Astăzi se votează moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă – Cronica dimineții

1. Banca Mondială a revizuit puternic în urcare prognoza de creștere a economiei românești pentru acest an, la 4,2%. Estimările anterioare, publicate în iunie, indicau un avans de 3,6% pentru PIB-ul României în 2019. (Profit.ro)

2. CNSAS s-a adresat Curţii de Apel Bucureşti pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul consilierului general USR Roxana Wring. Aceasta a declarat că nu a fost informată, nu a fost invitată să dea vreo explicaţie şi că nu îşi dă seama care este motivaţia acestei decizii. Wring, fostă șefă a USR București și membră fondatoare a USB, și-a anunțat demisia din USR. (News.ro)

3. Astăzi va fi votată în Parlament moțiunea de cenzura împotriva guvernului Dăncilă. Opoziția are nevoie de 233 de voturi pentru ca moțiunea să treacă. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că îşi doreşte foarte mult ca moţiunea de cenzură să fie încununată de succes, iar ”acest guvern eşuat, acest guvern în derută” să plece acasă. (News.ro)

Promo: Celebrul economist american Nouriel Roubini vine în România pe 11 noiembrie, pentru un eveniment organizat de Profit.ro. Detalii despre conferință găsiți aici.

4. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că săptămâna viitoare va merge cu remanierea în Parlament, în cazul în care nu trece moţiunea de cenzură de azi. Premierul a afirmat că alegerile prezidenţiale se joacă la moţiunea de cenzură. (News.ro)

5. Guvernul grec a obținut ieri un împrumut de 487,5 milioane de euro pe termen scurt (3 luni) la o dobândă negativă, de minus 0,02%, față de +0,1% cu cât se împrumutase în august. (Hotnews)

6. Guvernatorul statului California a semnat legea care limitează, pentru următorii 10 ani, creșterea anuală a chiriei la 5% plus procentul inflației. California este al treilea stat american ce adoptă o astfel de lege, după New York și Oregon. (Axios)

7. Singapore a depășit SUA și este considerată de The World Economic Forum cea mai competitivă economie din lume. Infrastructura superioară și stabilitatea financiară au inclinat balanța în favoarea micului stat asiatic. (Nikkei)

8. Anul trecut s-au trimis, în întreaga lume, 87 de miliarde de colete. Asta înseamnă 2760 de colete pe secundă. Comparativ cu 2017, creșterea este de aproape 10 miliarde. China deține 60% din total piață, cu 50,5 miliarde colete trimise. (Axios)

9. 354.812 de mașini au produs Dacia și Ford la uzinele de la Pitești și Craiova în primele nouă luni ale anului. Dintre acestea, 257.749 de unități poartă sigla Dacia, în timp ce 97.063 au fost realizate de Ford. (Automarket)

10. Școlile din șapte districte ale statului Florida își vor înarma profesorii, după ce o lege care permite acest lucru a fost adoptată. Profesorii care vor purta arme trebuie să se ofere voluntari și să urmeze traininguri specifice. (FoxNews)

Fotografia dimineții – Jean-Claude Juncker și Michel Barnier, cel care conduce discuțiile pentru Brexit din partea UE. Yves Herman/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 500 milioane doze de vaccin împotriva Covid-19 au fost administrate la nivel global – Cronica dimineții
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că poliovirusul de tip 3 a fost eradicat – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău