Cercetătorii au descoperit un compus de ARN și Vitamina B3 în probele de pe un asteroid – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au descoperit uracil și Vitamina B3 în probele colectate de pe asteroidul Ryugu de către sondă spațială japoneză Hayabusa2. Uracil este una dintre cele patru nucleobaze ale acidului ribonucleic (ARN), în timp ce Vitamina B3, denumită științific niacină, joacă un rol important în metabolismul organismelor. Descoperirea este importantă pentru că sprijină ipoteza că viața ar fi putut să apară pe Pământ în urma prăbușirii unui astfel de asteroid pe planeta noastră. Cercetătorii au exclus varianta unei contaminări a probelor, întrucât acestea au fost colectate direct de pe asteroid și livrate pe Pământ în tuburi sigilate. (Astrobiology, Nature)

2. Astronomii au descoperit o exoplanetă asemănătoare cu Neptun care nu ar trebui să existe pe baza legilor cunoscute. Exoplaneta se află atât de aproape de steaua sa încât o orbită completă durează doar 4 zile. Densitatea acesteia este de numai 0,06 din densitatea planetei Jupiter, în ciuda faptului că are o rază de numai două ori mai mică decât Jupiter. În plus, steaua pe care o orbitează este de 1,2 ori mai mare decât Soarele. Pe baza acestor date, exoplaneta nu ar trebui să existe în această formă. (Universe Today)

3. Agenția Spațială Europeană (ESA) a reluat pregătirile pentru misiunea spațială ExoMars și a reprogramat lansarea acesteia pentru anul 2028. Inițial, aceasta trebuia să aibă loc în 2022, însă a fost amânată după invazia Ucrainei de către Rusia, în contextul în care misiunea a fost dezvoltată în parteneriat cu Roscosmos. Misiunea are ca scop principal trimiterea unui rover care să descopere dacă în trecutul geologic a existat viața pe Marte. (ESA)

4. Telescopul spațial James Webb a detectat o exoplanetă cu o atmosferă formată din silicați care se mișcă în mod constant pe parcursul unei zile cu durata de 22 de ore, întrucât materia caldă are tendința să urce, iar materia rece să coboare. În urma acestui fenomen apar schimbări de luminozitate atât de majore încât NASA afirmă că aceasta este exoplaneta cu cea mai mare variație de luminozitate identificată până acum. Datele au indicat și prezența apei, a metanului și a monoxidului de carbon pe exoplaneta aflată la 40 de ani-lumină distanță de Pământ. (NASA)

5. Telescopul spațial Hubble a realizat o imagine cu o galaxie spiralată situată la 800 de milioane de ani-lumină de Pământ în constelația Pegasus. Imaginea arată stele aflate în plin proces de formare. (Space)

6. Elicopeterul Ingenuity de pe planeta Marte a efectuat zborul cu numărul 48. De data aceasta, elicopterul a ajuns la o altitudine de 12 metri și a parcurs 400 de metri în plan orizontal, iar viteza maximă a fost de 10,4 km/h. Durata totală a zborului a fost de aproape 150 de secunde. (Space)

7. Cercetătorii de la Universitatea din Osaka au utilizat date de la telescopul radio Nobeyama din prefectura Nagano și au aplicat o serie de algoritmi de Machine Learning pentru a identifica regiunile din Calea Lactee în care există molecule de monoxid de carbon. Astfel de regiuni, cunoscute în astronomie drept nori moleculari, găzduiesc gaze moleculare din care se formează stelele, dar care în mod obișnuit sunt invizibile pentru oameni. Prin această metodă, cercetătorii au identificat 140.000 de regiuni unde există molecule de monoxid de carbon și, prin urmare, unde se pot forma noi stele. (EurekAlert)

8. Agenția Spațială Europeană (ESA) a utilizat datele colectate de sondele spațiale Mars Express și Mars Reconnaissance Orbiter pentru a realiza un clip video aerian cu craterul Jezero, acolo unde se află în prezent roverul Perseverance.

9. Start-up-ul californian Relativity Space a lansat prima rachetă din lume produsă prin procedeul de imprimare 3D. La 80 de secunde la lansare, racheta a ajuns cu bine în zona cu presiune dinamică maximă, iar la trei minute de la lansare prima treaptă s-a desprins. Pasul următor era reprezentat de aprinderea motoarelor celei de-a două trepte, însă acestea nu s-au aprins la capacitate maximă. Din acest motiv, racheta nu și-a îndeplinit scopul de a ajunge pe orbită joasă a Pământului și s-a prăbușit în Oceanul Atlantic. Din punct de vedere tehnic, misiunea a fost un eșec, însă în practică reprezintă o performanță, atât datorită faptului că este prima rachetă produsă prin imprimare 3D, cât și pentru că a fost prima misiune a start-up-ului american. De altfel, compania are deja contracte în valoare de peste un miliard de dolari pentru viitoarea rachetă Terran-R, care va putea transporta până la 20 de tone de echipamente pe orbită joasă. Lansarea poate fi urmărită în clipul de mai jos de la 1:18:00. (FreeThink)

10. Doi cercetători susțin că au descoperit o explicație plauzibilă pentru viteza neobișnuit de mare a obiectului interstelar ‘Oumuamua, despre care la un moment dat s-a vehiculat că ar putea fi chiar o navă extraterestră. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California și Cornell University, obiectul interstelar are o viteză foarte mare datorită eliberării de molecule de hidrogen. Obiectul a fost identificat prima oară în 2017, are o lungime de 400 de metri și o formă asemănătoare unei țigări, motiv pentru care nu seamănă cu cometele sau asteroizii obișnuiți. În prezent, ‘Oumuamua se îndreaptă spre ieșirea din sistemul nostru solar. (Science Alert)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au descoperit cea mai mare moleculă în discul de formare al unei planete – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit apă în discul de praf al unei stele din galaxia noastră – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău