O editoare de știri a unui site rusesc a murit după ce s-a autoincendiat în fața biroului Ministerului de Interne – Cronica Externă

Europa

1. După săptămâni de blocaj, Uniunea Europeană a agreat să sancționeze peste patruzeci de oficiali bieloruși, din cauza alegerilor prezidențiale disputate și a reprimării protestelor care au  urmat. Președintele Alexander Lukashenko nu a fost inclus în lista celor sancționați. (DW)

2. Grecia şi Turcia, aliate în cadrul NATO, au stabilit un mecanism pentru a evita ciocnirile în estul Mediteranei, a declarat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, în cadrul eforturilor de a detensiona conflictul legat de resursele energetice din regiune. (News.ro)

Rusia

3. Irina Slavina, o editoare de știri a site-ului KozaPress, a murit după ce s-a autoincendiat în fața biroului ministerului de interne din orașul Nizhniy Novgorod. Slavina a scris pe Facebook înainte: ”Vă cer să condamnați Federația Rusă pentru moartea mea”. Ea am mai spus că joi poliția i-a cercetat apartamentul, căutând materiale legate de grupul pro-democrație Open Russia și i-au confiscat computere și fișiere de date. Într-un video în care apare momentul incendierii, este văzut un bărbat care aleargă să stingă flăcările, însă femeia îl împinge, înainte de a se prăbuși. (BBC)

SUA

4. Liderii globali, printre care premierul britanic Boris Johnson și președintele rus Vladimir Putin, i-au urat președintelui Donald Trump o recuperare rapidă, după recenta diagnosticare pozitiva la COVID-19. (AP). În timpul dezbaterii prezidențiale din această săptămână, Vicepreședintele Joe Biden i-a reproșat lui Trump că a subestimat virusul, care a ucis peste două sute de mii de americani și pentru că a pus sub semnul întrebării importanța purtării măștilor. (WashingtonPost). Vicepreședintele Mike Pence, care a fost testat negativ, va prelua temporar atribuțiile prezidențiale, dacă Donald Trump devine incapacitat în timp ce primește tratamentul. (Reuters)

Orientul Mijlociu

5. Israel și Liban vor organiza negocieri directe, pentru prima dată în trei decenii, într-un efort de a rezolva disputa privind granița maritimă. Cele două țări nu au nicio relație diplomatică oficială. SUA vor media discuțiile, care vor începe în 12 octombrie. (Link)

Asia

6. Poliția din Hong Kong a arestat cel puțin optzeci și șase de oameni pentru adunare neautorizată ieri, de ziua națională a Chinei. Poliția a avertizat că demonstranții au violat legea securității naționale care fost adoptată recent și afectează protestele. (AP)

7. Poliția indiană a arestat doi parlamentari ai opoziției care erau plecați să viziteze familia femeii de nouăsprezece ani care a fost violată în grup și ucisă. (Link). Autoritățile au impus legi de urgență în districtul Hathras din Uttar Pradesh, unde au izbucnit proteste din cauza morții acesteia. (AlJazeera)

Africa

8. Poliția din regiunea Oromia, Etiopia, a arestat peste cinci sute de oameni, pe care i-au acuzat că plănuiau să cauzeze violențe în timpul unui festival celebrat de grupul etnic Oromo în acest weekend. Mii de oameni au fost arestați de la izbucnirea protestelor, după uciderea unui popular muzician Oromo în luna iunie. (Reuters)

America Latină

9. Curtea Supremă a Mexicului a aprobat propunerea președintelui Andres Manuel Lopez Obrador de a organiza un referendum național cu privire la investigarea pentru fapte de corupție a celor cinci președinți mexicani precedenți. (Link)

Global

10. La lansarea unui plan menit să apere valorile seculare ale Franței, președintele Emmanuel Macron a declarat că ”Islamul este o religie în criză peste tot în lume astăzi”, ceea ce a stârnit reacțiile activiștilor musulmani. (AlJazeera)

Ți-ar mai putea plăcea
Marea Britanie și Statele Unite au respins rezultatele alegerilor din Belarus – Cronica Externă
Marea Britanie a suspendat astăzi acordul de extrădare cu Hong Kong – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău