Aproape 70% din producţia de energie a României de anul trecut a venit din surse lipsite de emisii de CO2 – Cronica dimineții

1. Creditarea în lei dă semne clare de revenire, mai ales în ultimele luni. Producția de împrumuturi noi a trecut pe o dinamică reală pozitivă, după un recul puternic pe parcursul anului trecut. Evoluția vine pe fondul stabilizării dobânzilor și a așteptărilor că acestea se vor reduce din acest an. Volumul de credite noi în lei acordate de bănci în ultimele 12 luni încheiate în ianuarie, comparativ cu precedentele 12 luni încheiate în ianuarie 2023, a crescut cu 19%, atingând 106,7 miliarde de lei. (Profit.ro)

2. Aproape 70% din producţia de energie a României de anul trecut a venit din surse lipsite de emisii de CO2. Cei 3.000 MW pe care România îi are în proiecte de energie eoliană au livrat anul trecut 14% din producţia de energie locală. Astfel, eolienele au devenit a patra forţă de producţie de energie din România, după hidro, nuclear şi gaz, dar peste cărbune care a ajuns să reprezinte 13%. (ZF)

3. Consiliul Politic Naţional al PNL a aprobat alianţa electrorală cu PSD pentru alegerile europarlamentare şi fuziunea cu ALDE. (News.ro)

4. România a încheiat anul 2023 cu 3,67 de milioane de pensionari pentru limită de vârstă. Dintre aceştia, 185.066 de pensionari aveau şi venituri din salarii, raportate de angajatori la Fisc prin declaraţia 112. (Economica)

Din Cronica de Carte: Actorul Al Pacino va publica volumul său de memorii în luna octombrie, având titlul „Sonny Boy” (The Guardian);

5. România se află pe locul 53 în clasamentul realizat pe baza Indicelui Dezvoltării Umane (IDU) al ONU. IDU este una dintre cele mai utilizate metode de măsurare a dezvoltării țărilor, după PIB. Măsoară progresul aspectelor sociale, inclusiv speranța de viață, școlarizare și venitul național brut pe persoană. (Digi24)

6. Numărul mașinilor Dacia aflate în circulație în Germania a ajuns la peste 760.000 de unități, potrivit celor mai noi date. Performanța mărcii Dacia vine din faptul că a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri a parcului auto propriu înmatriculat în Germania, situându-se pe locul 4 în clasamentul mărcilor. (Profit.ro)

7. Preşedintele francez Emmanuel Macron a ridicat tonul duminică la premierul israelian Benjamin Netanyahu, exprimându-şi din nou „opoziţia fermă” faţă de o ofensivă la Rafah şi avertizând că „transferul forţat de populaţie constituie o crimă de război”. (G4Media)

8. SUA și Japonia plănuiesc cea mai amplă modernizare a alianței lor de securitate din ultimii 64 de ani, de când au semnat un tratat de apărare reciprocă, într-o mișcare de a contracara China. Președintele Joe Biden și prim-ministrul Fumio Kishida vor anunța planuri de restructurare a comandamentului militar american în Japonia pentru a consolida planificarea operațională. (FT)

Din Cronica Sportiva: CSM Bucureşti s-a calificat în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin, după ce a învins formaţia slovenă Krim Ljubljana, 30-24 (30-24 în tur), în play-off-ul competiției.

9. Unui bărbat de 50 de ani din China, aflat în moarte clinică, i s-a efectuat primul transplant de ficat de porc. Ficatul, care a fost prelevat de la un porc care suferise șase modificări genetice, a produs mai mult de 30 de mililitri de bilă în fiecare zi, un factor care arată că funcționa corect. Înainte de a fi îndepărtat chirurgical nu a prezentat semne de respingere imediată a organului. (G4Media)

10. Fostul comisar-șef al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu a publicat imagini cu fum dens deasupra Capitalei, reclamând poluarea extremă. ”Domnule Marcel Ciolacu , dragă Poliția Română, anual, 30.000 de români mor pentru că voi nu sunteți în stare să faceți ceva, orice”. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Veterani de război, răniți în războiul cu Rusia, participă la un antrenament al nou-înființatei echipe de fotbal FC Shakhtar. Anadolu/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Dan Voiculescu cere verificarea surselor de finanțare pentru anumite siteuri de știri, Dragnea îi răspunde
Reuters: Franţa speră să câştige contracte militare profitabile în România – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău