Astronomii au descoperit un Super-Pământ la o distanță neobișnuit de mare de steaua gazdă – Cronica Spațială
1. Compania privată americană Firefly a înregistrat un eșec în cadrul lansării rachetei Alpha Rocket din 29 aprilie. Prima treaptă s-a separat cu succes, însă imediat după acest eveniment a explodat, iar acest lucru a afectat și a doua treaptă, motiv pentru care ambele trepte au ajuns în ocean. Racheta transporta un satelit experimental pentru Lockheed Martin care ar fi trebuit plasat pe orbită. Firefly a devenit în luna martie prima companie privată care a aselenizat cu succes un lander pe Lună, însă misiunea a utilizat o altă rachetă. (ExtremeTech)
2. Sonda spațială Juno a coborât sub plafonul de nori al satelitului Io al planetei Jupiter și a obținut date noi care sugerează că 10% din suprafața lui Io are rămășițe de lavă răcită chiar sub crustă. Aceste infirmații vor permite cercetătorilor să obțină informații noi despre modul în care căldura se propagă din interiorul lui Io spre suprafață. (Jet Propulsion Laboratory)
3. Astronomii au descoperit un nou nor molecular, iar numele acestuia este Eos. Format din gaze și praf cosmic, norul molecular Eos este unul dintre cele mai apropiate de sistemul nostru solar și a fost observat cu o tehnică nouă cu ajutorul satelitului sud-coreean STSAT-1. (Nature Astronomy)
4. Naveta spațială Kosmos 482 lansată de Uniunea Sovietică în 1972 se va prăbuși pe Pământ în perioada 8-11 mai după ce a petrecut 53 de ani pe orbita planetei. Lansată cu scopul de a trimite un lander pe Venus, naveta spațială a înregistrat o defecțiune tehnică la motor și nu a mai putut părăsi orbita Pământului. (EarthSky)
5. Astronomii au descoperit o exo-planetă de tip Super-Pământ care orbitează steaua gazdă de la o distanță apropiată de distanța dintre Soare și Saturn. Exo-planetele de tip Super-Pământ sunt mai mari decât Pământul și mai mici dect Neptun, însă până acum nu au fost detectate la distanțe atât de mari de stelele gazdă. Descoperirea sugerează că acest tip de exoplanete ar putea fi chiar mai frecvente în Univers decât se credea până acum. (Harvard)
6. Stația Spațială Internațională (ISS) a executat o manevră pentru creșterea altitudinii pentru a evita o coliziune cu componente ale rachetei Long March lansată de China în 2005. Manevra a fost planificată de NASA împreună cu Roscosmos și a fost necesară ca urmare a faptului că simulările indicau că rămășițele rachetei ar fi trecut la mai puțin de un kilometru de Stația Spațială. (NASA)
7. Un start-up francez fondat în 2022 își propune să dezvolte un dispozitiv spațial capabil să intercepteze, captureze sau să distrugă alte obiecte din spațiu. Dispozitivul ar putea folosit astfel pentru a proteja sateliții de pe orbita Pământului de amenințările altor state și pentru a curăța orbita de deșeuri spațiale. (SpaceNews)
8. NASA a anunțat o defecțiune la sistemul electric de propulsie al navetei spațiale Psyche. Propulsoarele electrice care asigură traiectoria s-au oprit în 1 aprilie din cauza unei scăderi de presiune, iar inginerii investighează cauzele. Psyche a fost lansată în octombrie 2023 și are ca obiectiv să ajungă în august 2029 la asterodiul cu același nume situat în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. (SpaceNews)
9. Cercetătorii au descoperit dovezi în sprijinul unei teorii potrivit căreia în furtunile puternice de pe planeta Jupiter se formează mingi de amoniac înghețate care cad apoi în atmosfera planetei. Aceste „mingi” ar putea explica motivele pentru care amoniacul există în cantități foarte limitate în partea superioară a atmosferei planetei. (EarthSky)
10. Primii 27 de sateliți din cadrul viitorului serviciu de internet prin satelit Project Kuiper dezvoltat de Amazon au fost plasați cu succes pe orbită cu ajutorul unei rachete Atlas V. În total sunt prevăzute peste 80 de lansări pentru a construi o constelație cu peste 3.200 de sateliți care vor furniza internet de mare viteză. (Space)