Numărul pacienților declarați vindecați, la nivel global, va depăși în această dimineață 35 de milioane – Cronica Știrilor Pozitive

1. Numărul pacienților declarați vindecați, la nivel global, va depăși în această dimineață 35 de milioane.

2. Statul australian Victoria, cel mai afectat de pandemie, a înregistrat o săptămână întreagă fără nici un nou caz de infectare raportat. (Reuters)

3. Un spray nazal care blochează absorbția virusului SARS-CoV-2 a protejat complet dihorii în testele efectuate până acum. Dacă se va doveni eficient și la oameni, spray-ul ar putea fi folosit zilnic, ca un vaccin. (NYTimes)

4. Copiii infectați cu noul coronavirus produc anticorpi mai slabi și mai puțini variați, iar acest lucru îi ajută să scape mai repede de boală și să nu dezvolte forme complicate. Datele apar într-un studiu publicat ieri. (NYTimes)

5. Anticorpii împotriva SARS-CoV-2 pot fi detectaţi până la şapte luni după infectare la 90% dintre pacienţi, a descoperit un studiu realizat de Institutul Joao Lobo Antunes de Medicină Moleculară (IMM) din Portugalia. În prima fază a bolii, bărbații produc mai mulți anticorpi decât femeile, dar nivelurile se echilibrează ulterior. (Link)

6. Sud coreenii de la Celltrion au anunțat că pacienții Covid-19 tratați cu medicamentul experimental bazat pe anticorpi dezvoltat de companie s-au recuperat mai repede cu cel puțin 44% decât cei care nu au primit tratamentul. (Reuters)

7. Compania farmaceutică Biogen a prezentat ”dovezi extraordinar de convingătoare” că medicamentul său experimental pentru Alzheimer este eficace, potrivit unei comisii de experţi ai Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, informaţie care măreşte şansele unei aprobări rapide a tratamentului de către instituţie. (News.ro)

8. Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul analizează posibilitatea de a acorda stimulente firmelor care le vor permite angajaților să lucreze de acasă, în contextul noilor restricții anunțate joi de președintele Klaus Iohannis. Prim-ministrul a prezentat ca exemplu stimulentul de 500 euro alocat pentru angajații care au lucrat în telemuncă pe perioada stării de urgență. (Profit.ro)

9. Numărul tranzacțiilor imobiliare a explodat în luna octombrie, cu o creștere de peste 43% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la peste 83.000 de tranzacții. Numărul reprezintă un record al ultimilor trei ani, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Aceasta este a patra lună de creștere de la începutul pandemiei, după ce și în iunie a fost înregistrat un salt surprinzător de 16,4%. (Profit.ro)

10. Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut în primele nouă luni față de perioada similară din 2019 atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 1,7%, respectiv cu 1,4%. (Profit.ro)

11. Leul a fost mult mai stabil pe perioada pandemiei decât mondele țărilor din Europa Centrală care au un regim de curs similar, Cehia, Polonia și Ungaria. Datele publicate de BNR arată o devalorizare cu mult mai redusă a monedei noastre naționale în raport cu euro, de doar 1,95% între luna ianuarie și luna octombrie, mult sub valorile înregistrate pentru coroana cehă (-7,38%), zlotul polonez (-6,44%) sau forintul maghiar (-7,78%). (Cursdeguvernare)

12. Ministerul Transporturilor și Metrorex au semnat contractul de finanțare pentru proiectul Magistralei 6 de metrou către Aeroportul Henri Coandă – Otopeni. Investiția ar trebui să fie finalizată până la 15 noiembrie 2026. Magistrala 1 Mai – Aeroportul Henri Coandă – Otopeni va avea 14.2 kilometri și va cuprinde 12 stații. (Ziare)

13. Angajatorul va avea posibilitatea de a utiliza semnătura electronică calificată la încheierea contractului individual de muncă sau a actului adițional la contract. Semnătura electronică calificată va putea fi utilizată și la întocmirea tuturor documentelor din domeniul relațiilor de muncă, respectiv în comunicarea cu instituțiile publice de resort, prevede un proiect de ordonanță de urgență. (Profit.ro)

14. Banca Centrală Europeană a lansat un sondaj public cu privire la emiterea unei versiuni digitale a monedei europene, lăsând să se înțeleagă că se ia în calcul un Euro digital, care să fie folosit și în retail, nu doar între bănci. Președintele BCE, Christine Lagarde, spune că, în contextul creșterii în popularitate a plăților digitale, instituția pe care o conduce trebuie să fie pregătită pentru emiterea unei monede digitale, dacă va fi nevoie. (CoinDesk)

15. Participarea la alegerile prezidenţiale desfăşurate marţi în SUA şi al căror rezultat este încă incert ar putea fi cea mai ridicată din ultimii o sută de ani. Portalul Edison Research estimează peste 157 de milioane de voturi la acest scrutin, adică o rată de participare de circa 65,7%, cu mai mult de cinci puncte procentuale peste rata participării, de 60,1%, la alegerile desfăşurate cu patru ani în urmă. Potrivit US Elections Project, numărul celor care au votat este de circa 160 de milioane. Participarea la vot ar putea să depăşească acum recordul de 65,7% din anul 1908, scrutinul din acel an având însă loc înaintea revizuirii Constituţiei prin care li s-a acordat femeilor dreptul de vot. (Hotnews)

16. Analizând datele navetei Kepler, lansată de NASA în 2009, cercetătorii estimează că sunt cel puțin 100 de miliarde de stele doar în galaxia noastră, dintre care 4 miliarde sunt similare cu soarele. Analiza arată că doar în Calea Lactee ar putea exista 300 de milioane de planete similare cu a noastră. (NYTimes)

17. Cercetătorii au descoperit o nouă metodă prin care pot transforma electricitatea în hidrogen sau produși chimici, folosind doar microunde. Eliminarea firelor și a electrozilor din acest proces poate aduce beneficii majore în mai multe industrii, inclusiv auto și cea chimică. (TechXplore)

18. Folosirea recunoașterii faciale de poliție și alte instituții locale a fost interzisă prin vot în statele americane Portland și Maine. Cetățenii supuși recunoașterii faciale pot acum cere daune civile de peste $1,000. (The Verge)

19. Point Pickup Technologies, o platformă digitală americană de curierat B2B, dezvoltată integral de o echipă de programatori din România,  a primit o finanțare de $30 milioane de la Brown Brothers Harriman (BBH), una dintre cele mai vechi și mai mari bănci private din Statele Unite. (Startup Cafe)Social

Fotografia dimineții prezintă o altă fetiță salvată din clădirea în care locuia, prăbușită în urma cutremurului din Turcia, Elif Perincek, de trei ani. Turkish Health Ministry/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Epidemia covid-19 este ”controlată” în prezent în Franţa – Cronica Știrilor Pozitive
România se află pe locul 2, în Europa, și pe locul 7, în lume, în ceea ce privește vaccinarea cu ambele doze de vaccin anti-Covid – Cronica Stirilor Pozitive
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău