Luna ar putea avea depozite de dioxid de carbon înghețat care pot fi folosite pentru creșterea planetelor – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au descoperit că Luna ar putea avea pachete înghețate de dioxid de carbon, fenomen care are loc atunci când gaze precum dioxidul de carbon se acumulează și rămân într-un fel de depozite din cauza temperaturilor foarte scăzute. Potrivit cercetătorilor, dacă existența dioxidului de carbon în stare solidă va fi confirmată, acesta ar putea fi utilizată pentru a crește plante, un element crucial pentru o misiune lunară de lungă durată cu echipaj uman. (Futurism)

2. Proba solară Parker, trimisă de NASA în 2018 să cerceteze Soarele, a ajuns la o distanță atât de mică de această stea încât este “bombardată” permanent de praf stelar care “atacă” cu viteze atât de mari încât “explodează” la contactul cu proba solară. Unele impacturi pot afecta structura metalică sau vopseaua probei, însă până în prezent nu au fost raportate probleme semnificative din această cauză. (CNET, APS Physics)

3. În mod tradițional se consideră că metale precum aurul, argintul sau uraniul se formează în Univers în condiții energetice speciale, cum ar fi o explozie a unei supernove, pentru a se forma. Totuși, un studiu realizat de o echipă de astrofizieni a arătat că astfel de metale se pot forma și atunci când o gaură neagră nou-formată înghite praful și gazul din jurul său. În astfel de condiții specifice, emisiile de neutrini facilitează transformarea protonilor în netroni. (Science Alert)

4. Cometa 67P s-a apropiat recent la cea mai mică distanță față de Pământ, și anume 62.8 milioane de kilometri, în apropiere de orbita planetei Marte. Următoarea trecere a cometei “pe lângă” Pământ va avea loc peste circa 200 de ani. Cometa 67P are o semnificație istorică, întrucât a fost prima cometă pe care a fost plasată o probă spațială. Evenimentul a avut loc în 2014, atunci când misiunea Rosetta a efectuat cercetări ale cometei pentru mai bine de doi ani înainte de a plasa sonda Philae pe suprafața cometei. (LiveScience)

5. Astronomii au descoperit o serie de indicii potrivit cărora asteroidul Kamo’oalewa, care are un diametru de circa 50 de metri și se află la circa 14.5 milioane de kilometri de Pământ, ar putea fi de fapt o bucată de rocă desprinsă din Lună. În “jurul” Pământului se află câteva mii de asteroizi, însă este pentru prima oară când originea unuia dintre ei este asociată cu satelitul natural al planetei noastre. (Earth Sky, The University of Arizona)

6. Rover-ul Perseverance de pe planeta Marte a colectat a treia mostră de sol într-un tub de titan. De data aceasta, rover-ul a colectat olivină, un silicat de culoare verde compus din fier și magneziu care formează cea mai mare parte a mantalei superioare a Pământului. Cercetătorii vor analiza acum olivina colectată pentru a afla informații suplimentare despre originea acesteia. (Space)

7. La sfârșitul acestei săptămâni a avut loc cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimii 580 de ani. În momentul în care Pământul a trecut printre Soare și Lună, aproximativ 97% din Lună a fost acoperită (99.1% potrivit datelor furnizate de NASA). La momentul maxim al eclipsei, doar o mică parte din partea de stânga-jos a Lunii a fost vizibilă. Durata totală a eclipsei parțiale de Lună a fost de 3 ore, 28 de minute și 24 de secunde, cea mai lungă din 1441 până în prezent. (Science Alert)

8. Rusia a efectuat un test prin care a lansat o rachetă cu care și-a distrus unul dintre sateliții de pe orbita Pământului. În urma testului au rezultat peste 1500 de bucăți de “gunoi spațial”, iar unele dintre acestea au ajuns periculos de aproape de Stația Spațială Internațională (ISS). Ca măsură de precauție, astronauții de la bord s-au adăpostit câteva ore în navete cu care ar fi putut pleca imediat spre Pământ. Autoritățile americane susțin că vor exista sute de mii de mici componente care vor orbita Pământul ani de zile, poate chiar decenii. Testul a avut loc în contextul în care tensiunile militare dintre Rusia și Statele Unite sunt în creștere, iar statul euro-asiatic a vrut să demonstreze că deține arme capabile pentru a distruge sateliți de pe orbită. (New York Times)

9. NASA va lansa miercuri, 24 noiembrie, de la ora 9:20 (ora României) proba spațială DART (Double Asteroid Redirection Test), care are drept scop principal să se prăbușească într-un asteroid. Obiectivul misiunii este ca NASA să determine modul în care poate devia traiectoria unui asteroid care ar amenința să lovească Pământul. (Planetary Society)

10. Cercetătorii au descoperit că troposfera, cea mai joasă parte a atmosferei, devine cu 50 de centimetri mai groasă la fiecare 10 ani, ca urmare a fenomenului de încălzire globală. Troposfera se întinde de la nivelul solului până la o altitudine de 18-20 de kilometri. (ZME Science)

Ți-ar mai putea plăcea
Planeta Venus ar putea avea vulcani activi – Cronica Spațială
NASA a detectat metan și dioxid de carbon pe o exoplanetă – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău