Astăzi are loc dezbaterea preşedintelui Klaus Iohannis cu jurnaliştii, politologii şi formatorii de opinie – Cronica dimineții

1. Dezbaterea preşedintelui Klaus Iohannis cu jurnaliştii, politologii şi formatorii de opinie va avea loc în această seară. Dezbaterea va avea loc în aula Bibliotecii Centrale Universitate şi va începe de la ora 19. Opt jurnalişti, politologi sau formatori de opinie au primit invitaţii nominale şi netransmisibile la eveniment. Doar ei vor avea oportunitatea să îi adrese întrebări preşedintelui Iohannis. Şeful statului s-a arătat dispus să stea la această dezbatere peste două ore dar nu mai mult de trei. (Link

2. Amsterdam și Oslo ar putea deveni anul viitor primele orașe europene care interzic complet circulația mașinilor private. (Reuters)

3. Eurodeputaţii au validat candidatura ungarului Oliver Varhelyi la postul de comisar european însărcinat cu Extinderea UE. Varhelyi era ultimul comisar care avea nevoie de validare, iar aprobarea lui va permite echipei Ursulei von der Leyen să-și preia posturile la 1 decembrie. (News.ro)

4. Secretarul de Stat Mike Pompeo a anunțat că Statele Unite nu mai consideră așezările civile israeliene din teritoriile ocupate o încălcare a dreptului internațional. În 1978 Departamentul de Stat a anunțat că Israelul încalcă dreptul internațional prin dezvoltările imobiliare din teritoriile ocupate. (NYTimes)

Bonus: Valoarea Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor înregistrată în zona Bucureşti-Ilfov este aproape de cea a Berlinului şi peste cea din Lisabona, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Cu toate acestea, susține guvernatorul, s-au agravat discrepanţele între oraş şi zonele rurale, iar astfel de probleme nu sunt de neglijat. (Link)

5. Astăzi se împlinesc 40 de ani de la punerea în circulaţie cu călători a primului tronson de metrou Semănătoarea (Petrache Poenaru) – Timpuri Noi. Cea mai mare parte a reţelei, aproape 57 de kilometri şi 39 de staţii, a fost realizată în perioada comunistă. În ultimii 30 de ani au fost daţi în exploatare alţi 14 kilometri de reţea şi 14 staţii. (Economica)

6. USR Bucureşti o acuză pe Gabriela Firea că organizează cel mai scump Târg de Crăciun din ultimii patru ani şi, foarte probabil, cel mai scump din istoria Bucureştiul, fiind în derulare achiziţii în valoare de 1,2 milioane de lei la care se adaugă onorariile artiştilor. În replică primarul general Gabriela Firea a anunţat că toate cheltuielile legate de organizarea evenimentelor vor fi făcute publice. (News.ro)

7. Guvernul ceh a aprobat un plan care prevede taxarea cu 7% a giganților din domeniul internetului precum Google, Amazon, Facebook și Apple. Taxa va fi anuală și se va aplica pe veniturile realizate de companiile digitale de pe urma operațiunilor derulate în Cehia. (Profit.ro)

8. 25% dintre mașinile noi cumpărate de români în primele 10 luni ale anului au avut motorizare diesel. Cota de piață a mașinilor cu motoare pe benzină a rămas constantă la 71%. Procentul mașinilor electrice și hibride se apropie de 4%. (Automarket)

9. Cu ajutorul tehnologiei de identificare a ADN-ului, un suspect a fost arestat pentru o crimă înfăptuită acum 40 de ani, în Nevada, SUA. (Link)

10. În Republica Democrată Congo, capturarea și vânzarea insectelor este mai productivă, din punct de vedere economic, decât cultivarea/culegerea și vânzarea fructelor. (TheEconomist)

Fotografia dimineții – Locuitorii din Sydney s-au trezit în această dimineață intr-un oraș învăluit în fum, din cauza incendiilor de vegetație din regiune. Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Joe Biden a ales-o pe senatoarea Kamala Harris pentru funcţia de vicepreşedinte – Cronica dimineții
România are 7 milioane de angajați și 4,9 milioane de pensionari – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău