Astăzi începe WWDC 2019, conferința anuală dedicată de Apple noutăților software și dezvoltatorilor – Cronica de Tehnologie

1. Astăzi începe WWDC 2019, conferința anuală dedicată de Apple noutăților software și dezvoltatorilor. Apple este așteptată să prezinte noutăți legate de iOS 13, MacOS 10.15 și celelalte sisteme de operare ale companiei. (The Verge)

2. Serviciul Google Cloud și-a revenit după o indisponibilitate de mai bine de 4 ore. Au fost afectate atât serviciile companiei, precum Gmail și YouTube, dar și alte servicii care-l folosesc, precum Vimeo, Discord și Snapchat. (The Verge)

3. Foxconn a scăzut producția pentru mai multe linii dedicate smartphone-urilor Huawei, după ce acesta ar fi redus la rândul său numărul comenzilor. Huawei se află într-o postură extrem de dificilă după ce luna trecută, împreună cu 68 dintre partenerii săi, a fost trecută de administrația americană pe lista neagră a companiilor care reprezintă un pericol la adresa securității naționale. Cu doar câteva luni în urmă, Foxconn fusese nevoită să facă angajări masive pentru a onora comenzile Huawei, care se bucura de o cerere foarte mare. (Profit.ro)

4. Mai multe școli din Statele Unite folosesc un sistem de supraveghere digitală care urmăresc acțiunile online ale elevilor pentru a evalua cu ajutorul unui algoritm situațiile cu potențial periculos. Problema este că tehnologia e încă departe de a reprezenta o soluție ideală și pune atât elevii și cadrele școlare, cât și polițiștii în situații neplăcute. (EDWeek)

5. Hakerii ruși reprezintă deja o amenințare globală, iar un un reportaj BBC arată cât de ușor și ieftin pot fi cumpărate date personale, inclusiv istoricul convorbirilor din telefonul unei anumite ținte, de la aceștia. O listă cu apeluri și mesaje de pe un anumit telefon costă $16. (BBC)

6. Oamenii de știință au analizat datele personale obținute prin intermediul telefoanelor deținute de zeci de milioane de oameni din țările sărace pentru a vedea dacă, așa cum susțin marile companii de tehnologie, acestea pot fi folosite într-adevăr pentru îmbunătățirea vieților. Întrebarea este dacă riscurile acordării accesului la datele personale nu sunt mai mari decât potențialele beneficii. (Nature)

7. O cască de realitate mixtă numită Varjo VR-1 oferă o latență atât de mică încât aceasta a fost aleasă de Volvo pentru a fi folosită la test drive-uri. Varjo VR-1 folosește 12 camere video pentru a trece filmările din mediul real în cel virtual. Prețul acesteia este de $6,000. (Cnet)

8. Beam, un startup din zona serviciilor dentare, primește o finanțare de $55 milioane, ajungând la $90 milioane obținuți din finanțări. Compania va folosi noile fonduri pentru a lansa noi produse și a-și crește acoperirea la 90% din populația Statelor Unite până la sfârșitul anului. (VentureBeat)

9. Un canadian care vindea smartphone-uri BlackBerry criptate către infractori din întreaga lume a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Decizia mai prevede confiscarea caselor, conturilor bancare, criptomonedelor și aurului pe care Vincent Ramos, în vârstă de 41 de ani, le deține. Valoarea totală a bunurilor confiscate se ridică la $80 milioane. (AP News)

10. Astronomii se tem că sateliții artificiali pe care companii precum SpaceX îi lansează pe orbita planetei vor afecta cercetarea științifică și vederea către spațiu de pe Pământ prin poluarea vizuală pe care o vor crea. Doar SpaceX va lansa în viitorii ani aproximativ 12.000 de sateliți pentru a furniza internet de mare viteză inclusiv în regiunile izolate ale lumii. (NY Times)

Ți-ar mai putea plăcea
Oamenii de știință italieni au creat o sămânță artificială care își poate schimba forma și se poate deplasa în mod autonom – Cronica de Tehnologie
Veniturile dezvoltatorilor de aplicații au ajuns la peste $29 miliarde în Q3 2020 – Cronica de Tehnologie