Pentru a treia săptămână consecutivă, continuă protestele masive în Belarus – Cronica Externă

Europa

1. Proteste masive în Belarus, pentru a treia săptămână consecutivă. Protestatarii cer retragerea președintelui Aleksandr Lukashenko. (Link)

2. Comisarul european pentru comerț Phil Hogan și-a cerut scuze pentru că a încălcat restricțiile Irlandei în privința coronavirus pentru a participa la o cină săptămâna trecută, însă a precizat printr-un purtător de cuvânt că nu va demisiona. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a cerut acestuia să trimită un raport cu privire la incident. (FT)

3. O stațiune pentru nudiști din Franța a raportat un număr îngrijorător de cazuri COVID-19. (Euronews)

Rusia

4. Un prezentator de la televiziunea de stat din Belarus și-a dat demisia după un deceniu, fiind la scurt timp înlocuit de jurnaliști ruși, care vor coordona jurnalul de știri. (Link)

SUA

5. Departamentul pentru Alimente și Medicamente a SUA a aprobat o procedură de urgență pentru a extinde tratamentele cu plasmă pentru pacienții coronavirus. Președintele Donald Trump a lăudat decizia, care a fost întârziată din cauza datelor insuficiente în sprijinul terapiei. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

6. Secretarul de stat American Mike Pompeo a început un tur în Orientul Mijlociu, în care va avea întâlniri în Israel, Bahrain, Sudan, Emiratele Arabe Unite, posibil Oman și Qatar, pentru a discuta despre normalizarea relațiilor dintre Israel și țările arabe. (TimesofIsrael)

Asia

7. Cel puțin cincisprezece oameni au murit și șaptezeci și șapte au fost răniți în două explozii în sudul orașului Jolo din Filipine. Se crede că un atacator sinucigaș cu bombă ar fi responsabil pentru una dintre explozii, iar autoritățile investighează grupul terorist Abu Sayyaf. (Link)

Africa

8. Negocierile dintre oficialii militari care au preluat controlul în Mali săptămâna trecută și mediatori ai Comunității Economice a Statelor Vest-africane continua. Liderii militari au agreat să îl elibereze pe fostul președinte Ibrahim Boubacar Keita și doresc un guvern de tranziție condus de armată timp de trei ani, conform unor surse din ambele părți. (AlJazeera)

America Latină

9. Treisprezece oameni au murit sufocați într-o ambuscadă, în timp ce încercau să scape de un raid al poliției într-un club din Lima, Peru. Clubul era deschis în pofida restricțiilor împotriva coronavirus, iar autoritățile îi caută pe cei responsabili. (Link)

10. Furtuna tropicală Laura a lovit Republica Dominicană și Haiti, ucigând cel puțin treisprezece oameni și cauzând daune și inundații. Furtuna a ajuns acum lângă Cuba. (MiamiHerald)

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj: Germania este evaluată ca prima putere globală – Cronica Externă
Boris Johnson: „Marea Britanie va deveni Arabia Saudită a vântului” – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău