Israelul a trimis întăriri la granița sa cu Fâșia Gaza, unde 3.000 de rezerviști urmează să fie desfășurați – Cronica Externă

Europa

1. Președintele Maia Sandu a declarat că alianța anunțată, miercuri, dintre Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) este una creată din disperare. „Pe stânga văd o disperare și nu o acțiune, o strategie extraordinară”, a declarat Maia Sandu despre noul bloc pe stânga format de liderii celor două partide și foști președinți Igor Dodon și Vladimir Voronin. (G4Media)

2. O organizație evreiască din Germania a condamnat aspru protestele din fața unei sinagogi, din orașul vestic Gelsenkirchen, catalogându-le ca „antisemitism pur”. În mai multe orașe germane, inclusiv Berlin, Hamburg și Hanovra, au avut loc proteste anti-israeliene în ultimele zile. Cel puțin două sinagogi au fost atacate și mai multe steaguri israeliene au fost demolate și arse. Protestele vin pe fondul confruntărilor violente din Fâșia Gaza. (APNews)

SUA

3. Secretarul american de Stat Antony Blinken şi omologul său rus Serghei Lavrov au avut, miercuri, o discuţie telefonică, stabilind să se întâlnească pe 20 mai, în Islanda, pe marginea Consiliului Arctic, potrivit Departamentului de Stat şi Ministerului rus de Externe. În timpul discuţiei, Blinken a reiterat un apel adresat Rusiei, pentru eliberarea americanilor deţinuţi în ţară şi i-a oferit lui Lavrov o prezentare a politicii Statelor Unite faţă de Coreea de Nord, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat. (News.ro)

4. Statul american Ohio va acorda premii în numerar de 1 milion de dolari pentru pentru cinci persoane care se vaccinează anti Covid-19, în cadrul unei loterii organizate pentru sprijinirea campaniei de vaccinare. Guvernatorul din Ohio, Mike DeWine, a declarat că la extragere se pot înscrie doar adulți vaccinați, iar premiile vor fi plătite din fondurile acordate de guvern pentru sprijinirea măsurilor anti-Covid. (Digi24)

Rusia

5. Agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat că o va trimite pe actriţa Iulia Peressild, 36 de ani, şi pe regizorul Klim Shipenko, 37 de ani, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) pentru a realiza primul film de ficţiune în spaţiu. (News.ro)

Orientul Mijlociu

6. Ostilitățile intense între Israel și militanții palestinieni nu dau semne se ameliorare, după un bombardament masiv asupra Israelului din partea Hamas.
Israelul a trimis întăriri la granița sa cu Fâșia Gaza, unde 3.000 de rezerviști urmează să fie desfășurați. Au existat, de asemenea, informații conform cărora Israelul se pregătește de o operațiune similară incursiunilor din 2014 și 2008-2009.

Asia

7. Guvernul chinez a transformat provincia Xinjiang într-o ”închisoare în aer liber”, a declarat miercuri un oficial al Departamentului de Stat, în timp ce instituţia a publicat un raport care critică persecuţia chineză a minorităţilor religioase. (News.ro)

8. Doi alpinişti străini, un american şi un elveţian, au murit pe Muntele Everest, au anunţat joi organizatorii expediţiei din Nepal. Cei doi au murit din cauza epuizării. Ministerul Turismului din Nepal a anunţat reguli pentru limitarea numărului alpiniştilor care încearcă să ajungă în vârf. (Digi24)

9. Sindicatul medicilor japonezi a trimis un mesaj guvernului, în care precizează că este imposibilă organizarea în siguranţă a Jocurilor Olimpice de la Tokyo în plină criză sanitară. Sindicatul, care reprezintă medicii din spitale, se numără printre asociaţiile medicale din Japonia. Sindicatul nu a precizat câţi membri are. Japonia se confruntă în prezent cu al patrulea val de infectări şi mai multe zone, inclusiv capitala, sunt în stare de urgenţă. Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt programate în perioada 23 iulie – 8 august. (News.ro)

America Latina

10. Doar 24% din brazilieni cred că administrația președintelui Jair Bolsonaro se descurcă „bine” sau „foarte bine”, popularitatea acestuia scăzând la cel mai redus nivel după o prăbușire de 30% față de luna martie. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
O instanță rusă a decis ca dizidentul Alexei Navalnîi să rămână în detenție pentru 30 de zile – Cronica Externă
Fostul premier italian: Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a permis blocului să răspundă mult mai rapid la criza coronavirus – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău