Armata israeliană a derulat un amplu program de supraveghere a palestinienilor care a folosit recunoașterea facială – Cronica de Tehnologie

1. În urma unei investigații Europol, condusă de România, au fost arestate șapte persoane suspectate de legături cu grupurile REvil și GandCrab, printre care se numără și doi români. Cei șapte sunt acuzați că au derulat peste 7.000 de atacuri începând cu 2019. (News.ro)

2. În ultimii doi ani, armata israeliană a derulat un amplu program de supraveghere a palestinienilor, care a folosit recunoașterea facială într-o rețea de dispozitive mobile și camere video. Parte a programului este componenta de smartphone, numită Blue Wolf, cu care se fac poze palestinienilor, poze care sunt comparate cu cele dintr-o bază de date. (Washington Post)

3. Microsoft a lansat Visual Studio 2022, prima versiune pe 64 de biți a mediului de programare. Printre altele, VS 2022 include funcția Hot Reload, care permite modificarea codului în timp ce programul rulează, .NET 6 și, pentru prima oară, suport nativ pentru Windows Arm64 și Apple Arm64. (ZDNet)

4. Amazon va accepta plata cu Venmo de anul viitor, în SUA. Venmo este deținut de PayPal, dar PayPal nu este, încă, acceptat de Amazon. (The Verge)

5. AMD și-a prezentat planurile legate de seria de procesoare Zen 4, care va avea, de anul viitor, un procesor cu 96 de nuclee (Genoa), iar din 2023 unul cu 128 de nuclee (Bergamo), ambele construite pe 5nm. Alături de acestea, au fost prezentate și procesoarele EPYC Milan-X, construite pe 7nm, care vor folosi un nou sistem de cache, numit 3D V-Cache, ce va acomoda până la 768MB L3 cache. (TomsHardware)

6. App Store va rămâne, pentru prima oară, deschis pentru dezvoltatori și în perioada sărbătorilor iarnă – de regulă, acesta se închidea în perioadele 24-28 noiembrie și 23-27 decembrie. Echipele editoriale vor fi, însă, mai mici decât în cursul anului, ceea ce înseamnă că procesul de aprobare va dura mai mult decât de obicei. (Profit.ro)

7. Niantic a lansat Lightship, o platformă pentru construirea a ceea ce numește aplicații de “real-world metaverse” pentru Android și iOS. Un singur instrument al noii platforme va fi disponibil contra cost, restul fiind gratuite. Compania a creat și un fond, de $20 de milioane, pentru finanțarea startup-urilor care dezvoltă aplicații de AR. (The Verge)

8. Robinhood anunță că a suferit un “incident de securitate” pe 3 noiembrie, prin care atacatorii au obținut acces la datele la aproximativ 7 milioane de utilizatori. În cazul a 5 milioane dintre utilizatori au fost obținute doar adresele de e-mail, în vreme ce pentru două milioane au fost obținute și numele complete. Breach-ul a fost mai grav pentru aproximativ 310 utilizatori, unde atacatorii au accesat și alte date, precum data nașterii și codul zip. (Robinhood)

9. Mai mulți mari producători de semiconductori au răspuns cererii SUA (cu deadline pe 15 noiembrie) de a oferi informații despre producția de cipuri, pentru combaterea actualei crize. Printre aceștia se numără TSMC, Micron, United Microelectronics și Western Digital. (Bloomberg)

10. Oamenii de știință au creat un material artificial, care reușește să reproducă modul în care plantele își trag lichidele, în ciuda gravitației. Aceștia au pus micro-picături de apă sărată în minuscule pungi din polidimetilsiloxan. Printre aplicațiile acestei abordări se remarcă robotica soft, unde, folosind astfel de materiale, componentele pot deveni mai maleabile sau mai fixe, la comandă. (Phys)

Ți-ar mai putea plăcea
Startup-urile de AR/VR au atras în Q4 2021 finanțări de aproape $1.9 miliarde – Cronica de Tehnologie
Cronica de Tehnologie – Huawei și-a construit propriul sistem de operare pentru smartphone-uri