Cronica dimineții – Americanii votează astăzi pentru Congres

1. Americanii votează astăzi pentru Congres, un test pentru mandatul președintelui Trump, la doi ani de la câștigarea alegerilor prezidențiale. Republicanii, susținuți masiv de Trump, care s-a implicat activ în campania electorală, spera să-și păstreze majoritatea parlamentară în ambele Camere, în timp ce Democrații, susținuți de fostul președinte Barack Obama, spera să recâștige majoritatea măcar în Camera Reprezentanților, pentru a-l putea bloca pe Trump.

2. Studiourile americane de filme 20th Century Fox, Universal, Warner Bros, Paramount, Disney, Columbia și Sony Pictures au obținut în instanță blocarea accesului clienților Telekom, UPC, RCS&RDS, Nextgen, Digital Cable Systems (DCS) și Akta Telekom la trei site-uri de filme piratate: filmehd.net, filmeonline2013.biz și thepiratebay.org, ultimul fiind disponibil la alte 42 adrese web. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. (Profit.ro)

3. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, după excluderile din PSD, că speră ca „aceste mişcări să nu afecteze mai mult PSD-ul”, spunând că a discutat cu colegi îngrijoraţi că majoritatea parlamentară ar pute fi afectată. „Nu vă ascund că şi preocuparea mea este tot în acest sens”, a declarat Tăriceanu. (News.ro)

4. Facebook a postat rezultatul unei analize independente despre Myanmar, care arată că rețeaua socială nu a depus suficiente eforturi pentru a bloca incitările la ură și violență. (Link)

5. Bancherii promit să ia singuri măsuri pentru protejarea clienților cu credite ajunși în dificultate, adoptând un nou Cod de Conduită pe care se angajează să-l respecte întreaga industrie, într-un context în care mai multe proiecte legislative aflate în dezbaterea Parlamentului propun intervenții administrative dure în activitatea de creditare, în regulile de stingere a obligațiilor și în libertatea contractuală, invocând necesități de protecție a consumatorului. (Profit.ro)

6. Google a anunțat că luna viitoare, o dată cu lansarea unei noi versiuni, browserul Chrome va bloca reclamele de pe siteuri care agresează utilizatorul. (VentureBeat)

7. Modelul 3 de la Tesla a devenit cea mai bine vândută mașina electrică din lume, pentru primele 8 luni ale acestui an, depășind Nissan Leaf. (Automarket)

8. Dacă toată populația planetei ar deveni vegetariană, numărul deceselor anuale ar scădea cu 7,3 milioane. (Bloomberg)

9. Sinuciderile în rândul copiilor din Japonia sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, devenind principala cauză de deces. (BBC)

10. Acțiunile Activision Blizzard au scăzut cu 7% după ce fanii au criticat masiv, pe rețele sociale, decizia companiei de a lansa Diablo Immortal, un joc pentru mobil, în loc să lanseze o nouă expansiune de PC pentru Diablo 3 sau chiar Diablo 4. Filmul care anunța Diablo Immortal pe YouTube are 16.000 de like-uri și aproape 450.000 de reacții negative. (Bloomberg)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
În 115 localități s-a înregistrat o rată de infectare de peste 3 la mia de locuitori – Cronica dimineții
Educația a primit cel mai mic buget din ultimii 30 de ani – Cronica dimineții