Astronomii au confirmat până acum existența a peste 5.000 de exoplanete – Cronica Spațială

1. Astronomii au confirmat până în prezent existența a peste 5.000 de exoplanete. Pragul psihologic a fost depășit în 21 martie după catalogarea unui nou set de 65 de exoplanete în Arhiva de Exoplanete gestionată de NASA. Printre cele 5.000 de exoplanete descoperite până în prezent se numără exoplanete mici asemănătoare cu Pământul, exoplanete gazoase gigant chiar mai mari decât Jupiter, dar și planete care orbitează două stele sau rămășițe ale unor stele moarte. (NASA)

2. Un studiu publicat în revista Nature Astronomy are potențialul de a explica modul în care s-au produs două “bule” enorme aflate în centrul galaxiei Calea Lactee și care au fost descoperite inițial în 2010. Potrivit studiului, principala ipoteză este că cele două bule au apărut ca urmare a unui jet puternic provenit de la o gaură neagră supermasivă în urmă cu circa 2.6 milioane de ani. Studiul este util pentru că permite astronomilor să înțeleagă modul în care găurile negre interacționează cu galaxiile. (Futurity)

3. Cometa C/2021 A1 (Leonard), descoperită anul trecut și considerată cea mai luminoasă cometă vizibilă de pe Pământ în ultimul an, s-a dezintegrat. Una dintre ipoteze este că nucleul cu o lungime de numai 1.6 kilometri s-a “evaporat”, însă cercetătorii nu au stabilit cu exactitate compoziția acestuia. (Earth Sky)

4. Landerul robotic InSight de pe planeta Marte ar putea rămâne complet fără energie în vara acestui an, potrivit unui anunț al oficialilor NASA. Landerul este echipat cu un seismometru care a analizat cutremurele de pe Marte de la amartizarea din noiembrie 2018, însă în prezent panourile sale solare care îl alimentează cu energie sunt acoperite cu un strat de praf care împiedică absorbția luminii solare. (Smithsonian)

5. SpaceX a anunțat prin vocea lui Elon Musk că speră să efectueze primul test orbital cu racheta Spaceship în cursul lunii mai. Pentru acest prim zbor, compania intenționează să folosească 39 de motoare Raptor 2, ca urmare a faptului că acestea sunt mai fiabile. Pe termen lung, SpaceX vrea să folosească racheta Starship pentru călătorii cu echipaj uman spre Lună și Marte. (CNBC)

Bonus: NASA a anunțat că intenționează să acorde un al doilea contract pentru companiile private interesate să dezvolte un modul lunar cu echipaj uman pentru programul Artemis. În luna aprilie a anului trecut, SpaceX a câștigat un contract pentru a dezvolta un astfel de modul lunar capabil să transporte echipaj uman pe Lună la jumătatea acestui deceniu. Cu alte cuvinte, programul Artemis ar putea avea două vehicule capabile să trimită oameni pe Lună, ambele dezvoltate de companii private. (NASA)

6. China a anunțat că intenționează să permită zboruri spațiale turistice către stația spațială chineză Tiangong într-un interval de timp de aproximativ un deceniu. Chinezii afirmă că nu este nicio problemă pentru o misiune de acest gen din punct de vedere tehnologic, ci mai degrabă o problemă legată de cerere. (Space)

7. În 29 martie, compania privată Blue Origin deținută de Jeff Bezos va efectua al patrulea zbor suborbital cu echipaj uman. De data aceasta, la bordul capsulei vor urca investitorul Marty Allen, cuplul Sharon și Marc Hagle, profesorul și antreprenorul Jim Kitchen, George Nield (președintele Commercial Space Technologies) și Gary Lai, arhitectul sistemului New Shepard al programului spațial derulat Blue Origin. (Supercluster)

8. Noua rachetă Space Launch System (SLS) dezvoltată de NASA în cadrul programului Artemis a fost montată pe rampa de lansare de la Centrul Spațial Kennedy pentru o serie de teste, printre care se numără alimentarea rezervoarelor cu combustibil și testarea cronometrului pentru lansare. Testele sunt premergătoare misiunii Artemis 1, în cadrul căreia o capsulă Orion fără echipaj uman va ajunge pe orbita Lunii și va reveni pe Pământ. Scopul final al programului este ca NASA să trimită primul echipaj uman pe Lună după 1972. (Universe Today)

9. NASA a anunțat că va desigila una dintre ultimele mostre de roci lunare obținute în 1972 în cadrul misiunii Apollo 17. În cei 50 de ani care au trecut de atunci, mostrele de rocă au fost ținute în tuburi vidate cu scopul de a fi analizate cu o tehnologie mai avansată decât cea disponibilă în anii ‘70. Cercetătorii au decis că acum este un moment potrivit pentru a studia rocile ca urmare a pregătirilor pe care le face NASA pentru noul program lunar Artemis. (ZME Science)

10. Compania britanică OneWeb a anunțat că va continua programul de lansări de sateliți de comunicații după ce a semnat un contract în acest sens cu SpaceX. Până acum, OneWeb utiliza rachete Soyuz pentru acest program, însă Rusia a refuzat să-și respecte angajamentele după izbucnirea războiului din Ucraina. Acordul cu SpaceX este surprinzător în contextul în care compania americană dezvoltă un program asemănător de sateliți pentru furnizarea de internet, Starlink. Până în prezent, OneWeb a lansat pe orbită 428 de sateliți, adică 66% din flota de sateliți pe care o presupune întregul program. Prima lansare în cooperare cu SpaceX ar urma să aibă loc în acest an. (OneWeb)

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia a anunțat că durata de viață a Stației Spațiale Internaționale (ISS) a fost prelungită până în anul 2028 – Cronica Spațială
SpaceX a realizat cu succes un nou zbor de test pentru racheta Starship – Cronica Spațiala

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău