Au fost anunțați câștigătorii Premiilor Hugo 2019 – Cronica de Carte

1. Cinci romane recente ale scriitorilor români sunt propuse pentru traducere în limba turcă, în cadrul ”Atelierului româno-turc de traducere literară din autori contemporani” ce are loc între 27 și 29 august 2019, la sediul Institutului Cultural Român de la Istanbul. Printre aceste cărți: ”Medgidia, orașul de apoi”, de Cristian Teodorescu, ”Fontana di Trevi”, de Gabriela Adameșteanu și ”Supa de la miezul nopții”, de Marta Petreu. (Rador.ro)

2. Marți, 27 august, va avea loc o nouă ediție a Clubului de carte Editura Litera, unde se va discuta despre romanul istoric ”Rețeaua Alice”, de Kate Quinn, apărută în Colecția Blue Moon. Evenimentul va avea loc la Qreator, de la ora 18.30 și va fi moderat de Cristina Stănciulescu. (Eveniment)

3. Primele șase luni ale anului 2019 nu au fost grozave pentru industria de carte din SUA; în comparație cu aceeași perioadă din 2018, vânzările de carte în format clasic au scăzut cu 5,1%, fiind în valoare de 4,59 miliarde de dolari. (Publishers Weekly)

4. Marc Levy este scriitorul preferat de francezi în vacanță. Într-un sondaj realizat de tour-operatorul TUI, Marc Levy este preferat de 39,7% din francezi, urmat de JK Rowling (22,6%) și, surprinzător sau nu, de Michelle Obama. De asemenea, dacă ar alege pentru vacanțăvreo aventură de-a lui Jules Verne, 49,6% dintre respondenți au ales ”20.000 de leghe sub mări”. (ActuaLitte)

5. George R.R. Martin, creatorul ”The Game of Thrones”, a primit un premiu de recunoaștere internațională la Irish Book Awards, pentru contribuția sa la genurile literare fantasy și science fiction. Conform datelor prezentate, cărțile lui Martin s-au vândut până acum în aproximativ 6 milioane de exemplare. (BookSeller)

6. Laureații Premiilor Hugo 2019, create în 1953 și care răsplătesc cele mai bune opere science fiction și fantasy ale anului precedent, au fost anunțați în Dublin zilele acestea. Printre câștigătorii celor 20 de categorii, se numără: cel mai bun roman The CalculatingStars, de Mary Robinette Kowal; cea mai bună nuvelă Artificial Condition, de Martha Wells; cea mai bună serie literară Wayfarers, de Becky Chambers; cel mai bun roman graficMonstress, Volume 3: Fatal Error, de Marjorie Liu, ilustrat de Sana Takeda. (Hugo Awards)

7. The British Library, rețeaua de biblioteci publice britanice, și-a publicat statisticile pentru anul 2017-2018. Cel mai împrumutat autor în această perioadă este James Patterson, iar cea mai împrumutată carte este ”Night School (Jack Reacher)”, de Lee Child. De reținut că șapte din cei 10 cei mai ”împrumutați” autori au scris cărți pentru copii și adolescenți. (ActuaLitte)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe primul loc este tot ”Where the Crawdads Sing”, de Delia Owens, la a 49-a săptămână în top; la categoria Non-Fiction, ”Educated”, de Tara Westover, rămâne pe locul întâi, la a 78-a săptămână în top. Câteva noutăți în top: ”The Bitterroots”, de C.J. Box (policier) și ”Contraband”, de Stuart Woods (thriller), în cadrul categoriei ficțiune; din nou, apariția nouă interesantă este la non-fiction, respectiv „How to Be an Antiracist”, de Ibram X. Kendi. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

– Cum se distrau românii odinioară, de Adrian Majuru, Editura Corint

– Orașul în mantie purpurie, de Asli Erdoğan, Editura Polirom

– Zilele din urmă ale nopții, de Graham Moore, Editura Litera

– Less, de Andrew Sean Greer, Editura Polirom

– Kim Clijsters. O viață, de Frank Van de Winkel, Editura Publica

10. Pe scurt, din lumea literară:

– Flea, basistul formației Red Hot Chili Peppers, își va publica memoriile în luna noiembrie a acestui an. Volumul se va numi ”Acid for the Children” și va apărea la Grand Central Publishing (Publishers Weekly);

– Și Elton John își publică autobiografia, intitulată ”Me”, pe 15 octombrie. Ce mai este interesant: versiunea audio a cărții îl va avea ca narator chiar pe Taron Egerton, cel care l-a interpretat pe Elton John în filmul din 2019, ”Rocketman” (Rolling Stone)

– Au fost anunțați câștigătorii American Book Awards 2019. Printre aceștia: Tommy Orange,  Jeffrey C. Stewart, Halifu Osumare, Ángel García, William T. Vollmann. (Associated Press).

Fotografia ediției: Coperta autobiografiei lui Flea. Sursă: ActuaLitte.

Ți-ar mai putea plăcea
”Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee, cea mai apreciată carte clasică – Cronica de Carte
Ziua de 15 februarie va fi, din acest an, Ziua naţională a lecturii – Cronica de carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău