Apple lucrează la un sistem prin care sunt detectate automat accidentele auto și se apelează serviciile de urgență – Cronica de Tehnologie

1. Apple lucrează la un sistem prin care sunt detectate automat accidentele auto și se apelează serviciile de urgență. Facilitatea, care a fost până acum testată cu datele anonime a milioane de utilizatori, va fi implementată pe iPhone și Apple Watch. (Profit.ro)

2. Instalarea macOS Monterey duce la blocarea completă a unora din Mac-urile vechi – acestea fie nu mai pornesc, fie nu mai pot fi alimentate după ce se descarcă. Pare să fie același gen de probleme raportate și anul trecut, după lansarea macOS Big Sur, de unii din posesorii unor modele mai vechi de MacBook Pro. (MacRumors)

3. Fizicienii au descoperit cum se asamblează singure moleculele ADN în grupuri. Descoperirea ar putea deschide drumul producerii materialelor cu o conectivitate clar definită între particulele componente. (Phys)

4. Meta a prezentat mai multe tehnologii tactile pentru roboți, care vor fi disponibile open source. Cele mai interesante sunt ReSkin, un fel de piele pentru roboți, groasă de 2-3mm, dar foarte rezistentă, și DIGIT, un sistem de senzori pentru amprente, care oferă roboților senzația atingerii, cu un cost de producție de $15. (Engadget)

5. Și-a revenit Roblox, după ce a fost indisponibil pentru mai bine de 60 de ore. Gamerii vor fi reprimiți treptat, urmând să mai dureze ceva până când toți vor putea intra în joc. (Kotaku)

6. Birocrația și luptele interne pentru control pot compromite Gaia-X (proiectul privind stocarea în cloud, prin care Uniunea Europeană vrea să-și reducă dependența de SUA), susțin mai mulți oficiali guvernamentali. Inclusiv unii din șefii companiilor private implicate, precum Scaleway, spun că șansele ca proiectul european să-și atingă scopul sunt minime. (Politico)

7. Guvernul din Nicaragua a întreținut o fermă de troli începând cu 2018, acuză Meta. Compania americană spune că a eliminat aproape 1.500 de conturi, pagini, grupuri de Facebook și conturi de Instagram care făceau parte din fermă. Duminică au loc alegeri generale în Nicaragua. (FT)

8. Tesla extinde accesul la rețeaua Supercharger, sub forma unui program pilot. 10 stații de încărcare din Olanda vor putea fi folosite și pentru încărcarea altor modele de mașini decât cele vândute de compania americană. Este, însă, necesară aplicația Tesla. (Engadget)

9. Două medicamente care există de mulți ani pe piață ar putea ajuta în lupta împotriva bolilor degenerative ale creierului. Gemfibrozilul și acidul retinoic, folosite împreună, forțează astrocitele să inverseze procesele distructive, îmbunătățind funcțiile cognitive. (MedicalXpress)

10. Cercetătorii australieni propun o nouă tehnologie pentru mașinile autonomie, care facilitează acestora depistarea pietonilor și a bicicliștilor a căror vizibilitate este obstrucționată. Tehnologia implică montarea pe marginea străzilor a unor echipamente speciale, dotate cu senzori și camere Lidar, cu ajutorul cărora mașinile autonome comunică și fac schimb de informații. (TechXplore)

Ți-ar mai putea plăcea
LG ar putea ieși de pe piața smartphone-urilor în 2021 – Cronica de Tehnologie
Apple a lansat primul beta de iOS 14 și iPadOS 14 – Cronica de Tehnologie
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău