Anul trecut, în premieră, energia regenerabilă a reprezentat mai mult de 30% din electricitatea mondială – Cronica de Mediu

1. Schimbările climatice vor determina o migrație a șerpilor veninoși, în următoarele decenii, către țări unde până acum nu existau și în care populația și guvernele nu sunt pregătite să facă față unor astfel de amenințări letale. Vipera europeană și cea cu corn, care se găsesc și în România, își vor dubla suprafața habitatelor. (TheLancet.com)

2. Lumea tocmai a cunoscut cea mai caldă lună aprilie măsurată vreodată, prelungind o serie de 11 luni în care fiecare lună a stabilit un record de temperatură, a anunţat serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene. (G4media.ro)

3. Anul trecut, în premieră, energia regenerabilă a reprezentat mai mult de 30% din electricitatea mondială, după o creștere rapidă a energiei eoliene și solare, potrivit noilor date. La nivelul UE ponderea de energie regenerabilă utilizată a fost de 44%. (TheGuardian.com)

4. Din cauza schimbărilor climatice, Indonezia își mută capitala de la Jakarta. Construiește un nou oraș – Nusantara, care va costa 35 de miliarde de dolari și va fi finalizat spre 2045. Pe scurt, Jakarta se scufundă încet, încet. (Profit.ro)

5. Schimbările climatice au condus la o producție de măsline scăzută in tarile mediteraneene. Urmează o dublare, cel mai probabil, a prețului. Schimbările climatice, scumpirile, ratele ridicate ale dobânzilor și inflația au afectat lanțul valoric al uleiului de măsline de-a lungul ultimelor luni. (Adevarul.ro)

6. Producția a nouă materii prime de bază pentru economie și populație – cereale (grâul, orezul și porumbul), minerale esențiale (cupru, cobalt, litiu) și metale vitale (zinc, fier, aluminiu) – este în pericol din cauza schimbărilor climatice, chiar și în scenariul în care emisiile de dioxid de carbon ar scădea. Potrivit raportului PwC ”Riscurile climatice pentru 9 materii prime cheie”, 87% din producția mondială de orez, peste 70% din producția de cobalt și litiu și aproximativ 60% din producția de bauxită și fier vor fi afectate negativ până în 2050. (Adevarul.ro)

7. Cea de-a doua instalație din Islanda pentru captarea CO2 din aer și stocarea acestuia în subteran a fost inaugurată miercuri de către start-up-ul elvețian Climeworks, care își mărește de zece ori capacitatea și speră să „elimine” milioane de tone din acest gaz până în 2030. (Hotnews.ro)

8. Creștere semnificativă a nivelului dioxidului de carbon din atmosfera Pământului, înregistrată în martie 2024. Gazul care facilitează încălzirea globală este provocat de arderea combustibililor și a depășit recordul anterior, din 2016. Potrivit The Guardian, oamenii de știință cred că evenimentul climatic periodic El Niño, care a atins vârful în această primăvară, a avut un rol în creșterea concentrației de CO2, dar valorile sunt mai mari decât în 2016, iar acest lucru este pus nu numai pe seama emisiilor arderilor de combustibili fosili (termocentrale, mașini, incendii de vegetație) dar și pe seama reducerii suprafețelor forestiere, care absorb acest gaz. (Theguardian.com)

9. Anul 2023, cel mai călduros măsurat vreodată în lume, a mai doborât un record: oamenii de știință au reușit să stabilească faptul că vară din emisfera nordică a fost cea mai călduroasă din ultimii 2.000 de ani. (News.ro)

10. Căldurile extreme din Asia au ucis pana acum zeci de oameni, devenind „cel mai extrem eveniment” din istoria climei. Deși este încă primăvară, sute de milioane de oameni din Asia de Sud și de Sud-Est s-au confruntat deja cu temperaturi caniculare. In 21 aprilie in orașul Bhagdora mercurul a atins 46 grade. Mai multe zone din Myanmar au înregistrat temperaturi maxime record de aproximativ 46-47 grade, cu un indice de căldură mult mai ridicat. (Indicele de căldură este o măsură a ceea ce se simte efectiv, ținând cont de umiditate, viteza vântului și alți factori). Condițiile de caniculă au fost brutale și în Asia de Sud-Est. În Filipine, autoritățile au închis mii de școli în timp ce zone vaste ale țării s-au confruntat cu secetă și temperaturi de până la 44 grade – fără precedent pentru regiune la începutul lunii aprilie. (cbsnews.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Lumea se confruntă cu o criză iminentă a apei – Cronica de Mediu
Germania a inaugurat prima linie feroviară din lume ce funcţionează în întregime cu hidrogen – Cronica de Mediu