Raport: Peste o treime din vânzările globale de arme dintre 2016 și 2020 au avut originea în SUA – Cronica Externă

Europa

1. Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creștin Democrată (CDU), a primit o lovitură în alegerile din statele Baden-Wurttemberg și Rhineland-Palatinate. Estimările sugerează că partidul, care a fost recent afectat de scandaluri, are cele mai slabe rezultate, istoric, in aceste state. (DW)

Bonus: Premierul Boris Johnson și-a exprimat îngrijorarea cu privire la filmări cu poliția reținând femei la un priveghi pentru Sarah Everard, pe care un ofițer de poliție londonez a răpit-o și ucis-o recent. Raidul poliției la priveghi se află sub investigație, iar un departament al poliției va discuta cum să prevină violența împotriva femeilor. (BBC)

SUA

2. Peste o treime din vânzările globale de arme dintre 2016 și 2020 au avut originea în SUA, conform unui raport al Stockholm International Peace Institute. Exporturile SUA au crescut cu 15% comparativ cu cinci ani anteriori, deși livrările globale totale de arme au rămas constante. (Link)

 Orientul Mijlociu

3. În timp ce Siria marchează un deceniu de război civil, rachete lansate de baza controlată de guvernul sirian au rănit civili în zona de nord a Siriei controlată de Turcia, a anunțat ministrul apărării turc (AlJazeera). Grupurile de drepturile omului au deschis un caz istoric în Moscova împotriva mercenarilor ruși care operează în Siria. (Link)

4. Kosovo a deschis o ambasadă în Ierusalim, la câteva săptămâni după stabilirea relațiilor diplomatice cu Israel. SUA și Guatemala sunt singurele alte țări cu ambasade în Ierusalim, statut care se află în centrul conflictului israeliano-palestinian. (Link)

Asia

5. Forțele de Securitate din Myanmar au împușcat și ucis zeci de demonstranți pro-democrație, duminică, in cea mai sângeroasă zi de la lovitura de stat din 1 februarie. Mai mulți protestatari au fost uciși si astăzi. (BBC)

6. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd J. Austin III vor sosi în Tokyo astăzi. După întâlnirea cu oficialii japonezi, ei vor călători în Coreea de Sud. Agenda vizitei se așteaptă să fie dominată de problemele legate de China și Coreea de Nord. (AlJazeera)

7. Autoritatea Națională de Statistică și Informații a Afganistanului a adăugat patruzeci și patru de opțiuni etnice pentru cardurile de identitate națională, în total ajungând la șaizeci și opt. Activiștii pentru grupurile minoritățile au apreciat decizia, însă criticii spun că ar putea genera o divizare inter-afgană. (Link)

Australia

8. Zeci de mii de oameni s-au adunat pe teritoriul țării pentru a protesta împotriva violenței și discriminării împotriva femeilor (BBC). Organizatorii au refuzat oferta premierului Scott Morrison de a se întâlni. (Link)

Africa

9. Grupul umanitar „Doctori fără Frontiere” a avertizat astăzi că în regiunea răvășită de conflict Tigray din Etiopia, clinicile au fost în mod deliberat avariate și distruse. Doar 13% dintre locurile pe care grupul le-a vizitat în lunile recente lucrau normal. (France24)

America Latină

10. Autoritățile au arestat-o pe fosta președintă interimară a Boliviei, Jeanine Anez Chavez. Într-o audiere în instanță, Anez și doi alți foști miniștri au fost acuzați de conspirație, trădare și terorism. Un procuror a acuzat că foștii oficiali au ajutat la înlăturarea președintelui Evo Morales în 2019 și evenimentele aranjate au adus-o pe Anez la putere. (AlJazeera)

Bonus: Rămășițele a șaisprezece migranți guatemalezi uciși în nordul Mexicului, în cursul acestui an, au fost returnate în Guatemala, unde familiile lor au organizat înmormântări. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Parlamentul European a suspendat sesiunile plenare obișnuite din Strasbourg până în luna septembrie – Cronica Externă
În momentul de față 3,5 miliarde de oameni sunt în izolare la nivelul întregii Planete – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău