Peste 19 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne azi – Cronica dimineții

1. Peste 19 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne azi, de la ora 7:00, pentru a-şi alege primarii, consilierii locali şi judeţeni şi preşedinţii de consilii judeţene. Procesul de votare se va desfăşura în condiţii foarte stricte, impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19. Au fost înregistrate în total peste 250.000 de candidaturi, cele mai numeroase fiind în Iaşi, Suceava şi Timiş, unde numărul aspiranţilor la un post în administraţia locală trece de 9.000. (News.ro)

2. Virgil Musta, coordonatorul spitalului COVID din Timișoara, a declarat că „riscul de contaminare la vot este mult mai mic, pentru că acolo sunt luate niște măsuri foarte stricte, decât riscul de a te contamina când mergi să faci cumpărăturile la magazin. Pentru că la magazin sunt mai mulți oameni, nimeni nu se dezinfectează înainte și după ce ia produse din magazin.” (Hotnews)

3. Reprezentanții Bosch România anunță că au dezvoltat cel mai rapid test PCR pentru SARS-CoV-2 din lume, care oferă rezultate valide în numai 39 de minute. (G4Media)

Una din Cronica de Mediu: Temperatura medie a României a crescut cu 2,4 grade în ultimii 60 de ani, conform datelor obținute de Mindcraft Stories de la Agenția Națională de Meteorologie. Localitățile în care temperatura a crescut cel mai mult în ultimii 60 de ani sunt Bistrița, unde temperatura a crescut cu 3,47°C, și Slobozia, unde temperatura a crescut cu 3,08°C. La polul opus, cea mai mică creștere a temperaturii înregistrată a fost făcută de stația meteorologică din București – Băneasa, unde temperatura a crescut 1,53°C în ultimii 60 de ani. În schimb, stația din București – Filaret a înregistrat o creștere a temperaturii apropiată de media țării, de 2,37°C. (Mindcraftstories.ro)

4. Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a declarat că nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, iar rezultatele preliminare ale studiului prezentat de Universitatea din Bucureşti contrazic declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară. (Hotnews)

5. Un studiu realizat în 38 de țări, la care au răspuns 10.400 persoane, arată că procentul femeilor care au raportat probleme mentale din cauza Covid-19 – anxietate, lipsa apetitului, probleme cu somnul sau probleme cu rezolvarea taskurilor zilnice – este de aproape 3 ori mai mare decât cel al bărbaților. (Time)

6. Elveţienii stabilesc azi, prin referendum, dacă cetăţenii Uniunii Europene vor mai putea să muncească şi să trăiască sau nu în Elveţia. (News.ro)

7. Pentru prima oară de la începutul lunii iunie, statul american New York a înregistrat peste 1000 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus la nivelul unei zile. (Bloomberg)

8. Unele servicii bancare şi de telecomunicaţii din Ungaria au fost, joi, ţinta unuia dintre cele mai puternice atacuri cibernetice care au avut loc vreodată în această ţară, fiind lansat de pe servere din Rusia, China şi Vietnam, a anunţat sâmbătă compania Magyar Telekom. Evenimentul a fost un atac cibernetic de tipul DdoS (distributed-denial-of-service), prin care hackerii au încercat să inunde reţeaua cu un volum neobişnuit de mare de trafic de date, pentru a-l paraliza. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Organizatorii carnavalului de la Rio de Janeiro, cea mai renumită paradă a lumii, au anunțat o amânare pe termen nedefinit a evenimentului din februarie, din cauza pandemiei de coronavirus. Ultima dată carnavalul a fost suspendat în 1912. (NBCNews)

9. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că anul acesta, în contextul pandemiei, nu mai sunt de conceput sărbători de Crăciun și Revelion ca în condiții obișnuite. Întrebat ce i-ar sfătui pe românii care în alți ani în această perioadă deja căutau oferte pentru Revelion și a spus că și-ar păstra același sfat pe care l-a dat și înainte de concediile de vară: „Preferabil, vacanța acasă! Ca să nu te trezești în situația că trebuie să-ți anulezi biletul, că trebuie să-ți anulezi rezervarea, că nu primești banii înapoi”. (Ziare)

10. Kamala Harris, nominalizată de Partidul Democrat pentru poziția de Vicepreședinte al Statelor Unite, a declarat că 2Pac este cel mai mare raper american în viață. 2Pac a murit împușcat în 1996. (Link)

Fotografia dimineții – 200.000 de stegulețe au fost plasate într-un parc din SUA pentru comemorarea celor 200.000 de americani decedați din cauza Covid-19:

Ți-ar mai putea plăcea
Cosette Chichirău candidează la șefia USR împotriva lui Dan Barna – Cronica dimineții
Trei scenarii de lucru pentru începerea noului an școlar – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău