Autoritățile chineze au decis testarea masivă a populației – Cronica Externă

Europa

1. Consiliul European a avertizat Marea Britanie că va putea fi exclusă din sistemul de combatere a criminalității, dacă nu își revizuiește politica de distribuire a datelor. Ministrul britanic pentru securitate James Brokenshire a anunțat luni că, după o revizuire a politicii de limitare a distribuirii de date prin sistemul Prüm, guvernul britanic intenționează să înceapă schimbul de date privind suspecții deținuți în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord cu statele membre ale UE. (Politico)

2. Restricțiile de călătorie pentru vara anului 2020 explicate pentru fiecare țară europeană. (Politico)

Rusia

3. Paul Whelan, un fost ofițer în marina SUA, a fost condamnat la 16 ani de muncă forțată într-o închisoare rusească, după ce a fost acuzat de spionaj. Statele Unite au cerut Rusiei eliberarea lui Whelan.  (WashingtonPost)

SUA

4. Curtea Supremă a SUA a respins luni trei apeluri în cazuri care implicau o apărare numită imunitate calificată, care poate fi folosită pentru a-i proteja pe oficialii guvernamentali de procese, inclusiv pe ofițerii de poliție acuzați de excesul de forță. (Reuters)

Bonus: Șeful poliției din Atlanta și-a dat demisia după ce un polițist a împușcat și ucis un Afro-American, în fața unui restaurant fast-food. Decesul lui Rayshard Brooks a fost considerat omor de către medicul legist al districtului, iar ofițerul care l-a împușcat a fost concediat. (NYTimes)

5. Curtea Supremă a SUA a decis marți că legile federale anti-discriminare îi protejează pe angajații homosexuali sau transgender, într-o decizie considerată pro drepturi LGBTQ a unora dintre cei mai conservatori judecători. Judecătorii Neil M. Gorsuch și John G. Roberts Jr. au apreciat că titlul VII din Actul Drepturilor Civile din 1964, care interzice discriminarea pe baza sexului, include angajații LGBTQ. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

6. Regele Iordaniei Abdullah II a refuzat să vorbească cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la telefon și a refuzat să precizeze o dată pentru o întâlnire solicitată de ministrul apărării israelian și Benny Gantz, conform unei agenții palestiniene de știri. Regele Iordaniei a avertizat recent de mai multe ori Israelul cu privire la anexarea unilaterală a unor părți din West Bank. (Jpost)

Africa

7. Un nou val de violențe asumat de o facțiune a Boko Haram, Statul Islamic al Provinciei Africii de Vest, continuă în Nigeria, cu zeci de civili și soldați uciși, și sute de oameni răniți sâmbătă. (Reuters)

America Latină

8. Un om de afaceri columbian, urmărit în SUA pentru spălare de bani, a fost arestat în Capul Verde (Cape Verde), mică țară africană. Oficialii SUA cred că Alex Saab Moran este unul dintre finanțatorii cheie ai regimului autoritar al președintelui venezuelean Nicolas Maduro. (WSJ)

Asia

9. Autoritățile chineze au decis testarea masivă a populației, în contextul apariției unor noi cazuri de coronavirus în Beijing. (WashingtonPost)

Global

10. Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA a revocat autorizația pentru hidroxiclorochină și clorochină, două medicamente promovate intens de președintele Trump, pe motivul că este foarte puțin probabil să fie eficiente. (NYTimes)

Bonus: Ce este Antifa? – O analiză Washington Post explică. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
ONU: Aproape opt milioane de oameni au fost dislocați forțat până la finalul anului trecut – Cronica Externă
Casa Albă a autorizat sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău