Cronica diminetii – Referendumul va fi invalidat, prezenta fiind sub pragul de 30%.

1. Prezenta la vot la referendumul de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei a fost de 20,41 la sută, numărul votanţilor fiind de 3.731.704 la ora 21.00, atunci când s-au închis urnele în ţară, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central (BEC). Referendumul este valid dacă prezenţa la vot este de 30 la sută. (News.ro)

2. Singurul județ unde s-a înregistrat pragul necesar de 30% a fost Suceava (30,64%). Prezență ridicată la vot s-a înregistrat în Dâmbovița (28,98 %), Bihor (28,92%), Olt (27,19%) și Bistrița-Năsăud (26,95%). Covasna și Harghita sunt județele cu cea mai slabă prezență la referendum, cu 8,50 %, respectiv 11,12%. În Tulcea au votat doar 14,09 %, în Constanța 14,47%, Satu Mare 14,89%, iar în Sibiu 14,96%. În București procentul de prezență la referendum a fost de 15,74%. (Hotnews)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a votat aseara, la Şcoala generală nr.4 din Sibiu, la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie. Klaus Iohannis a venit singur la vot, şi nu împreună cu soţia sa. El nu a făcut nicio declaraţie, spunându-le jurnaliştilor care îl aşteptau la ieşirea din secţia de votare doar că le doreşte o seară bună. (News.ro)

4. Cu 3 zile înainte de lansarea oficială, care are loc mâine, telefonul Pixel 3 XL de la Google era disponibil la vânzare într-un magazin din Hong Kong. (Engadget)

5. Arabia Saudită, prin fondul național de investiții, își vinde din acțiunile deținute la compania națională de petrol, Aramco, prin IPO, pentru a investi în tehnologie. Prințul moștenitor, Mohammed Bin Salman, a anunțat o nouă investiție de $45 miliarde în al doilea fond al celor de la Softbank, Vision Fund, focusat pe investiții în companii de tehnologie. Arabia Saudită are investiți $45 miliarde în primul fond Softbank. (Bloomberg)

6. Un sondaj EY făcut pe 2500 de directori executivi din 45 de țări arată că 46% dintre aceștia au în plan achiziții sau fuziuni în următoarele 12 luni, procent în scădere cu 10% față de anul trecut. (CNBC)

7. Jair Bolsonaro, reprezentând extrema dreaptă, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Brazilia, cu 46%. El îl va întâlni, în turul 2, pe 28 Octombrie, pe candidatul Partidului Muncitorilor, Fernando Haddad, care a întrunit 29% din voturi. (BBC)

8. Mai mulţi lideri PNL, printre care Cezar Preda, Alina Gorghiu, Cătălin Predoiu, Mihai Voicu, au postat pe Facebook mesaje similare în care acuză conducerea liberală că a aruncat partidul într-o nouă aventură şi către un nou eşec politic, după anunțarea invalidării referendumului, susținut și de PNL. „Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouã aventurã şi cãtre un nou eşec politic, care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu uneşte, ci dezbinã. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradã #Ajunge”, au scris pe conturile lor de Facebook. (News.ro)

9. Interpol a anunțat că președintele organizației, Meng Hongwei, și-a anunțat demisia și va fi înlocuit. Meng este reținut în China, de la finalul lui Septembrie, fiind investigat de procurorii anticorupție.  (CNBC)

10. Fostul sediu al PRO TV, turnul din Bulevardul Pache Protopopescu, a fost scos la vânzare prin licitație la un preț de pornire de aproape 2 milioane de euro. (Profit.ro)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Economiei: România pierde anual 10 miliarde euro pentru că nu este in Schengen – Cronica dimineții
Sondaj CNN: 55% dintre americani se opun autorizării de către Congres a unor noi fonduri destinate susținerii Ucrainei – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău