Astronomii au făcut noi descoperiri despre sateliții Enceladus și Europa ai planetei Jupiter – Cronica Spațială

1. Astronomii au descoperit o exoplanetă de dimensiunile planetei Jupiter care orbitează o pitică roșie de numai patru ori mai mare. În plus, distanța dintre cele două corpuri cerești este foarte mică, iar un an pe exoplanetă echivalează cu numai 1,6 zile pe Pământ. Descoperirea este neobișnuită în contextul în care de regulă exoplanetele cu astfel de dimensiuni orbitează stele mult mai mari. (Carnegie Science)

2. Astronomii au identificat cantități mari de ejecții de silice pe satelitul Enceladus al planetei Saturn, care ar putea proveni de la mecanismul de încălzire internă. Descoperirea sugerează că particulele de silice sunt transportate de curenți prin oceanul în stare lichidă care a fost identificat sub suprafața satelitului. Este o nou indiciu că în acest ocean ar putea exista forme de viață. (Science Alert)

3. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au efectuat o serie de simulări în laborator și au ajuns la concluzia că dungile roșii de pe suprafața satelitului Europa al planetei Jupiter ar putea fi un tip de cristal solid compus din apă și clorură de sodiu. Ipoteza este că acest cristal se formează în oceanul lichid care există sub suprafața satelitului și ajunge apoi la suprafață. (PNAS)

4. Astronautul american Josh Cassada a realizat o imagine spectaculoasă cu o auroră boreală de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Imaginea surprinde atât curbura Pământului și o parte a Stației Spațiale, cât și aurora boreală observată de la o altitudine de circa 400 de kilometri. (Josh Cassada)

5. China a prezentat pentru prima oară un prototip al unui modul lunar pe care intenționează să-l folosească pentru a trimite astronauți pe Lună. Agenția spațială chineză speră să trimită doi astronauți pe satelitul natural al Pământului în preajma anului 2030. (SpaceNews)

6. NASA anticipează că prima misiune spațială pentru construcția stației spațiale lunare Gateway va avea loc până la sfârșitul acestui an. Prima misiune va implica un transport de echipamente pe orbita Lunii care va fi efectuat cu o navetă spațială Dragon XL derivată din actuala navetă Dragon care transportă echipamente pe Stația Spațială Internațională. Viitoarea stație Gateway ar urma să fie utilizată de astronauții care vor ajunge pe Lună în cadrul misiunii Artemis 4. (SpaceNews)

7. O echipă de cercetări din Spania și Germania a publicat rezultatele unui studiu care a implicat 20.000 de observații spațiale a 362 de stele în perioada 2016-2020 în cadrul unui proiect numit CARMENS. Datele arată că observațiile au permis identificarea a 59 de exoplanete, dintre care unele erau deja cunoscute. Cercetătorii estimează că circa 10 exoplanete ar putea avea condiții prietenoase pentru dezvoltarea vieții. (Max Plank Institute for Astronomy)

8. Elicopterul Ingenuity de pe planeta Marte a efectuat în 25 februarie zborul cu numărul 46. De data aceasta, vehiculul zburător a parcurs în total o distanță de 445 de metri în plan orizontal și a urcat până la o altitudine de 12 metri. Viteza medie a fost de 5,3 m/s, în timp ce durata totală a zborului de 136 de secunde, foarte apropiată de cea a ultimelor 4 zboruri. (NASA)

9. Agențiile spațiale internaționale analizează posibilitatea de a implementa un fus orar specific pentru Lună pentru a ajuta viitorii astronauți care vor explora satelitul natural al Pământului. De altfel, există deja proiecte pentru un sistem de sateliți plasați pe orbita Lunii pentru a facilita comunicațiile la sol. În prezent, fiecare misiune de pe Lună este asociată cu timpul de pe Pământ, însă acest lucru va deveni inutil pentru astronauții care vor locui în baza lunare, întrucât aceștia își vor face propriul program, independent de timpul de pe Pământ. (Space)

10. Patru astronauți au ajuns vineri pe Stația Spațială Internațională (ISS) cu o capsulă Crew Dragon a companiei provate SpaceX. Inițial, lansarea spre ISS trebuia să aibă loc în 27 februarie, însă a fost amânată pentru 2 martie din cauza unor probleme tehnice. De altfel, inclusiv andocarea la ISS a fost ușor întârziată din cauza unei defecțiuni la un senzor. Cei patru astronauți sunt americanii Stephen Bowen și Woody Hoburg, rusul Andrey Fedyaev și Sultan Alneyadi, cetățean din Emiratele Arabe Unite. În prezent, pe ISS se află nu mai puțin de 11 astronauți. (NASA)

Ți-ar mai putea plăcea
Roverul Perseverance începe să caute urme de viață pe planeta Marte – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit pentru prima oară apă pe asteroizi – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău