Apple va vinde iPhone-uri pe bază de abonament – Cronica de Tehnologie

1. Apple va vinde iPhone-uri pe bază de abonament, începând de anul acesta sau cel târziu anul viitor. Compania americană ar avea un plan mai larg privind vânzarea de hardware pe bază de abonament, din care fac parte produse precum iPhone și iPad. Deocamdată, rămân necunoscute detaliile privind forma și condițiile viitoarelor abonamente pentru hardware Apple, însă, nu ar fi exclus să existe pachete care să includă atât hardware, cât și servicii precum Apple Music, Apple TV sau Apple Fitness+. (News.ro)

2. Poliția britanică a arestat șapte persoane în cadrul anchetei legate de grupul de hackeri Lapsus$, care au furat recent date ale mai multor companii de tehnologie, inclusiv Microsoft și Samsung. Toți cei șapte sunt tineri cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani, însă poliția britanică s-a ferit să spună clar că aceștia ar fi membri Lapsus$. (Reuters)

3. Parlamentarii europeni au căzut de acord asupra mai multor principii ale viitorului Digital Markets Act, printre care se va regăsi interoperabilitatea serviciilor de chat. Astfel, serviciile mari, precum WhatsApp sau Facebook Messenger, vor trebui să permită interoperabilitatea cu serviciile mai mici, dacă acestea din urmă cer acest lucru. Nerespectarea viitoarei legislații va atrage amenzi de 10% din veniturile anuale globale sau 20% în cazul încălcărilor repetate. (Profit.ro)

4. Dincolo de interoperabilitatea platformelor de comunicare, Digital Markets Act va mai include principii precum dreptul la dezinstalare (care vizează în special platforme ca Android și iOS care nu permit dezinstalarea completă a anumitor aplicații), accesul firmelor mici la datele pe care le generează pentru marile companii, transparența în advertising și blocarea promovării serviciilor proprii ca tactică neconcurențială (cum a făcut Google cu funcțiile de shopping în propriul motor de căutare). Principiile vor fi impuse așa-zișilor gatekeepers, definiți ca platforme online cu cel puțin 45.000 de utilizatori activi și o capitalizare de peste €75 de miliarde. (The Verge)

5. Netflix cumpără Boss Fight Entertainment, un dezvoltator de jocuri mobile cu 130 de angajați. Este deja al treilea mic dezvoltator de jocuri pe care Netflix l-a cumpărat în ultima jumătate de an, după Night School și Next Games. (NYTimes)

6. Cercetătorii au dezvoltat o metodă nouă prin care pot fi identificate formele agresive de cancer la plămâni în fazele incipiente. Folosind inhibitori pentru proteina aurora kinase, aceștia cred că descoperirea va contribui la îmbunătățirea tratamentului pentru adenocarcinoma, cea mai răspândită formă de cancer la plămâni. (MedicalXpress)

7. Motorola Edge Plus ($999) oferă o performanță excelentă și o autonomie bună, iar încărcarea bateriei se face rapid cu ajutorul încărcătorului de 30W cu care este livrat. Pe de altă parte, nu are o cameră tele și nu oferă o rezistență la apă și praf omologată, iar compania livrează update-uri de sistem doar pentru doi ani. (The Verge, review)

8. Atacul Rusiei asupra sateliților Viasat, care a coincis cu invadarea Ucrainei, a afectat și 27.000 de utilizatori europeni din afara acestei țări. Mai multe mii dintre cei afectați au rămas offline pentru aproape o lună. (Wired)

9. Aplicația Uber va putea fi folosită pentru a comanda taxiuri în New York City. Toate cele aproximativ 14.000 de taxiuri vor fi disponibile în cadrul aplicației, iar tarifele vor fi de nivelul Uber X. (WSJ)

10. Spotify a plătit anul trecut peste $7 miliarde deținătorilor drepturilor de difuzare, cu $2 miliarde mai mult decât în 2020. Compania spune că, de când există, Spotify a plătit peste $30 de miliarde. 52.600 de artiști au câștigat anul trecut peste $10.000, în vreme ce 1.040 dintre aceștia au câștigat peste $1 milion în 2021. (Music Ally)

Ți-ar mai putea plăcea
Apple lucrează la o facilitate care va permite testarea anumitor aplicații fără instalarea acestora pe iPhone – Cronica de Tehnologie
Clubhouse ar putea ajunge pe Android peste aproximativ două luni – Cronica de Tehnologie
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău