelor sistemului imunitar. (Link)

6. Johnson & Johnson a aplicat, în SUA, pentru autorizarea în regim de urgență a vaccinului anti Covid-19. Compania a anunțat că este pregătită să livreze 100 milioane de doze în prima jumătate a acestui an. Spre deosebire de celelalte 3 vaccinuri care au primit aprobări în SUA sau Europa, vaccinul J&J are o singură doză. (WSJ)

7. Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de chinezii de la CanSino Biologics a dovedit o eficiență de 65,7% în prevenirea cazurilor simptomatice și o rată de 90,98% în prevenirea unori forme severe de boală într-o analiză intermediară a testelor clinice la nivel global, a spus ministrul pakistanez al Sănătății. (Hotnews)

8. România se află pe locul 14 la nivel global cu o rată de 4,41 de doze de vaccin anti COVID-19 administrate la suta de persoane, peste media europeană şi în faţa unor ţări care au sisteme de sănătate mult mai performante, mult mai eficiente, ţări precum Germania, Franţa Italia, Polonia, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu. (G4Media)

9. Investițiile de anul trecut ale statului au totalizat 53,2 miliarde de lei, „cea mai mare sumă investită în economie în ultimii 10 ani”, potrivit Ministerului Finanțelor, o creștere de 9,5 miliarde lei față de anul anterior. Ca pondere în PIB, investițiile au fost la 5,1%, cel mai ridicat nivel începând din 2015, când indicatorul s-a situat la 5,8%. (Profit.ro)

10. Vânzările cu amănuntul și-au revenit în a doua parte a anului trecut și au recuperat integral prăbușirea cauzată de efectele pandemiei COVID-19 și restricțiile impuse de autorități. Creșterea retailului a fost de 2,2% pe întreg anul, după un avans de 3,4% în ultimul trimestru. Vânzările de mâncare au crescut cu 3,6% în decembrie 2020 față de decembrie 2019, în timp ce avansul pentru produsele nealimentare a fost de 6,8%. Vânzările de carburanți au fost marcate în continuare de efectele măsurilor de restricție a mobilității și au scăzut cu 0,7%. (Profit.ro)

11. Asocierea de firme românești Spedition UMB – Tehnostrade a început în forță construcția tronsonului din Autostrada Transilvania de 30 de km de la Nădășelu la Zimbor, parte din cei 42 de km pe care îi are contractați de la Nădășelu la Poarta Sălajului. Zeci de utilaje au intrat în teren și au început decopertarea și excavarea dealurilor de la nord-vest de Cluj-Napoca, după cum se poate observa dintr-o înregistrare video realizată cu drona. (Hotnews)

12. Probabilitatea de infectare cu coronavirus de pe obiectele atinse frecvent, precum clanțele, butoanele automatelor sau alte butoane pe care se apasă este extrem de mică. Concluzia apare în urma unor cercetări cu participarea Eawag (Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology). Astfel, Institutul de cercetări privind apa, cu sediul la Dübendorf, vorbește despre o probabilitate de a fi contaminat de coronavirus de mai puţin de 5 cazuri la 10.000. (Hotnews)

13. Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că va începe evaluarea datelor companiilor americane Eli Lilly și Regeneron privind terapia bazată pe combinația de anticorpi de sinteză în tratarea pacienților Covid-19. (Hotnews)

14. Veru a anunțat că medicamentul împotriva cancerului dezvoltat de companie a prezentat rezultate bune în fază 2 a testelor clinice, pe pacienții infectați cu noul coronavirus. Mortalitatea a scăzut cu 82% în comparație cu pacienții care au primit placebo. (CNBC)

15. SUA a atins nivelul de 2 milioane de persoane vaccinate într-o singură zi. Sambata 2,1 milioane persoane au fost vaccinate, iar media ultimelor 7 zile se apropie de 1,5 milioane/zi. (Bloomberg)

16. Numărul americanilor care au depus cererile pentru ajutorul de șomaj a scăzut pentru a treia săptămână consecutivă. 779.000 au intrat în șomaj săptămâna trecută, comparativ cu 812.000 câți au fost în săptămâna precedentă. (WSJ)

17. Cercetători de la Spitalul Universitar din Geneva sunt în etapa finală a realizării unui stetoscop care cu ajutorul inteligenţei artificiale poate detecta COVID-19 prin efectul sunetului respiraţiei pulmonare. (G4Media)

18. Economia Statelor Unite a adăugat 49.000 noi locuri de muncă în ianuarie. Rata șomajului a scăzut la 6,3%. (CNBC)

19. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Adrian Covăsnianu susține că până la sfârșitul anului am putea vedea primele utilaje pe autostrada A7, Ploiești-Bacău-Pașcani-Siret. El apreciază că până în 2025 sunt șanse bune să avem autostrada finalizată între Ploiești și Pașcani. (Profit.ro)

20. O aeronavă a companiei aeriene KLM alimentată cu combustibil sintetic a transportat în luna ianuarie pasageri din Amsterdam la Madrid, în primul zbor din lume operat cu kerosen sintetic. (Reuters)

21. SpaceX vrea să furnizeze și alte servicii prin satelit, în afară de internet. Compania americană a cerut FCC aprobare pentru a opera servicii de telefonie VoIP cu o baterie de rezervă opțională, precum și pentru a furniza servicii cu tarife reduse prin intermediul programelor guvernamentale pentru oamenii cu venituri mici. (ArsTechnica)

22. Papa Francisc a numit prima femeie într-o poziție de top în Sinod, aceasta având și drept de vot. Sora Nathalie Becquart va și subsecretar în Sinodul cardinalilor. (Axios)

23. Simona Halep a debutat cu victorie la Australian Open, învingând-o pe reprezentanta gazdelor, Lizette Cabrera, în două seturi, scor 6-2, 6-1, în doar o oră de joc. A fost un meci fără istoric, în care Simona Halep nu a forțat. În turul al doilea, Simona Halep va juca, miercuri, tot cu o australiancă, Alja Tomljanovic (Treizecizero). Sorana Cîrstea a câștigat duelul românesc, împotriva Patriciei Țig, impunându-se cu același scor ca Simona Halep, respectiv 6-2 6-1. În turul următor, o va întâlni pe Petra Kvitova. (Treizecizero)

Fotografia dimineții – Faimoasa marmotă cârtiță din Pennsylvania a prognozat încă 6 săptămâni de iarnă pe 2 februarie. Alan Freed / Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Bacalaureat: 232 de medii de 10.00, cel mai mare număr din ultimii şapte ani – Cronica Știrilor Pozitive
Numărul persoanelor declarate vindecate de Covid-19 va ajunge azi la 11,5 milioane – Cronica Știrilor Pozitive
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău