Aproape 3 milioane de elevi încep luni școala – Cronica dimineții

1. Aproape 3 milioane de elevi încep luni școala. Structura anului școlar va avea 36 de săptămâni de cursuri și se încheie în 21 iunie 2024, cu câteva excepții: clasele a XII-a și a XIII-a seral și frecvență redusă termină cu două săptămâni mai devreme, în 7 iunie 2024, în timp ce clasa a VIII-a, în 14 iunie 2024. (Libertatea)

2. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunţat că România doreşte să ceară despăgubiri pentru pierderile transportatorilor din cauză că ţara noastreă nu a intrat în Schengen, fiindcă Austria s-a opus aderării, şi a menţionat că impactul financiar pentru acest lucru este de 2% din PIB. (News.ro)

3. Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat că militari au cercetat, în ultimele 48 de ore, o suprafaţă de peste 80 de kilometri pătraţi, aflată în apropierea porturilor ucrainene. Posibila existenţă a unor fragmente de dronă, la trei kilometri şi jumătate de Plauru, nu a fost confirmată în urma verificării în teren. (News.ro)

4. Generalul Mark Milley, şeful Statului Major al SUA, a declarat că „au mai rămas între 30 şi 45 de zile” pentru contraofensiva ucraineană, o fereastră de oportunitate suficientă pentru ca trupele Kievului să obţină succese înainte ca vremea să se înrăutăţească, iar frigul şi noroiul să le facă sarcina mult mai dificilă. (Hotnews)

Din Cronica de Carte: Proiectul MOV – Meditații oferite de voluntari – al Asociației „Lume bună” este o inițiativă care să-i ajute pe elevi să se conecteze cu alți elevi din țară și să se pregătească la anumite discipline. Prin intermediul acestuia, zeci de elevi, majoritatea din București, meditează gratuit alți elevi din satele României (Scena9.ro).

5. Bilanțul cutremurului din Maroc a depășit 2.100 de morți și 2.400 de răniți. Oamenii și-au petrecut a treia noapte sub cerul liber. (Digi24)

6. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și liderul vietnamez Nguyen Phu Trong au semnat un acord care ridică relația dintre cele două țări la nivel de parteneriat strategic, ceea ce reprezintă un nou pas înainte în planul SUA de a contracara influența Chinei. (Profit.ro)

7. Conform unui sondaj Bloomberg realizat pentru Statele Unite, 56% dintre respondenți au spus că cheltuielile personale – cel mai important motor al creșterii economice al SUA – se vor reduce la începutul anului 2024. Alți 21% au spus că reducerea consumului va avea loc și mai devreme, în ultimul trimestru al acestui an. (Bloomberg)

8. Transfuziile cu sânge tânăr pot încetini procesul de îmbătrânire şi ar putea ajuta adulţii în vârstă să trăiască mai mult. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Duke, alăturarea sistemelor circulatorii ale unui şoarece tânăr şi ale unuia bătrân poate întârzia îmbătrânirea la nivel celular şi poate prelungi durata de viaţă a şoarecelui mai în vârstă cu până la 10 procente. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Echipajul de 8+1 feminin (W8+), format din Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel, Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Amalia Bereş, Magdalena Rusu, Adriana Adam, Iuliana Buhuş şi Ştefania Petreanu, a câştigat medalia de aur la Campionatul Mondial de canotaj.

9. Peste trei sferturi dintre americani cred că ar trebui să existe o limită de vârstă maximă pentru oficialii aleși, potrivit unui sondaj CBS News/YouGov. 77% dintre cei chestionați au spus că ar trebui să existe „limite maxime de vârstă pentru aleși”, adică „după ce ating o anumită vârstă, să nu mai aibă voie să mai dețină funcții”. (Axios)

10. Luis Rubiales a demisionat din funcția de președinte al Federației Spaniole de Fotbal la trei săptămâni după ce a sărutat-o pe jucătoarea Jenni Hermoso, la ceremonia care a urmat câștigării Cupei Mondiale de fotbal feminin. (BBC)

Fotografia dimineții – Campioana mondială la canotaj Magdalena Rusu a fost cerută de soţie la Belgrad:
Ți-ar mai putea plăcea
Biden: Dați $100 fiecărui american care se vaccinează – Cronica dimineții
Drulă: Suntem pregătiți să revenim la guvernare – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău