Papa Francisc a respins propunerea unor cardinali de a permite numirea unor preoți catolici căsătoriți în zonele izolate – Cronica Externă

1. Iran a delegat controlul milițiilor care operează în Irak către gruparea teroristă libaneză Hezbollah, au declarat surse anonime pentru Reuters. Scopul este menținerea facțiunilor politice pro-Iran, în războiul tacit cu SUA pentru influență în regiune. În ultimele luni au avut loc proteste violente în Irak împotriva influenței iraniene în țară și a guvernului corupt, în care și-au pierdut viața mai mulți protestatari. (Reuters)

2. Mahmoud Abbas s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU denunțând planul de pace propus de SUA, fără a veni însă cu o alternativă. Deși a amenințat că va tăia coordonarea pe securitate cu Israelul, președintele Autorității Palestiniene încă nu a făcut acest pas. (JPost).  Consiliul de Securitate al ONU a retras rezoluția împotriva planului de pace israeliano-palestinian propus de SUA. (TimesofIsrael)

3. Șeicul Hamad Bin Jassim, fost prim-ministru al Qatar-ului, a scris pe Twitter că un pact de neagresiune va fi semnat în curând între Israel și statele arabe din Golf, care ar putea include Marocul, Egipt și Iordania. Acesta a mai declarat că ”partea arabă urmează o politică bazată pe tactici de termen scurt, în timp ce partea israeliană își gândește politicile pe fundamente strategice de termen lung”. (Link)

4. Un complet de trei judecători a fost stabilit pentru procesul lui Benjamin Netanyahu, care va începe curând. Acesta este acuzat de fapte grave de corupție. Este primul premier israelian acuzat în timpul mandatului. Benjamin Netanyahu ar fi primit mită de zeci de mii de euro pentru a facilita decizii politice în favoarea unei companii, conflict de interese și fraudă. (JPost)

5. În alegerile primare care se desfășoară în SUA, candidatul Bernie Sanders, 78 de ani l-a depășit pe Pete Bittigieg, 38 de ani, fost primar al South Bend, Indiana în statul New Hampshire. Câștigătorul are nevoie de votul a 1991 de delegați pentru a fi nominalizat, iar Michael Bloomberg, care a cheltuit peste $300 milioane pe campanie, până în prezent, nu a intrat încă în competiție. (Reuters)

6. Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo a relatat că discuțiile cu liderii talibani au înregistrat un progres, în scopul de a se reduce violența și pentru deschiderea unor negocieri inter-afghane între guvern și talibani pentru găsirea unei soluții de pace durabilă. (Link)

7. Compania elvețiană Crypto a vândut echipamente de încriptare a comunicațiilor timp de decenii în peste 120 de țări, însă SUA și Germania au avut acces la aceste informații codificate, arată un raport publicat de Washington Post și ZDF. Printre clienții companiei se numără, în egală măsură state rivale ca Pakistan și India, junte militare din America Latină, Iran și Vaticanul. (WashingtonPost)

8. SUA va cere sprijinul NATO în lupta împotriva Statului Islamic (ISIS) în Orientul Mijlociu. (AP)

9. Papa Francisc a respins pentru moment propunerea unor cardinali de a permite numirea unor preoți catolici căsătoriți în zonele izolate, ceea ce marchează o victorie a forțelor conservatoare din Biserica Catolică, care privesc o astfel de decizie ca un bulgăre care va duce la eliminarea celibatului pentru preoți și la distrugerea tradițiilor Bisericii. (NYTimes)

10. Un tablou al pictorului englez David Hockney, The Splash, considerat o capodoperă modernă a fost vândut marți seara cu 23.1 milioane de lire sterline la o licitație din Londra. (CNN)

Bonus: O fotografie a doi șoareci care se bat pe o firimitură în metroul londonez a câștigat un premiu al Muzeului de Istorie Naturală din Londra. Fotografia intitulată ”Station Squabble” a fotografului Sam Rowley a fost aleasă de public dintr-un număr de 48.000 de fotografii înscrise în concurs. (CNN)

Ți-ar mai putea plăcea
4 decese în urma gravelor incidente din Congresul american – Cronica Externă
New Jersey şi Arizona au legalizat marţi folosirea marijuanei în scop recreativ – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău