Autoritatea de Sănătate Publică a Norvegiei: Nu există nicio legătură stabilită între vaccinul Pfizer/BioNTech și moartea unor persoane în vârstă – Cronica Externă

Europa

1. Autoritatea de Sănătate Publică a Norvegiei a precizat că nu există nicio legătură stabilită între vaccinul Pfizer/BioNTech și moartea unor persoane în vârstă, care au fost vaccinate. Într-un raport, autoritatea recomandă de asemenea o evaluare medicală înaintea vaccinării celor bătrâni și foarte fragili. De la începutul campaniei de vaccinare, la finalul lunii decembrie, Norvegia a înregistrat 33 de morți ale unor persoane în vârstă care au primit prima doză. Printre cele 13 cazuri studiate mai detaliat până acum ”erau toți oameni foarte bătrâni, fragili și cu boli serioase”, a spus directoarea autorității de sănătate publică norvegiană, Camilla Stoltenberg. (Euronews)

America de Nord

2. Guvernul canadian i-ar fi cerut președintelui ales Joe Biden să nu anuleze controversata conductă Keystone XL, care ar transporta petrol din provincia canadiană Alberta către statul american Nebraska. În presa americană a apărut informația că Biden plănuiește să anuleze autorizația pentru conductă. (Reuters)

3. Noul șef al personalului Casei Albe, Ron Klain, a redactat într-un memo câteva acțiuni pe care președintele ales Joe Biden le va iniția în timpul primelor sale zile în funcție. Printre acestea se află revenirea în acordul de la Paris asupra schimbărilor climatice, ridicarea interdicției asupra călătoriilor din mai multe țări cu majoritate musulmană, emiterea obligativității măștii pe proprietățile federale și în călătoriile între state. Inaugurarea lui Biden va avea loc mâine. (Politico)

Orientul Mijlociu

4. Guvernul israelian a aprobat construirea a aproape 800 de case în coloniile ocupate din Cisiordania. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut Israelului să-și anuleze decizia, numind-o ”o violare flagrantă a dreptului internațional”. (TimesofIsrael)

Asia

5. Venitul intern brut al Chinei a crescut cu 2.3% în 2020, a anunțat Beijingul, transformând China în singura putere mondială importantă care raportează o creștere pe anul trecut, în timpul pandemiei. Este însă și cea mai slabă rată anuală de creștere a Chinei în decenii. (WSJ)

6. Ministrul indian al tehnologiei a cerut WhatsApp să își retragă modificările propuse la politica sa de confidențialitate, ceea ce a creat un nou obstacol pentru platforma de mesaje deținută de Facebook, care încearcă să își extindă numărul de utilizatori în India. Schimbările ar permite WhatsApp să distribuie limitat date private ale utilizatorilor cu Facebook. (Reuters)

7. Bărbați înarmați au ucis două femei judecătoare ale Curții Supreme din Afghanistan duminică. Familiile victimelor au acuzat autoritățile pentru că au eșuat să le ofere securitate. Talibanii au negat responsabilitatea pentru atac. Oficialii americani și afgani au acuzat grupul pentru o serie de ucideri țintite în tot Afganistanul, în lunile recente. (Link)

Africa

8. În Tunisia, mii de demonstranți, sătui de rața ridicată a șomajului și criza financiară, au protestat în mai multe orașe tunisiene, începând de vineri.Protestatarii s-au ciocnit cu poliția, iar autoritățile au arestat peste șase sute de oameni. (AlJazeera)

9. Președintele Ugandei Yoweri Museveni a fost declarat câștigător în alegerile din Uganda, de săptămâna trecută, obținând cel de-al cincilea mandat în funcție. Candidatul opoziției, cunoscut ca Bobi Wine, a cărui casă a fost înconjurată de forțele de securitate de la alegeri, a respins rezultatele, iar observatorii independenți au pus sub semnul întrebării validitatea rezultatelor. (NYTimes)

Global

10. Un grup independent a furnizat Organizației Mondială a Sănătății un raport în care se arată cum au eșuat guvernele și oficialii de sănătate publică globali să răspundă rapid și eficient răspândirii COVID-19 (NYTimes). Raportul interimar a numit în mod specific China pentru răspunsul său lent în a reduce răspândirea coronavirus în ianuarie 2020 și a criticat OMS pentru greșelile de la început, inclusiv prin nedeclararea stării de urgență internațională mai devreme. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Legăturile lui Joe Biden și ale fiului său cu Ucraina vor fi investigate de o comisie a Senatului american – Cronica Externă
Soția liderului Kim Jong-un a avut prima sa apariție publică din ianuarie 2020 – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău