Astronomii au descoperit o exoplanetă care ar putea oferi condiții prielnice pentru dezvoltarea vieții – Cronica Spațială

1. NASA a testat cu succes un instrument care va fi integrat în viitorul telescop spațial Roman pentru a crește semnificativ numărul de exoplanete identificate. Instrumentul este un coronagraf capabil să blocheze lumina care provine de la stele pentru ca cercetătorii să observe exoplanete care altfel nu ar fi vizibile. Telescopul Roman este programat pentru lansarea în spațiu în 2027. (NASA)

2. Un asteroid cu un diametru estimat la cel mult 480 de metri a trecut vineri la numai 2,7 milioane de kilometri de Pământ, adică la o distanță de șapte ori mai mare decât distanța Pământ – Lună. Nu a existat niciun pericol ca asteroidul să lovească Pământul. (The Guardian)

3. Cercetătorii au descoperit o structură cosmică comună în imaginile realizate recent cu 19 galaxii spiralate, care oferă informații despre modul în care galaxiile distribuie gazele și praful cosmic. Cercetătorii speră ca studiul suplimentar al acestor structuri să ofere noi indicii despre modul în care apar galaxiile. (NASA)

4. Astronomii au descoperit o exoplanetă mai mare decât Pământul situată la numai 137 de ani-lumină distanță de Pământ care orbitează o pitică roșie la o distanță care teoretic îi permite să aiba apă și o atmosferă respirabilă. O a doua exoplanetă aflată în apropiere este de dimensiunile Pământului și ar putea avea de asemenea condiții prielnice pentru dezvoltarea vieții. (NASA)

5. Agenția Spațială Japoneză a anunțat că a reușit să restabilească comunicațiile cu landerul SLIM de pe Lună, ca urmare a faptului că panourile fotovoltaice au început să producă energie electrică. Cercetătorii au început deja să recepționeze date. (JAXA)

6. Astronomii au identificat cea mai mică exoplanetă cu vapori de apă în atmosferă. Aceasta se află la numai 97 de ani-lumină distanță de Pământ și are un diametru de două ori mai mare decât Pământul. Totuși, cercetătorii au exclus varianta ca pe exoplanetă să existe viață așa cum o cunoaștem noi, întrucât temperatura de la suprafață ajunge la 430 de grade Celsius. (Hubble)

7. Joint-venture-ul Starlab Space format de Airbus Space and Defence și Voyager Space a anunțat că intenționează să lanseze stația spațială Starlab cu o rachetă Starship dezvoltată de SpaceX. Întreaga stație spațială va fi lansată cu un singur zbor estimat să aibă loc în anul 2030. (SpaceNews)

8. China a anunțat că misiunea Chang’e-7 programată pentru 2026 va avea ca obiectiv să trimită un lander pe marginea craterului Shackleton din apropiere de polul sud al Lunii. Acest crater este unul dintre puținele locuri de pe Lună care se bucură de o iluminare naturală îndelungată și ar putea fi luat în calcul inclusiv pentru misiunea cu echipaj uman Artemis 3 organizată de NASA. (SpaceNews)

9. NASA a anunțat că sonda spațială Lucy și-a aprins pentru prima oară motoarele de la lansarea spre centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Motoarele principale au funcționat timp de aproape 6 minute, iar specialiștii analizează datele obținute înainte de a efectua o nouă manevră de acest gen în acest weekend. (NASA Lucy)

10. NASA a confirmat că toate cele 9 instrumente științifice pregătite pentru misiunea Europa Clipper au fost instalate în sonda spațială și funcționează în mod corespunzător. Sonda spațială urmează să fie lansată în luna otombrie și va ajunge la Europa, unul dintre sateliții planetei Jupiter, în 2030, pentru a cerceta dacă există condiții prielnice vieții. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Agenția Spațială Europeană a lansat Euclid, telescopul spațial care va cerceta materia neagră – Cronica Spațială
SpaceX a lansat 4 astronauți spre Spatia Spațială Internațională într-o capsulă Crew Dragon – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău