Anul trecut, raportat la PIB-ul per capita, România s-a situat la 73% din media Uniunii Europene, aproape de Portugalia – Cronica dimineții

Astăzi este solstițiul de vară, ziua în care începe vara astronomică și cea mai lungă zi din an.

1. Raportat la PIB-ul per capita în 2021 (valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard – PPS), România s-a situat la 73% din media Uniunii Europene, aproape de Portugalia care a fost la 74% din media UE, Ungaria – 76% și Polonia – 77%. (Profit.ro)

2. Germania și Maria Britanie au fost țările de unde, anul trecut, au venit cei mai mulți bani de la românii plecați în străinătate: peste 1,36 și respectiv 1,19 miliarde de euro. Germania și Maria Britanie au luat locul Italiei și Spaniei, de unde, în 2008, românii trimiseseră peste 2,5 miliarde euro, respectiv peste 2 miliarde de euro în țară. (Cursdeguvernare)

3. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că investiţia în educaţie, deşi insuficientă, este în anul 2022 aproape dublă în raport cu anul 2016, adică de 41 de miliarde de lei, faţă de 21,7 miliarde de lei. (News.ro)

4. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că introducerea unei taxe auto de la 1 ianuarie 2023 nu este o soluţie pentru Bucureşti, dar că vor fi extinse reţelele de parcări pentru care se va percepe taxă. În prezent, o oră de parcare în zona centrală sau a marilor bulevarde costă 5 lei. (News.ro)

5. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut luni ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia, potrivit agenției publice maghiare MTI. Anunțul lui Orban vine cu doar trei zile înaintea Consiliului European la care e așteptată o decizie legată de cererile depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, care vor să primească statutul de țări candidate. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: David Popovici a câştigat medalia de aur la Campionatele Mondiale de Înot de la Budapesta. La doar 17 ani, acesta a triumfat în proba de 200 de metri liber, devenind primul înotător român de sex masculin care ia aurul într-o astfel de competiţie.

6. Liderul USR Cătălin Drulă a declarat, luni, în emisiunea Talk News, de la Profit News TV, despre plecările din partid, că şi informaţiile sale sunt în zona asta, că vor fi 11 parlamentari care vor părăsi formaţiunea. El a mai spus că s-au gândit să facă asta pe etape şi nu pleacă toţi deodată ceea ce ”nu prea e ok, pentru că vor să dea impresia că USR se sparge”. ”Nu veţi mai auzi USR pe 17 voci”, a mai spus Drulă. (News.ro)

7. Acum doi ani, Austria a devenit a două țară europeană care a renunțat la folosirea cărbunelui. Duminica, guvernul austriac a cerut redeschiderea unei centrale pe cărbune, aflată la 200 km sud de Viena, din cauza reducerilor importurilor de gaze naturale din Rusia. (Bloomberg)

8. Coaliția de guvernământ din Israel, formată din opt partide, a decis dizolvarea parlamentului și organizarea de noi alegeri anticipate. Va fi a cincea rundă de alegeri organizate în trei ani și jumătate. (NYTimes)

9. O temperatură de 52,2 grade Celsius a fost înregistrată luni în Abadan, Iran. Este cea mai ridicată temperatură globală înregistrată în acest an. (Link)

10. Un articol despre încercarea lui Boris Johnson din 2018, când era ministru de Externe, de a-și numi amanta, actuală soție azi, ca purtător de cuvânt al ministerului, pe un salariu de $122.000/an, nu a fost publicat niciodată online. Materialul, apărut sâmbătă în prima ediție tipărită a The Times of London, nu a mai fost publicat în edițiiile următoare și nici pe siteul publicației. Daily Mail l-a preluat însă ulterior l-a șters. Nici una dintre publicații nu a oferit explicații asupra deciziilor de a-l șterge. (NYTimes)

Fotografia dimineții – Captura cu clasamentul finalei de 200 metri liber, cu David Popovici pe primul loc:

Ți-ar mai putea plăcea
Curtea Constituţională obligă guvernul să dubleze alocațiile copiilor – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Dragnea atacă din nou multinaționalele și sistemul bancar

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău