Autoritățile italiene au eliberat în arest la domiciliu peste 370 de prizonieri condamnați pentru infracțiuni ce țin de activitățile mafiei – Cronica Externă

Uniunea Europeană

1. Italia a fost martora mai multor proteste în penitenciare, coordonate de deținuții care se tem de infectarea cu coronavirus. Autoritățile italiene au eliberat în arest la domiciliu peste 370 de prizonieri condamnați pentru infracțiuni ce țin de activitățile mafiei și au în continuare aproape de 500 de solicitări similare. Într-un raport lansat miercuri de Inițiativa Globală împotriva Crimei Organizate se avertizează asupra faptului că membri crimei organizate din Italia exploatează în mod coordonat criza pandemiei pentru a-și atinge scopurile. Închisorile italiene suferă de lipsa de locuri, fiind suprapopulate de mai mulți ani. În 2007, un judecător american a refuzat să îl extrădeze pe Rosarios Gambino, un cap al mafiei italiene, pe motiv că regimul penitenciar din Italia e similar torturii, iar în 2013 CEDO a decis că acest tip de condiții sunt o violare directă a drepturilor elementare ale deținuților. În recentele revolte din luna martie au murit 14 deținuți și sute de ofițeri de supraveghere au fost răniți, iar daunele aduse facilităților se ridică la zeci de milioane de euro. Sergio Nazzaro, autorul raportului, a spus că este ”credibil” că mafia a inițiat și coordonat aceste revolte ca să pună presiune pe autorități pentru a capitula în fața solicitărilor pentru eliberarea anticipată. ”Grupurile mafiei italiene au administrat starea de urgență la perfecție, în timp ce Italia s-a chinuit să facă față urgenței COVID-19”. (Link)

2. Franța și-a exprimat vineri regretul, alături de Germania, Belgia, Spania, Finlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Republica Cehă și Suedia, cu privire la retragerea SUA din tratatul Open Skies. Trimișii speciali la NATO vor discuta vineri viitorul tratatului. (AlJazeera)

3. Marea Britanie a decis să încheie testările în masă și monitorizarea celor care au contactat COVID-19 în luna martie, întrucât creșterea noilor cazuri la acea dată ar fi depășit capacitatea sistemului, au declarat consilieri guvernamentali vineri. (Reuters)

Rusia

4. Rusia a reacționat la declarația Statelor Unite că vor părăsi tratatul Open Skies. Adjunctul ministrului de externe rus care se ocupă de relațiile cu NATO și UE a declarat joi că mișcarea SUA va fi o lovitură pentru securitatea europeană și pentru interesele de securitate ale aliaților Statelor Unite. Acesta a adăugat că se poate discuta asupra problemelor tehnice pe care ”SUA le prezintă distorsionat ca fiind violări (ale tratatului) de către Rusia”. (Link)

SUA

5. Senatori republicani și democrați au declarat joi că vor propune o lege care să impună sancțiuni asupra autorităților chineze pentru violarea independenței Hong Kong-ului, după ce Beijing a făcut demersuri pentru impunerea unei noi legislații privind securitatea națională, care să permită blocarea oricăror proteste. (Reuters)

Bonus: Wall Street a reacționat imediat la tensiunile crescute dintre SUA și China raportând o scădere a pieței joi, ce reflectă temerile privind viitorul acordului comercial dintre cele două state. (Reuters)

Bonus: Președintele Donald Trump a izbucnit împotriva celor care îl contrazic pe tema pandemiei coronavirus, întrucât acesta dorește reluarea activităților și redeschiderea țării. Trump a numit un studio științific ”un studio inamic lui Trump”, iar un altul ”o lovitură politică”. (Reuters)

Orientul Mijlociu

6. Turcia l-a avertizat pe comandantul libian Khalifa Haftar că atacurile asupra intereselor sale din Libia vor avea ”consecințe grave”. Turcia sprijină guvernul libian împotriva ofensivei de peste un an a forțelor coordonate de Haftar pentru preluarea capitalei Tripoli. (AlJazeera)

Asia

7. Pakistan va elibera din captivitate un elefant izolat și singur ca urmare a unei hotărâri a Curții Supreme a Pakistanului. Decizia vine după o campanie susținută de cântăreața Cher, cunoscută activistă pentru drepturile animalelor. Cher a postat pe Twitter că elefantul Kaavan este liber, cu litere de tipar, adăugând că ”acesta este unul dintre cele mai frumoase momente ale vieții mele”. (AlJazeera)

Africa

8. Banca Mondială a aprobat $500 milioane în împrumuturi și finanțări pentru a ajuta în lupta împotriva invaziei de lăcuste care a distrus recoltele în Africa și Orientul Mijlociu, mai ales în Djibouti, Etiopia, Kenya și Uganda. Acestea vor primi imediat un fond comun de $160 milioane. (Link)

America Latină

9. Spitalele din Mexico City au atins punctul limită pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Un studiu independent sugerează că rata infectărilor s-ar putea să fie de trei ori mai mare decât statistica raportată de guvern. (AlJazeera)

Global

10. O listă cu restricțiile de călătorie sau de trecere a granițelor, pe țări a fost publicată astăzi de Al Jazeera. (Link)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Boris Johnson: Capitalismul și lăcomia i-au asigurat Marii Britanii succesul în ce privește vaccinarea populației – Cronica Externă
În acest weekend se va discuta prima etapă a acordului comercial dintre SUA și China – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău