Aproape 38 de milioane de oameni vor rămâne sau vor deveni săraci în Asia de Est în acest an – Cronica Externă

Europa

1. Ungaria și Polonia vor crea un institut de evaluare a domniei legii în Uniunea Europeană, afirmând că blocul comunitar a țintit în mod injust țările lor din acest motiv și că Uniunea operează cu ”standarde duble”. (Politico)

2. Emmanuel Macron a declarat că UE este ”haotică”, dacă Parlamentul European nu se va mai întâlni în Strasbourg. Poziția sa reflectă nemulțumirea Franței din cauza deciziei Parlamentului European de a se întâlni în Bruxelles, în loc de a călători la Strasbourg pentru sesiunile plenare, în timpul restricțiilor cauzate de pandemie. (Politico)

3. Consiliul de Securitate al ONU a avut discuții de urgentă marți despre conflictele dintre Armenia și Azerbaijan în regiunea Nagorno-Karabakh. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a cerut încetarea focurilor. (DW)

SUA

4. Biroul de Statistică al SUA a transmis un tweet în care secretarul pentru comerț Wilbur Ross a stabilit data de 5 octombrie pentru a finaliza numărătoarea rezidenților americani. Săptămâna trecută un judecător federal a suspendat termenul inițial al biroului, stabilit pentru data de 30 septembrie, și a permis continuarea numărătorii până pe 31 octombrie, din cauza unor îngrijorări legate de acuratețea numărătorii. (AP)

Orientul Mijlociu

5. Media de stat turcă a relatat că procurorii turci au condamnat încă șase saudiți pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. (AlJazeera)

6. Emirul Kuwait-ului, Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, a murit ieri, la vârsta de 91 de ani. Acesta a fost considerat un promotor al păcii în regiune. (Link)

Asia

7. Aproape treizeci și opt de milioane de oameni vor rămâne sau vor deveni săraci în Asia de Est în acest an, prima creștere a sărăciei în regiune din ultimii douăzeci de ani, conform Băncii Mondiale. Factori legați de pandemie pot reduce creșterea economică a regiunii cu un procent pe an, în următorul deceniu. (FT)

8. Miniștrii de externe ai Indiei, Australiei și secretarul de stat american Mike Pompeo se vor întâlni în Tokyo, la un forum organizat de guvernul noului premier japonez Yoshihide Suga. (Link)

Africa

9. Africa pierde aproximativ $89 miliarde pe an din fluxuri financiare ilegale și corupte, arată un raport din conferința ONU privind comerțul și dezvoltarea (UNCTAD). Aceste pierderi depășesc ajutorul de dezvoltare și împiedică creșterea Africii. (Link)

America Latină

10. Un petrolier iranian a intrat în apele Venezuelei ieri, iar altele două sunt așteptate să sosească la începutul lunii octombrie. (Reuters)

Global

Bonus:  Peste un milion de oameni au murit de COVID-19 pe glob, conform datelor raportate, o cifră pe care secretarul general al ONU Antonio Guterres a numit-o ”de neconceput” (Link). SUA deține peste o cincime din decesele globale, urmată de Brazilia și India. Nu se știe însă exact numărul celor uciși de noul coronavirus, din cauza lipsei raportărilor din unele țări, cum ar fi Siria și Iran. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele Venezuelei Nicholas Maduro a fost acuzat în SUA pentru infracțiuni legate de traficul de droguri – Cronica Externă
Un vapor cu migranți a luat foc lângă coasta Italiei – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău