Autorităţile din comuna Gornet au atacat în instanţă decizia de carantinare şi cer despăgubiri de 500.000 de euro – Cronica dimineții

RIP Peter Green.

1. Ambasadorul Statelor Unite Ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a declarat că este important ca „România şi Statele Unite să avanseze împreună, pe aceeaşi cale”, în ceea ce priveşte securitatea naţională, politica energetică şi influenţa malignă”, anunţă Ambasada SUA în România după o întâlnire a diplomatului SUA cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu. „Statele Unite se angajează să continue să sprijine România în plan economic, militar şi să consolideze relaţia bilaterală, astfel încât România să devină o ţară vibrantă economic, fără grija integrităţii graniţelor sale”. (News.ro)

2. Românii nu vor putea călători în scop turistic în Cipru, iar în cazul în care călătoresc în alte scopuri decât cele turistice, perioada de izolare de 14 zile va fi obligatorie, anunţă MAE. ”România a fost inclusă pe lista statelor din categoria C, alături de Luxemburg, Muntenegru, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Serbia şi Suedia”. (News.ro)

3. MAE precizează că, în conformitate cu informaţiile comunicate oficial de autorităţile elene, începând cu data de 28 iulie 2020, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei, se va aplica şi pentru pasagerii care sosesc pe aeroporturile din Grecia, cu zboruri dinspre România şi Bulgaria. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că abordarea tradițională din ultimii cincizeci de ani cu privire la China a eșuat. El a numit Partidul Comunist Chinez un jucător global lipsit de onestitate și un regim intern brutal. (Politico)

4. Autorităţile din comuna Gornet, Prahova, au atacat în instanţă decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) de a introduce în carantină satul Gornet din această comună şi cer despăgubiri în cuantum de 500.000 de euro care ar urma să fie împărţiţi celor care au fost „prejudiciaţi” din cauza carantinei. DSU susţine că ordinul privind carantina permite intrările sau ieşirile persoanelor pentru diverse activităţi, inclusiv pentru a merge la serviciu. (News.ro)

5. Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, susţine că îşi doreşte ca negocierile cu alte formaţiuni politice de dreapta pentru stabilirea candidaţilor pentru primăriile de sector să fie finalizate cât mai curând. Alexandru a declarat că PNL nu a dat dovadă de „aroganţa a de a impune anumite pretenţii” în timpul negocierilor pentru susţinerea candidaţilor pentru Bucureşti. (News.ro)

6. Marea Britanie a impus sămbătă, pe neaşteptate, o carantină de două săptămâni pentru călătorii din Spania, după creşterea numărul cazurilor de infecţii cu noul coronavirus, aceasta fiind o inversare bruscă şi dramatică a deschiderii pentru turism a continentului european după luni de restricţii. (News.ro)

7. ONU avertizează împotriva unei ”folosiri disproporţionate” a forţei împotriva manifestanţilor împotriva rasismului în oraşe din Statele Unite şi este îngrijorată de eventuale ”detenţii arbitrare”. ”Manifestaţii paşnice desfăşurate în oraşe în Statele Unite, precum Portland, trebuie să poată continua”, a subliniat vineri, într-o conferinţă de presă virtuală, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului Elizabeth Throssel. (News.ro)

8. Lanțul japonez de magazine Nojima le va permite angajaților să lucreze până la vârsta de 80 de ani, din cauza deficitului de personal. (Bloomberg)

9. Conform unui studiu publicat de o universitate veterinară din Germania, câinii antrenați au reușit să identifice prezența noului coronavirus în saliva umană cu o precizie de 94%. (CNBC)

10. Guvernul unei provincii din Canada și-a actualizat lista de sfaturi privind sexul în timpul pandemiei, recomandând, printre alte metode, sexul prin găuri din pereți. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Coperta ediției de săptămâna viitoare a revistei The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Ministrul de Finanțe vrea să scurteze termenul de prescripție al datoriilor pentru a forța Fiscul să acționeze mai repede
Cronica dimineții – În iunie s-ar putea anunța intrarea României în spațiul Schengen, cu aeroporturile

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău