Autoritățile din Belarus au reținut-o astăzi pe Maria Kolesnikova, lider al opoziției, în timp ce aceasta a încercat să intre în Ucraina – Cronica Externă

Europa

1. Autoritățile din Belarus au reținut-o astăzi pe Maria Kolesnikova, lider al opoziției, în timp ce aceasta a încercat să intre în Ucraina. Activiștii opoziției și Ucraina contrazic această versiune a evenimentelor, spunând că Maria Kolesnikova a încercat să prevină expulzarea sa forțată din Belarus. Ieri, aceasta a fost văzută fiind forțată să urce într-o camionetă. (BBC)

2. Statele europene au cerut răspunsuri cu privire la dispariția Mariei Kolesnikova, care a dispărut ieri și nu a mai putut fi găsită telefonic, după ora 10.00 a.m. (Euronews)

3. Un nou proiect de lege menit să modifice acordul Brexit cu Uniunea Europeană va ”încălca dreptul internațional” arată un ministrul al guvernului britanic. Fostul prim ministru Theresa May a avertizat că modificările ar putea dăuna ”încrederii” în Marea Britanie în viitoarele acorduri comerciale cu alte state. (BBC)

SUA

4. Incendiile vegetației din California au atins un record anul acesta, cu zeci de incendii, inclusiv în Sierra National Forest, generând evacuări forțate. (TheGuardian)

Orientul Mijlociu

5. În timpul unei întâlniri cu oficiali ruși, președintele sirian Bashar al-Assad a declarat că dorește să aprofundeze relațiile de afaceri cu Rusia pentru a ajuta la compensarea sancțiunilor SUA. Adjunctul primului ministru rus, Yury Borisov a declarat că așteaptă ca un acord economic să fie finalizat în decembrie. (AlJazeera)

Asia

6. Doi jurnaliști australieni au părăsit China după ce se pare că au fost chestionați despre arestarea jurnalistului Cheng Lei, despre care oficialii chinezi au declarat că este deținut pe temeiuri de securitate națională (BBC). Este pentru prima dată în aproape jumătate de secol când media australiană nu mai are niciun jurnalist acreditat în China. (Link)

7. Președintele Filipine, Rodrigo Duterte, l-a iertat pe soldatul din marina americană condamnat pentru uciderea unei femei transgender în 2014. Un purtător de cuvânt pentru Duterte a declarat că grațierea a anulat sentința cu închisoarea, dar nu condamnarea. (Link)

Africa

8. Autoritățile etiopiene au confiscat cărțile de identitate și echipamentul jurnaliștilor străini și ale altor pasageri care doreau să zboare din Addis Ababa către regiunea semi-autonomă Tigray. Tigray plănuiește să organizeze alegeri locale mâine, acțiune despre care parlamentul etiopian a sugerat că este ilegală. (Link)

America Latină

9. Procurorii din El Salvador au percheziționat două închisori pentru probe care să dovedească supoziția că administrația președintelui Nayib Bukele a negociat cu faimoasa grupare mafiotă Mara Salvatrucha (MS-13). Bukele, care a proiectat o imagine de lege și ordine, a negat acuzațiile. (Link)

Global

10. Populara aplicație de distribuiri video TikTok s-a alăturat codului de conduită al UE împotriva discursului urii online. ”Scopul nostru final este să eliminăm ura de pe TikTok” a declarat Cormac Keenan, directorul securității și protecției datelor al TikTok. (Euronews)

Ți-ar mai putea plăcea
Un preot ortodox grec a fost arestat deoarece nu a respectat măsurile de prevenție pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus – Cronica Externă
Administrația Trump a anunțat o reevaluare a programului de vize H1B pentru lucrătorii înalt calificați – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău