Marea Britanie și Statele Unite au respins rezultatele alegerilor din Belarus – Cronica Externă

Europa

1. Marea Britanie și Statele Unite au respins rezultatele alegerilor din Belarus, iar liderii europeni se vor întâlni din noi miercuri pentru a agrea pregătirea unor sancțiuni împotriva oficialilor bieloruși. (BBC)

2. Președintele Belarus, Aleksandr Lukashenko, a declarat luni că este dispus să ofere puterea, după un referendum, într-o tentativă de negociere menită să calmeze masele de protestatari și grevele muncitorilor. Protestele masive sunt cea mai mare provocare a celor 26 de ani la conducerea țării, Lukashenko admițând că ”nu este un sfânt”. (Reuters)

3. Secretarul pentru comerț al Marii Britanii a condamnat tarifele impuse de SUA pe whisky-ul scoțian ca fiind ”inacceptabile și nedrepte” și a promis să se opună acestora, în contextul unei negocieri SUA – Marea Britanie pentru un acord comercial post-Brexit. Subiectul tarifelor va fi discutat cu reprezentantul comercial al SUA în săptămânile următoare. (Reuters)

Rusia

4. Putin a promis sprijin, inclusiv militar, dacă va fi nevoie, pentru președintele contestat al Bielorusiei. În Belarus se desfășoară cele mai puternice proteste din istoria țării. (Link)

Bonus: Liderii Uniunii Europene au declarat luni că îi sprijină pe protestatarii de pe străzile Bielorusiei și au transmis Rusiei să nu se amestece. (Reuters)

SUA

5. Departamentul de Interne al SUA a declarat că a finalizat revizuirile necesare, deschizând calea pentru guvern să liciteze concesiuni către companiile de petrol și gaze interesate să exploateze în interiorul zonei protejate de refugiu din Cercul Arctic, în cursul acestui an. Se așteaptă ca resursele din această zonă să umple miliarde de rezervoare, însă apărătorii mediului consideră regiunea ca teritoriu neatins pentru peisajele și viața sălbatică din Arctic. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

6. Emiratele Arabe Unite au trimis un memo foarte dur însărcinatului iranian cu afaceri din Abu Dhabi, după ce președintele iranian Hassan Rouhani a condamnat acordul EAU pentru normalizarea relațiilor cu Israel. Ministrul de externe al Emiratelor că ieșirea lui Rouhani va avea repercusiuni pentru stabilitatea și securitatea națională, numind speech-ul acestuia ”inacceptabil”. (Reuters)

Asia

7. Peste douăzeci de mii de oameni au protestat în Bangkok, în cele mai mari demonstrații din Thailanda de la lovitura militară din 2014. Protestatarii cer dizolvarea Parlamentului și rescrierea Constituției. (FT)

Africa

8. Burundi evaluează daunele suferite sub conducerea belgiană și germană și va cere peste 42 miliarde în daune reparatorii de la foștii săi colonizatori. Burundi a cerut de asemenea returnarea artefactelor furate și materialelor de arhivă. (DW)

America Latină

9. Președintele Braziliei Jair Bolsonaro se bucură de cea mai mare rată a popularității sale și aproape jumătate dintre brazilieni spun că președintele nu este responsabil pentru decesele cauzate de coronavirus, conform unui nou sondaj. Brazilia se află pe locul doi mondial la numărul deceselor. (Link)

Bonus: Cazurile de coronavirus din America Latină au trecut de șase milioane de persoane infectate și continuă să se accelereze. (Link)

10. Un atac al unor agresori neidentificați au determinat patruzeci de familii care aparțin grupului indigen Q´eqchi´ să părăsească ferma din Guatemala pe care o ocupau în semn de protest de cincizeci de ani, conform unui grup de apărare a drepturilor funciare. Se pare că familiile acestora doresc să primească pământuri pentru o dispută de muncă, în care ferma neagă că ar fi implicată. (Reuters)

Global

Bonus: Peste cincizeci de țări au decis purtarea măștii ca fiind obligatorie în spații publice, imediat ce se părăsește locuința. (AlJazeera)

Ți-ar mai putea plăcea
Secretarul General al ONU: Pandemia devine ”o criză de drepturile omului” – Cronica Externă
Polițiști germani suspendați pentru propaganda de extremă dreaptă – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău