Cercetătorii au descoperit fosfor într-un ocean de pe unul dintre sateliții lui Saturn – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au descoperit fosfor în oceanul lichid care există sub stratul de gheață care acoperă suprafața satelitului Enceladus al planetei Saturn. Fosforul a fost detectat în apa care izbucnește ocazional la suprafața satelitului, pe baza datelor colectate de sonda spațială Cassini între 2004-2017. Este pentru prima oară când fosforul este descoperit într-un ocean de pe un alt corp ceresc din sistemul nostru solar. Descoperirea este importantă pentru că fosforul este cel mai rar dintre cele șase elemente esențiale pentru existența vieții așa cum o cunoaștem noi, ceea ce mărește șansele ca pe Enceladus să existe forme de viață. De altfel, cercetătorii considerau și până acum că Enceladus este unul dintre locurile prielnice pentru existența unor forme de viață. (NASA, Nature)

2. Cercetătorii au descoperit motivul pentru care gazele dintre stele și galaxii au devenit transparente pe parcursul unui miliard de ani după Big Bang: stelele au emis suficientă lumină pentru a încălzi și ioniza gazele din jur. În prima parte a Universului gazele erau opace. Descoperirea a fost realizată de cercetători de la institutul ETH Zürich din Elveția. (NASA)

3. O stea și o exoplanetă poartă începând din această săptămână numele date de elevii Liceului Teoretic Callatis din Mangalia, în urma concursului NameExoWorlds 2022 organizat de Uniunea Astronomică Internațională. Este vorba despre steaua Gnomon, situată la 283 de ani-lumină de Pământ și exoplaneta Astrolabos, o gazoasă gigantică de mărirea lui Jupiter care orbitează steaua Gnomon. (Astroclubul București)

4. Astronomii au descoperit al doilea sistem planetar format din două planete care orbitează două stele, sisteme cunoscute științific sub numele de sisteme planetare circumbinare. Sistemul se numește BEBOP-1 și se află la circa 1.300 de ani-lumină distanță de Pământ. Prima planetă din sistem a fost descoperită în 2020, în timp ce a doua a fost identificată recent. (EarthSky)

5. Astronomii au descoperit încă 6 stele în galaxia Calea Lactee care călătoresc cu viteze foarte mari, dintre care două au depășit recordurile stabilite anterior. Astfel, steaua J0927 călătorește cu o viteză de 2.285 de kilometri pe secundă, în timp ce steaua J1235 are o viteză de 1.694 de kilometri pe secundă. Cercetătorii cred că astfel de stele își fac apariția din sisteme binare în care una dintre stele explodează, ceea ce declanșează “expulzarea” stelei companion cu viteze foarte mari. (Science Alert)

6. Misiunea spațială Psyche gestionată de NASA poate fi lansată în 5 octombrie, după o serie de amânări. Psyche prevede lansarea unei sonde către un asteroid bogat în metale care orbitează Soarele între planetele Marte și Jupiter și care are un nucleu format preponderent din fier. (SpaceNews)

7. Datele despre atmosfera planetei Venus pot fi utilizate ca un laborator natural pentru a înțelege evoluția planetelor asemănătoare cu Pământul, potrivit unui studiu realizat de un institut spaniol de astrofizică. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după analizarea unor date care au scos în evidență că, deși Pământ și Venus au atmosfere complet diferite, acestea ar fi dificil de diferențiat dacă ar fi observate de la o distanță de 100 de ani-lumină. (Astrobiology)

8. Cercetătorii au identificat clorură de sodiu (sare de masă) în mostrele prelevate de pe asteroidul Itokawa în 2005 în cadrul misiunii japoneze Hayabusa. Descoperirea îi intrigă pe cercetători pentru că astfel de cristale de sare se pot forma doar în prezența apei lichide, iar asterodiul în cauză nu are minerale care să conțină apă. (Astrobiology)

9. Ultima lansare a unei rachete Ariane 5 înainte de scoaterea permanentă din uz a fost amânată pe termen nelimitat din cauza unei defecțiuni critice. Racheta ar fi trebuit să trimită pe orbită doi sateliți, dintre care unul al Germaniei și un satelit militar pentru Franța. (Space)

10. Satelitul ROM-2 construit de echipa Romspace alcătuită din elevi de la Liceul Internațional de Informatică din București a fost lansat cu succes pe orbita Pământului la începutul acestei săptămâni. Lansarea a avut loc cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX prin intermediul companiei Alba Orbital. Satelitul este un cub cu latura de 5 centimetri, are o masă de un kilogram și este echipat cu o cameră foto de 2 MP, astfel că face parte din categoria sateliților Cubesat. (Claudiu Tănăselia)

Ți-ar mai putea plăcea
Misiunea elicopterului Ingenuity de pe Marte, încheiată dupa 72 de zboruri în 3 ani – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit apă în stare lichidă sub polul sud al planetei Marte – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău