Astronomii au descoperit o exoplanetă pe care un an durează doar 21 de ore – Cronica Spațială
1. O echipă internațională de cercetători a descoperit o exoplanetă de dimensiunea planetei Neptun care orbitează o stea de la o distanță atât de mică încât un an durează numai 21 de ore. Aceasta este doar a patra exoplanetă de acest fel care a fost descoperită până acum, iar cercetătorii speră să înțeleagă mai bine modul în care se formează. (Cosmos Magazine)
2. Sonda spațială Europa Clipper a ajuns la 20 de milioane de kilometri de Pământ după lansarea din 14 octombrie. Sonda va ajunge la planeta Marte peste trei luni și va profita de accelerația gravitațională a acesteia pentru a-și continua drumul spre destinația finală: satelitul Europa al planetei Jupiter. (NASA)
3. Observatorul XRISM (X-ray Imaging and Spectroscopy Mission) a realizat cea mai detaliată imagine de până acum cu Cygnus X-3, un sistem binar format dintr-o stea cu o masă foarte mare și un companion mult mai compact despre care se bănuiește că este o gaură neagră. Sistemul Cygnus X-3 se află la 32.000 de ani-lumină distanță de Pământ. (NASA)
4. NASA a anunțat că sonda Dragonfly va fi lansată spre satelitul Titan al planetei Saturn cu o rachetă Falcon 9 a SpaceX. Lansarea este programată pentru iulie 2028, iar sonda va ajunge la destinație în 2034 pentru a studia atmosfera de azot și metan. SpaceX va primi peste 250 de milioane de dolari pentru această misiune. (NASA)
5. Noua rachetă New Glenn a companiei private Blue Origin a fost ridicată pe rampa de lansare în așteptarea primului test. Blue Origin a planificat mai întâi un test static înainte de lansarea inaugurală care va avea loc până la finalul lunii decembrie. Racheta este capabilă să transporte 45 de tone de echipamente pe orbita joasă și 13 tone de echipamente pe orbita geostaționară. (SpaceFlightNow)
6. China a anunțat primele detalii despre viitoarea generație a sistemului de poziționare globală orin satelit Beidou. Partea de cercetare va fi încheiată în 2025 și va fi continuată cu lansări de test cu trei sateliți, pentru ca primii sateliți să ajungă pe orbită în 2029. Sistemul va fi complet în anul 2035, când va înlocui actuala generație Beidou formată din 30 de sateliți. (SpaceNews)
7. Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au raportat un miros puternic și picături dintr-un lichid neidentificat la numai câteva ore după ce naveta Progress MS-29 încărcată cu echipamente a andocat la ISS. În urma incidentului, sectorul rusesc al ISS a fost izolat de restul stației spațiale. (SpaceNews)
8. Al doilea test pentru motorul viitoarei rachete japoneze Epsilon s-a soldat din nou cu un eșec după ce a explodat la 49 de secunde de la aprindere. Noua rachetă este dezvoltată de agenția spațială JAXA, iar zborul inaugural este planificat pentru martie 2025, însă este greu de crezut că termenul va putea fi respectat în urma acestor probleme tehnce. (Space)
9. NASA a reușit să restabilească sistemul de comunicații cu sonda spațială Voyager 1. Sonda nu a mai transmis date către Pământ din luna octombrie, însă în cele din urmă inginerii au reușit să remedieze problema. Sonda se află în prezent la 24,9 miliarde de kilometri de Pământ și a ajuns deja la 47 de ani petrecuți în spațiu. (Space)
10. Dispozitivul DropCoal dezvoltat de compania Romanian InSpace Engineering (RISE) care a ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS) utilizează soluția de securitate informatică Bitdefender GravityZone. Produsul de securitate detectează automat amenințările informatice, are un consum scăzut de resurse și este capabil să primească actualizări chiar dacă funcționează offline. DropCoal are ca obiectiv să studieze amestecul lichidelor în condiții de microgravitație.