Aproape 140.000 de noi cazuri de viroză şi gripă s-au înregistrat în ultima săptămână – Cronica dimineții

1. România a înregistrat o scădere a populației cu 4 milioane de persoane în ultimii 30 de ani, iar în 2021 nivelul acesteia era similar cu cel din 1966, a afirmat președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, la conferința „Îmbătrânirea populației rezidente, un fenomen greu de oprit”. (Profit.ro)

2. Aproape 140.000 de noi cazuri de viroză şi gripă s-au înregistrat în ultima săptămână, şi 25 de decese, a informat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. (News.ro)

3. Mircea Geoană nu a respins, vineri, într-un interviu, varianta candidaturii sale la alegerile prezidențiale din 2024, dar a ținut să precizeze că această discuție „va fi reluată la un moment dat”. (Digi24)

4. Pe baza datelor referitoare la salariile de bază anuale pentru cadrele didactice cu normă întreagă, Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia și România sunt țările care își plătesc cel mai puțin profesorii. Salariile anuale în țările de mai sus se ridică la mai puțin de 10.000 de euro. Profesorii primesc cele mai mari salarii în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveția și Liechtenstein, cu un salariu de bază anual depășind 50.000 de euro. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Netflix va extinde în lunile următoare măsurile împotriva password sharing-ului, prin care este impusă o taxă pentru accesarea contului de către alte persoane. Compania se așteaptă la o rezistență inițială, care să ducă la anulări de abonamente, înainte ca veniturile să crească. (The Verge)

5. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu există ”altă soluţie” decât trimiterea de către Occident a unor tancuri grele de luptă Ucrainei, în contextul în care aliaţii Kievului nu au decis nimic în acest, într-o reuniune la Ramstein, în Germania. Aliaţii din Occident ai Ucrainei, reuniţi vineri la baza militară americană Ramstein, în Germania, nu au reuşit să ajungă la o înţelegere prin care să livreze Kievului tancuri grele, din cauza lipsei unei unde verzi a Germaniei. (News.ro)

6. Oficialii americani sfătuiesc Ucraina să amâne lansarea unei ofensive majore împotriva forțelor ruse până când țara va primi noi arme, iar soldații ucraineni vor fi pregătiți să le folosească. Un înalt oficial al administrației Biden, vorbind cu un grup restrâns de reporteri sub condiția anonimatului, a spus că Statele Unite își mențin cu fermitate decizia de a nu furniza tancuri Abrams Ucrainei, în acest moment, pe fondul unei controverse cu Germania asupra tancurilor. (Hotnews)

7. Vânzările de case din SUA au scăzut în decembrie. Este a unsprezecea luna consecutivă de scădere, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1999. (Reuters)

8. Populația Germaniei a crescut în 2022 la nivelul fără precedent de 84,3 milioane de oameni, sub efectul imigrației-record, relevă ultimele cifre ale Oficiului național de statistică. Potrivit estimărilor inițiale publicate de Destatis, comparativ cu sfârșitul anului 2021, populația Germaniei a crescut cu 1,1 milioane de persoane, cauza acestei creșteri puternice a fiind un nivel record al imigrației nete. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Federaţia Italiană de Fotbal a anunţat că gruparea Juventus Torino a fost penalizată cu 15 puncte, sancţiune care se aplică în actualul sezon, din cauza fraudelor contabile la unele transferuri de jucători.

9. Mercedes-Benz a anunțat că cei aproximativ 93.000 de angajați ai companiei din Germania vor primi un bonus de până la 7300 euro pentru performanțele atinse în 2022. (Link)

10. Doar 8,5% dintre firmele din Uniunea Europeană și țările G7 au plecat din Rusia, arată un studiu publicat de o universitate elvețiană, care pune sub semnul întrebării discursul oficial referitor la un vast exod al companiilor occidentale după invadarea Ucrainei. (Profit.ro)

Fotografia dimineții vine din Franța, de la protestele din această săptămână:

Ți-ar mai putea plăcea
Dan Barna și Dacian Cioloș: “USR şi PLUS vor merge mai departe împreună. Şi la prezidenţiale, şi la locale, şi la parlamentare“ – Cronica dimineții
Lider sindical: Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău