Aproximativ jumătate din britanici au anticorpi specifici Covid-19 – Cronica Externă

Europa

1. Aproximativ jumătate din britanici au anticorpi specifici Covid-19, relevă datele oficiale. În Anglia procentul este de 54,7%, în Țara Galilor, 50,5%, în Irlanda de Nord 49,3%, iar în Scoția 42,6%. Prezența anticorpilor indică faptul că persoana respectivă fie a trecut prin boală sau a fost vaccinată. (Sky News)

2. Italia urmează să impună o carantină obligatorie – de cinci zile – călătorilor din state membre UE. Aceștia sunt obligaţi de asemenea să efectueze un test atât înainte de plecarea în Italia, cât şi după perioada carantinei în peninsulă, a anunţat marţi Ministerul italian al Sănătăţii. (News.ro)

3. O nouă lege adoptată în Spania prevede purtarea obligatorie a măştii inclusiv în aer liber pe întreg teritoriul ţării, măsură care până în prezent era lăsată la latitudinea autorităţilor regionale din fiecare comunitate autonomă, scrie marţi publicaţia ABC. (Digi24)

Rusia

4. Moscova consideră că procesul de pace din Ucraina se află în impas şi acuză Kievul că este vinovat de acest lucru, într-o ”escaladare a tensiunilor” între forţe guvernamentale ucrainene şi separatiste proruse în Donbas, în estul Ucrainei. (News.ro)

SUA

5. Preşedintele SUA, Joe Biden, nu intenţionează să aibă întrevederi cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-U, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. Întrebată dacă abordarea Washingtonului faţă de Phenian va include întâlniri cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, aşa cum a procedat fostul preşedinte american Donald Trump, Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat: „Cred că abordarea sa va fi diferită şi că nu are intenţia de a face acest lucru”. (Digi24)

6. Fostul președinte Donald Trump și fosta Primă Doamnă Melania Trump anunță un nou site, 45office.com, menit să-i țină în contact cu susținătorii, care pot să ceară mulțumiri personalizate în urma participării la evenimente. Website-ul 45office.com face parte dintr-un efort al lui Trump de a-și reface prezența online, după ce a fost blocat de pe rețele de socializare în urma atacului sângeros de la 6 ianuarie, la Capitoliu. (Profit.ro)

Orientul Mijlociu

7. Preşedintele chinez Xi Jinping a promulgat marţi o reformă a sistemului electoral din Hong Kong, o decizie care ar urma să ducă la o marginalizare totală a opoziţiei în teritoriul semiautonom. Comitetul permanent al forului legislativ chinez votase în aceeaşi zi, cu „unanimitate” amendamente în acest sens, a indicat agenţia de presă Xinhua. Această reformă a fost impusă de Beijing fără ca parlamentul din Hong Kong, Consiliul legislativ, să aibă vreun cuvânt de spus. (Hotnews)

8. ONU îndeamnă donatori internaţionali să angajeze până la $10 miliarde de dolari în vederea ajutorării refugiaţilor sirienilor, care fug de un deceniu de Războiul Civil, în plină pandemie de covid-19. (News.ro)

Asia

9. Nepalul a ordonat închiderea şcolilor din cauza poluării atmosferice, fiind pentru prima dată în istoria ţării din Himalaya când autorităţile decid închiderea instituţiilor de învăţământ din acest motiv. (Hotnews)

Africa

10. Un atac aerian francez în centrul Mali, din 3 ianuarie, a ucis cel puțin 19 civili, participanți la o nuntă, conform unei anchete a Organizației Națiunilor Unite, care urmează să fie publicată. Avioanele franceze au atacat poziții situate lângă un sat îndepărtat din regiunea Mopți, din centrul Mali (AlJazeera). Ministerul francez al Apărării a respins marţi, într-un comunicat, concluziile raportului ONU potrivit cărora 19 civili au fost ucişi la începutul lui ianuarie într-un atac aerian francez în Mali. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Andrzej Duda, președintele Poloniei, a câștigat cel de-al doilea mandat – Cronica Externă
Negocierile post-Brexit dintre UE și UK sunt în impas – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău