Astronomii au descoperit oxigen în cea mai îndepărtată galaxie cunoscută – Cronica Spatiala
1. Astronomii au descoperit oxigen în cea mai îndepărtată galaxie cunoscută până în prezent. Oxigenul și alte metale grele au fost identificate în galaxia JADES-GS-z14-0 situată la 13,4 miliarde de ani-lumină de Pământ, ceea ce înseamnă că s-a format la scurt timp după Big Bang. Galaxia respectivă a fost descoperit în ianuarie 2024 cu telescopul spațial James Webb, iar datele despre compoziție au fost determinate acum cu telescopul Atacama Large Millimeter/submillimeter Array din Chile. (CNN, Astronomy & Astrophysics)
2. Astronauții Suni Williams și Butch Wilmore au revenit pe Pământ după 286 de zile petrecute pe Stația Spațială Internațională (ISS) printr-un zbor cu naveta spațială Crew-Dragon a companiei private SpaceX. Aceștia au format anterior echipajul care a ajuns pe ISS în iunie 2024 cu naveta spațială Boeing Starliner, care ulterior a fost retrasă din uz din motive de siguranță și a revenit cu bine pe Pământ fără echipaj uman la bord. Astronauții au petrecut mai mult timp la bordul ISS decât fusese planificat inițial, însă acest lucru nu a reprezentat o problemă din punct de vedere al resurselor disponibile pe ISS. (NASA)
3. Patru astronauți au ajuns sâmbătă pe Stația Spațială Internațională în cadrul misiunii Crew-10 coordonată de SpaceX. Din echipaj fac parte Anne McClain, Nichole Ayers (ambii de la NASA), Takuya Onishi (Japonia) și Kirill Peskov (Rusia). (NASA)
4. Misiunea landerului Blue Ghost al companiei private Firefley Aerospace s-a încheiat oficial în 16 martie, la două săptămâni după ce a devenit primul lander al unei companii spațiale private care ajunge cu succes pe Lună. Pe parcursul celor două săptămâni în care a fost activ, landerul a trimis peste 119 GB de date către NASA, dintre care 51 GB de date științifice. (NASA)
5. Agenția Spațială Europeană (ESA) a publicat primele date obținute cu telescopul spațial Euclid. Telescopul a fost îndreptat spre trei regiuni de mici dimensiuni și a detectat 26 de milioane de galaxii, dintre care cea mai îndepărtată la 10,5 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ. (European Space Agency)
6. Cercetătorii care se ocupă de misiunea BepiColombo au publicat o serie de imagini cu planeta Mercur realizate cu camera termică Mercury Radiometer and Thermal Infrared Spectrometer (MERTIS) a sondei spațiale. Astfel de imagini erau așteptate abia în noiembrie 2026, după ce sonda va intra pe o orbită stabilă a planetei Mercur. (Sky and Telescope)
7. Cercetătorii japonezi au confirmat prezența apei sub crusta planetei Marte pe baza datelor colectate anterior de landerul InSight al NASA. Rezultatele acestora confirmă practic un studiu asemănător din 2024, care indica prezența apei în crustă, la adâncimi cuprinse între 11,5 și 20 de kilometri. (ZME Science)
8. Cercetătorii de la Universitatea Keele din Marea Britanie susțin că exploziile unor supernove din „apropiere” de Pământ ar fi putut avea un impact semnificativ în cel puțin două extincții în masă care au avut loc pe planeta noastră de-a lungul timpului. Aceștia nu au identificat dovezi concrete în acest sens, ci doar că două explozii de supernove au avut loc simultan cu două dintre cele cinci extincții în masă de pe Pământ: în urmă cu 372 de milioane de ani și în curmă cu 445 de milioane de ani. (Space)
9. Telescopul spațial James Webb a detectat vapori de apă și nori denși pe exo-planeta LTT 9779 b, asemănătoare cu planeta Neptun și cu o masă de 29 de ori mai mare decât cea a Pământului. Exoplaneta parcurge o rotație completă în jurul stelei sale în numai 19 ore. (University of Oxford)
10. SpaceX a stabilit un nou record în privința rachetelor reutilizabile Falcon 9. Prima treapta a rachetei a fost folosită în 11 martie la lansarea misiunii SPHEREx, pentru ca în 20 martie să fie utilizată la lansarea unor sateliți americani pentru Statele Unite. Intervalul de numai 9 zile dintre lansări este cel mai mic de până acum pentru o treaptă reutilizabilă, iar precedentul record a fost de 14 zile. (Space)