Atac terorist asupra Ambasadei României la Kabul – Cronica dimineții

1. Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit în urma unui atac terorist care a vizat campusul în care se află ambasada. (News.ro)

2. FMI spune că leul ar fi supraevaluat cu până la 10% şi recomandă o flexibilitate mai mare a cursului. (Economica)

3. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a depus la Parlament 10 proiecte de lege, pregătite anterior ca ordonanțe de ministerul pe care îl conduce. Acestra prevăd impozitarea pensiilor peste 7.000 lei, modificarea programului Prima Casă, fiscalizarea bacșișului și alte modificări ale Codului Fiscal. (Profit.ro)

4. Două din Marea Britanie:

A) Premierul britanic Boris Johnson a pierdut majoritatea în Camera Comunelor, după plecarea conservatorului pro-european Phillip Lee, fost ministru al Justiţiei, la liberali-democraţi. Lee consideră că Johnson subminează economia ţării, democraţia şi rolul Marii Britanii în lume. (News.ro)

B) Boris Johnson a suferit o înfrângere dură aseară, în Parlamentul britanic, unde deputații au adoptat o moțiune prin care vor o amânare a Brexitului, prevăzut să se producă pe 31 octombrie. Ca reacție, Johnson a anunțat că va convoca alegeri anticipate pe 14 octombrie. (WSJ)

5. Uraganul Dorian a fost retrogradat la categoria 2, de la 5. Cel puțin șapte persoane și-au pierdut viața, în Bahamas. (WSJ)

6. După un an şi jumătate de aplicare a legii care permite falimentul personal, doar 45 de români au apelat la legea insolvenţei persoanelor fizice, exclusiv din cauza creditelor bancare, deşi existau voci care spuneau că sunt aşteptate aproape 2 milioane de dosare anual. (Adevarul)

7. 1.700 dintre cele 33.000 de mașini verificate de RAR în trafic în prima jumătate a anului prezentau pericol iminent de accident. (Automarket)

8. Irlanda și-a propus să planteze 22 milioane de copaci, în fiecare an, până în 2040, pentru a combate schimbările climatice. Un studiu recent arată că una dintre cele mai ieftine modalități de a combate efectul gazelor de seră este plantarea a 1000 de miliarde de copaci, la nivelul întregii planete. (Link)

9. Misiunea chineză Chang’e-4 a descoperit o substanţă de culoare neobişnuită, asemănătoare unui gel, în cadrul programului de explorare pe care îl desfăşoară pe faţa întunecată a Lunii. (Link)

10. Printul Charles va lansa o colectie de haine realizate din urzici alaturi de Vin + Omi, doi designeri britanici care detin un brand de moda sustenabila. (Urban.ro)

Fotografia dimineții – Rafturile unui supermarket Walmart din Fort Lauderdale după anunțul că uraganul Dorian a fost upgradat la categoria 5. Michele Eve Sandberg/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Bucureștiul este orașul cu cele mai aglomerate dimineți, în trafic, din lume – Cronica dimineții
Consumul de cărbune va crește, anul acesta, pentru al doilea an consecutiv – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău