Astronomii au descoperit dovezi pentru un nou tip de supernovă în Univers – Cronica Spațială

1. Astronomii au descoperit dovezi pentru un nou tip de supernovă, care se formează atunci când stelele “moarte” explodează și afectează inclusiv stelele “vii”. O supernovă este o explozie care are loc atunci când o stea “moare”. Cercetătorii au analizat o explozie petrecută în 2017 și au ajuns la concluzia că aceasta provine de la o stea înconjurată de o zonă densă de gaze, gaze care au provenit cel mai probabil de la o altă stea cu câteva secole înainte. (Science Magazine)

2. O echipă de cercetători a descoperit un corp ceresc atât de bizar în spațiul interstelar încât l-au poreclit “accidentul”. Obiectivul cosmic este o rămășiță a unei pitice maro, numele unei clase de obiecte din spațiu cu o masă cuprinsă între masa tipică a celor mai mari planete și masa celor mai mici stele. În general, piticele maro sunt tinere, însă “accidentul” are o vârstă mult mai înaintată, între 10 și 13 miliarde de ani. Cercetătorii sugerează că “accidentul” este un corp ceresc care face parte dintr-o categorie de corpuri cerești care nu a mai fost identificată până în prezent. (Futurism)

3. Telescopul spațial Hubble a realizat o nouă imagine spectaculoasă. De data aceasta, instrumentul a surprins o structură cosmică ce seamănă cu o sabie albastră. În realitate, imaginea arată două jeturi de gaz ionizat fierbinte care se îndreaptă spre vidul cosmic din părți opuse ale noii stele IRAS 05491+0247. Imaginea a fost realizată cu instrumentul Wide Field Camera 3 (WFC3), care fotografiază spațiul în lungimi de undă optice și infraroșu. (ZME Science)

4. Mai mult de un sfert dintre stelele asemănătoare cu Soarele își “înghit” planetele din sistemul stelar respectiv datorită atracției gravitaționale puternice, potrivit cercetătorilor de la Institutul Național pentru Astrofizică din Italia. Datele au fost obținute prin analiza a 107 sisteme binare (sistem de planete cu două stele) și a presupus o comparație între cantitatea de material planetar conținut de una dintre stelele din sistemul binar respectiv în comparație cu cealaltă stea. (The Conversation)

5. Cercetătorii de la două universități americane au analizat cantitatea de praf prezentă în gheața de pe polii planetei Marte. Aceștia afirmă că praful prezent în gheață afectează luminozitatea gheții și, implicit, cantitatea de energie solară absorbită de gheață. Ca urmare a prezenței prafului, este posibil ca, la câțiva centimetri adâncime, stratul de gheață să se topească și să se transforme în apă lichidă. Cercetările au o importanță majoră pentru o posibilă misiune marțiană cu echipaj uman. (Earth Sky)

6. Rover-ul Perseverance a reușit să obțină prima mostră de rocă marțiană, după ce prima încercare de luna trecută s-a soldat cu un eșec. De data aceasta, rover-ul a ales o rocă mai dură pentru acest experiment, care a fost botezată Rochette, și a reușit să culeagă o mostră de grosimea unui creion. Mostra va fi păstrată de Perseverance o lungă perioadă de timp, iar obiectivul final este ca o altă misiune marțiană să poată prelua proba pentru a o transporta pe Pământ. (Science Alert)

7. NASA a finalizat ultimele teste ale telescopului spațial James Webb, care va înlocui telescopul spațial Hubble. Telescopul are o oglindă cu diametrul de 6.5 metri și un scut protector pentru soare de mărimea unui teren de tenis. Instrumentul urmează să fie lansat în spațiu din Guiana Franceză cu o rachetă Ariane 5 a Agenției Spațiale Europene și se va poziționa pe o orbită la 1.5 milioane de kilometri de Pământ la capătul unei călătorii de aproxmativ o lună. (The Guardian)

8. Administrația Aviatică Federală (FAA) a interzis companiei Virgin Galactic să mai efectueze zboruri suborbitale după ce a descoperit că vehiculul SpaceShipTwo cu care a călătorit recent Richard Branson în spațiu a deviat de la traiectoria stabilită inițial în timpul aterizării. Investigația autorităților a stabilit că piloții vehiculului aerian au fost avertizați cu lumini galbene și roșii în timpul ascensiunii. Acestea indică faptul că vehiculul nu avea o traiectoria suficient de verticală pentru că ulterior să revină în siguranță pe Pământ. (The Verge, New Yorker)

9. China a publicat câteva imagini spectaculoase cu planeta Marte realizate de rover-ul Zhurong, cu ocazia împlinirii a 100 de zile de la amartizare. Planificată inițial pentru numai 3 luni, misiunea chineză va continua, în contextul în care toate instrumentele rover-ului funcționează bine. Totuși, Zhurong va intra într-o pauză peste câteva săptămâni, atunci când comunicațiile cu rover-ul vor fi întrerupte din cauza faptului că Marte și Pământul se vor afla pe părți opuse ale Soarelui. (ZME Science)

10. China a aprobat dezvoltarea unui prototip de “elicopter” care să fie folosit în timpul unei viitoare misiuni pe planeta Marte. Prototipul are o configurație apropiată de cea a vehiculului zburător Ingenuity dezvoltat de NASA și care a efectuat deja peste 10 zboruri pe Planeta Roșie. Pentru moment, China nu a oferit amănunte despre misiunea în cadrul căruia un astfel de vehicul ar urma să fie trimis pe Marte. (Space News)

Ți-ar mai putea plăcea
Prima exoplanetă descoperită de telescopul spațial James Webb este asemănătoare cu Pământul – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit prima dovadă a existenței unor ingrediente de gaură neagră în prima parte a Universului – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău