Aproape 100.000 de copii din SUA au fost testați pozitiv la noul coronavirus în ultimele două săptămâni din iulie – Cronica dimineții

1. Aproape 100.000 de copii din SUA au fost testați pozitiv la noul coronavirus în ultimele două săptămâni din iulie. (NYTimes)

2. Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat că toate deficitele bugetare ”au explodat”, criza economică însemnând cheltuieli mai mari de la buget pentru toate ţările. ”Totuşi, România are cea mai mică creştere a deficitului bugetar faţă de estimarea iniţială”, susţine el. Cîțu a menţionat că lucrul cel mai important este ca ţara noastră să reuşească revenirea economică din trimestrul III şi evitarea recesiuniii tehnice, cu un efort bugetar mai mic decât restul ţărilor din UE. (News.ro)

3. Pentru prima oară din 2018, acțiunile cotate pe burse, la nivel global, valorează mai mult decât valoarea PIB-ului întregii lumi. (Link)

4. Autoritatile din Italia prelungesc masura privind izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din Romania sau Bulgaria pana la 7 septembrie. Italia considera Romania o tara cu risc ridicat din punct de vedere epidemiologic. (Ziare)

5. Grecia a anunțat 203 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Este cel mai mare număr înregistrat, la nivelul unei zile, de la începutul pandemiei până în prezent. (TheGuardian)

6. Președintele Donald Trump a semnat decretele care reintroduc parțial indemnizațiile suplimentare de șomaj destinate zecilor de milioane de americani care și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei de coronavirus. Decizia vine după ce negocierile dintre Casa Albă și Congres referitoare la cele mai bune modalități de a-i ajuta pe americani să suporte impactul uriaș al crizei de sănătate și economice au eșuat. (Profit.ro)

Una din Cronica de Carte: Pe 1 august, au fost anunțați câștigătorii Premiilor Hugo pe anul 2020, acordate celor mai bune cărți din domeniile sci-fi și fantasy: ”A Memory Called Empire”, de Arkady Martine, este cel mai bun roman al anului; cea mai bună serie este ”The Expanse”, de James S. A. Corey; cea mai bună poveste grafică: LaGuardia. Ceremonia online l-a avut ca moderator (destul de controversat) pe George R.R. Martin. (TOR)

7. Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a obţinut 79,7 la sută din voturi la alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit unui sondaj oficial la ieşirea de la urne. Principalul său rival, candidata surpriză a opoziţiei, Svetlana Tikhanouskaya, a obţinut conform sondajului 6,8 la sută din voturi (News.ro). În capitală Minsk și în alte orașe poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanții care au acuzat falsificarea alegerilor. (BBC)

8. Un grup de investigatori din Luxemburg este pe cale să pună la punct un sistem de detectare a coronavirusului prin intermediul vocii și tusei. Sistemul va permite un mai bun diagnostic de la distanță și va reduce riscul contagierii din cauza contactului fizic dintre medici și pacienți. (Profit.ro)

9. Ieri a avut loc tragerea la sorți pentru primul tur preliminar al UEFA Champions League. CFR Cluj va evolua cu Floriana (Malta), în deplasare. Tururile 1-3 se vor juca într-o singură manșă.

10. NASA a decis să renunţe la apelativele cu încărcătură rasistă folosite pentru anumite corpuri cereşti. Eskimo Nebula şi Siamese Twins Galaxy se numără între poreclele eliminate. (News.ro)

Fotografia dimineții vine de la protestele care au avut loc în această noapte la Minsk, Belarus:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Tariceanu: Voi susţine necondiţionat o decizie a coaliţiei de a demara procedura de suspendare a preşedintelui
140.000 de persoane au călătorit cu metroul vineri, în prima zi de după Starea de Urgență – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău