Aproape jumătate din suma încasată la bugetul de stat din impozitul pe salarii și venit este colectată în București – Cronica serii

1. Aproape jumătate din suma încasată la bugetul de stat din impozit pe salarii și venit este colectată în București, potrivit datelor ANAF. Astfel, 11,26 miliarde de lei, reprezentând 46,4% din suma totală de 24,26 miliarde lei, a fost strânsă de stat anul trecut în București. Următoarele surse de încasări sunt județul Cluj – 936,2 milioane lei (3,9% din total), Timiș – 770,4 milioane lei (3,2%), Iași – 665,2 milioane lei (2,7%) și Constanța – 619 milioane lei (2,6%). (Profit.ro)

2. Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de firma americană Novavax are o eficiență de 90,4% în prevenirea simptomelor la adulți. Datele apar după testele clinice realizate de companie. Vaccinul este administrat în două doze, la un interval de trei săptămâni una de alta. Vaccinul este eficient și împotriva tulpinilor noi de coronavirus, în special împotriva variantei alpha, prodominantă în Statele Unite. (WSJ)

3. Anticorpii generaţi ca răspuns la o infecţie cu SARS-CoV-2 durează între 6 şi 12 luni după contagiere, protejează împotriva diferitelor variante care circulă şi cresc după vaccinare. Concluzia este într-un studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători condusă de americanul Michel Nussenzweig, şef al Laboratorului de Imunologie Molecular al Universităţii Rockefeller şi cercetător la Institutul Medical Howard Hughes, ale cărui rezultate au fost publicate luni de revistă Nature. (Digi24)

Din Sinteza Săptămânii:  România a ajuns importator de gunoaie din cauza ‘brokerilor de deșeuri’ care fac afaceri din prețuri extraordinar de mici – “În Europa neutralizarea deșeurilor costă 500 euro, la noi costă 20-50 de euro” – pentru distrugerea lor, însă acestea de multe ori nici nu mai ajung la procesatorul final, ci pe câmpuri, pentru că autoritățile nu urmăresc până la capăt transporturile.

4. Datoria externă totală a României a crescut cu 1,048 miliarde euro, de la începutul anului, la 126,97 miliarde euro, faţă de 125,92 miliarde euro în decembrie 2020, arată datele publicate luni de Banca Naţională a României. (News.ro)

5. Italia, Slovacia și România au înregistrat cele mai semnificative creșteri, dintre toate statele membre UE, a producției industriale, în ritm anual, pe lună aprilie. Producția industrială din România a crescut în primele patru luni ale anului cu 14,3%, ca serie brută, și cu 14,5% serie ajustată. (Profit.ro)

6. Numărul mediu de pensionari a fost de 5.099.000 persoane, în primul trimestru al anului, în scădere cu 24.000 persoane faţă de trimestrul precedent. Pensia medie lunară a crescut în primul trimestru al anului cu 0,9% faṭă de trimestrul precedent, la 1.650 lei, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

7. Prețul energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM (Piața pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 289 lei pe MWh în luna mai 2021, cu 140,6% mai mult față de prețul înregistrat în aceeași lună a anului trecut, respectiv 120 lei pe MWh. (Profit.ro)

O stire din Cronica de Tehnologie: Startup-urile din zona sănătății au primit investiții de $1.5 miliarde în 2020, un nou record anual. Cifra este de 5,5 ori mai mare decât cea din 2016. SUA au sărit de la doi la șapte unicorni pe sănătate mintală. (Forbes)

8. Marcel Ciolacu a anunţat că PSD va depune, săptămâna viitoare, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, iar aceasta va fi votată în sesiunea parlamentară actuală. Liderul social-democraţilor a adăugat că vor fi duse negocieri cu toate partidele politice dispuse să voteze moţiunea, inclusiv cu parlamentari PNL. Titlul moţiunii este „România EŞUATĂ. Recordul ”fantastic” al Guvernului Cîţu”. (News.ro)

9. Center for Global Development estimează că vaccinarea întregii populații a Planetei ar costa între $50 și $70 de miliarde, adică un procent mai mic de 0,1% din PIB-ul global. (NYTimes)

10. Curtea de Apel Bucureşti a admis, luni, cererea de strămutare a procesului prin care Liviu Dragnea cere eliberarea condiţionată. Tribunalul Giurgiu va judeca contestaţia formulată de fostul lider PSD la hotărârea Judecătoriei Sectorului 5 care a decis că acesta nu poate fi liberat condiţionat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este fără cale de atac. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
OMS: În Europa se întrevede sfârșitul pandemiei de COVID-19 – Cronica serii
Guvernul a împrumutat 58,3 miliarde de lei din ianuarie până în august – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău