Astronomii au detectat molecule organice la 12 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ – Cronica Spațială

1. Universitatea Politehnică din București găzduiește în perioada 11-13 iunie evenimentul Space Fest, în cadrul căruia vor avea loc o conferință cu astronauții Dumitru Dorin Prunariu, Nicole Stott (SUA) și Sara Sabry (Egipt), lecții de astronomie prezentate de astronomul roman Adrian Sonka, finala concursului Games of Science și numeroase activități pentru copii și elevi. Accesul publicului este gratuit. (Space Fest, program complet)

2. Astronomii au detectat molecule organice cunoscute la cea mai mare distanță în Univers de până acum, pe baza datelor colectate cu telescopul spațial James Webb. Moleculele organice complexe au fost detectate în galaxia SPT0418-47 situată la peste 12 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ. Moleculele complexe descoperite se numesc generic hidrocarburi aromatice policiclice, iar pe Pământ sunt întâlnite în fum, gazele de eșapament sau incendiile forestiere. (ZME Science, Nature)

3. Roverul Perseverance a realizat imagini cu interiorul craterului Belva de pe planeta Marte, un crater de impact poziționat în interiorul craterului Jezero. Craterele de impact precum Belva pot oferi cercetătorilor indicii importante cu privire la originea rocilor la o scară mult mai bună decât în mod obișnuit. NASA a realizat și un mozaic cu craterul Belva din 152 de imagini separate realizate de rover. (NASA)

4. Telescopul solar Inouye care aparține fundației americane Național Science Foundation a realizat o serie de imagini detaliate ale suprafeței Soarelui. Acestea oferă cercetătorilor o nouă perspectivă pentru analizarea petelor solare sau a celulelor de convecție din fotosfera solară, cel mai adânc strat al atmosferei solare. Imaginile cu celulele de convecție au fost apoi utilizate pentru a crea animația de mai jos. (Universe Today)

5. Cercetătorii au descoperit o legătură între câmpul magnetic puternic al lui Jupiter și schimbarea periodică a culorilor pe care le au “dungile” formate de nori la suprafața planetei. Noile informații ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine modul în care câmpul magnetic influențează vremea de pe planetă. (Universe Today)

6. Sonda spațială solară Parker a ajuns în așa-numitele “găuri coronale” ale Soarelui, adică în zone relativ reci din atmosfera exterioară a Soarelui, unde câmpul magnetic solar intră în contact cu spațiul interplanetar. Cu această ocazie, sonda spațială cercetează practic sursa de unde provine vântul solar. (EarthSky)

7. O echipă de astronomi a dezvoltat o nouă hartă o brațelor spiralate ale galaxiei Calea Lactee. Pentru noua hartă, astronomii au folosit doar regiuni cu masă mare unde se formează planete, stele tinere luminoase și roiuri tinere. Rezultatul final este o hartă mult mai complexă decât se așteptau astronomii, care credeau că vor obține o imagine simplificată, întrucât au folosit doar date despre obiecte stelare tinere. (Space)

8. Cercetătorii au descoperit 717 galaxii care s-au format la începutul Universului, la circa 600 de milioane de ani după Big Bang, pe baza datelor colectate de telescopul spațial James Webb. Până acum, astronomii cunoșteau doar câteva galaxii atât de vechi, o nouă dovadă despre potențialul spectaculos pe care îl oferă noul telescop. (Space)

9. Prima misiune spațială privată spre Venus a fost amânată cel puțin până în ianuarie 2025, deși urma să fie lansată în acest an. Este vorba despre misiunea Rocket Lab, care are drept obiectiv analizarea atmosferei lui Venus pentru a căuta condiții prielnice pentru viață cu ajutorul unei sonde spațiale plasată pe orbită. (Techcrunch)

10. United Launch Alliance (ULA) a efectuat cu succes un test static de aprindere a motoarelor noii rachete Vulcan Centaur, ca parte a pregătirilor pentru prima lansare. Noua rachetă va înlocui rachetele Atlas V și Delta IV Heavy și va avea rolul de a plasa pe orbită sateliți de securitate furnizați de agențiile americane. În plus, noua rachetă va fi utilizată și pentru 38 de lansări pentru Kuiper Systems, compania deținută de Amazon care dezvoltă un serviciu de internet prin sateliți concurent pentru Starlink, serviciul furnizat de SpaceX. (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
Discul de praf al unei protoplanete are de trei ori mai multă apă decât oceanele de pe Pământ – Cronica Spațială
Topul celor mai importante evenimente spațiale ale anului 2021 – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău