Secretarul de stat american Mike Pompeo: Abordarea tradițională din ultimii cincizeci de ani cu privire la China a eșuat – Cronica Externă

Europa

1. Negociatorii Uniunii Europene și Marii Britanii vor rata data limită din iulie pentru un acord Brexit, după ce au finalizat cea de-a cincea rundă de discuții joi, fără o înțelegere. Cele două părți nu se înțeleg cu privire la structura acordului. (Politico)

2. Abordarea Uniunii Europene față de Turcia a fost o mană cerească pentru Putin, mai ales în cazul conflictului din Libia. (Politico)

3. Comisia Europeană a promis vineri că va intensifica răspunsul său la amenințări hibride, cum ar fi hacking-ul și dezinformarea, în contextul unor alerte în creștere cu privire la atacurile cibernetice asupra unor infrastructuri cheie, inclusiv spitale. Promisiunea este parte a noii strategii a Comisiei – Strategia de Securitate a Uniunii – și urmarea unui val de rapoarte despre atacuri asupra spitalelor și institutelor de cercetare, în timpul pandemiei. (Politico)

4. Noi reguli cu privire la purtarea măștilor au intrat în vigoare astăzi în Anglia, obligatorii la intrarea în magazine, bănci și supermarketuri. România a raportat un număr record pentru infectări zilnice, iar cazurile noi aproape s-au dublat în Franța. Englezii pot fi amendați cu până la 100 de lire de poliție, dacă refuză să poarte mască. În Belgia, autoritățile medicale au declarat că o fetiță de trei ani a murit după ce a fost testată pozitiv pentru COVID-19, cu noi infectări, 89% comparativ cu săptămâna precedentă. În Europa s-au raportat peste 201.000 decese în pandemie, conform unei statistice a Johns Hopkins University. Experții spun că rata deceselor pe glob este mult mai ridicată, din cauza testărilor limitate și altor probleme. (AP)

Rusia

5. SUA și Marea Britanie au acuzat Rusia că a lansat o armă anti-satelit de pe unul dintre sateliții săi, amenințând ”folosirea pașnică a spațiului” (TheGuardian). Rusia a declarat că a lansat ”un mic vehicul spațial” pentru a inspecta unul dintre sateliții săi. Comandamentul Spațial al SUA spune că Moscova a făcut un test similar în 2017. (AP)

SUA

6. Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că abordarea tradițională din ultimii cincizeci de ani cu privire la China a eșuat. El a numit Partidul Comunist Chinez un jucător global lipsit de onestitate și un regim intern brutal. (Politico)

Orientul Mijlociu

7. Doi membri britanici ai auto-proclamatului Stat Islamic și-au admis implicarea în torturarea și abuzul asupra americancei Kayla Mueller, ajutor umanitar, și jurnalistului James Foley în Siria. Cei doi, care erau parte a unei celule a Statului Islamic cunoscută ca Beatles, sunt acum în custodia SUA în Irak și se așteaptă să fie trimiși în judecată în SUA. (NBCNews)

Asia

8. În pofida solicitării din partea SUA de a-și închide consultatul din Houston, China refuză și a declarat că își continuă activitatea în mod normal, până la ”notificarea următoare”. (Politico)

Africa

9. Experții au descoperit o groapă comună despre care se crede că ar conține corpurile a douăzecișiopt ofițeri ai armatei, executați în 1990 pentru o presupusă conspirație la lovitură de stat împotriva fostului președinte al Sudanului, Omar al- Bashir. Bashir a fost condamnat de Curtea Penală Internațională pentru genocid, crime de război și crime împotriva umanității. (France24)

America Latină

10. În contextul unei intensificări a cazurilor de coronavirus, autoritatea electorală a Boliviei a amânat alegerile prezidențiale din data de 6 septembrie pentru 18 octombrie. Președinta interimară Jeanine Anez a condus țara de anul trecut, când președintele Evo Morales a fost îndepărtat de la putere. (PBS)

Global

Bonus:  Suedia este divizată privind ”imunitatea de turmă”. Oficiali ai Agenției de Sănătate Publică Suedeză pretind că rata imunității la coronavirus în Stockholm ar putea fi 40% și joacă deja un rol important în reducerea impactului bolii. (Politico)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele Donald Trump l-a concediat pe Mark T. Esper, Secretarul Apărării – Cronica Externă
Guvernul din Belarus a amenințat cu folosirea armelor letale asupra protestatarilor – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău