Avionul închiriat pentru deplasarea președintelui Iohannis în Japonia și Singapore, din 2023, a costat 7 milioane lei – Cronica dimineții

1. Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus trimiterea dosarului Colectiv 2 la Parchetul General și reluarea anchetei referitor la modul de intervenție a autorităților, posibile infecții nosocomiale în spitale și transferul răniților în străinătate după tragedia din octombrie 2015. Decizia a fost luată după ce judecătorii au admis mai multe plângeri împotriva soluţiei de clasare dispuse de Parchetul General în iunie 2024. Cei vizați de dosar – ministrul de atunci al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, manageri de spital și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), scăpaseră astfel de răspunderea penală. Bănicioiu și Arafat au fost acuzați că au întârziat transferul răniților din incendiul de la Clubul Colectiv în afara țării. (EuropaLibera)

2. Puterea curţilor constituţionale de a invalida alegeri ar trebui să fie limitată la circumstanţe excepţionale şi reglementată în mod clar, afirmă Comisia de la Veneţia în recomandările emise în raportul urgent publicat cu privire la anularea rezultatelor alegerilor de către curţile constituţionale, pornind de la cazul anulării alegerilor prezidenţiale din România, pe 6 decembrie 2024, de către Curtea Constituţională a României. (G4Media)

3. Administrația Prezidenţială a desecretizat costurile pentru zborurile efectuate de preşedintele Klaus Iohannis, începând cu anul 2015. Anul cu cele mai mari cheltuieli a fost 2023, când s-a plătit pentru avioane mai mult de 36,4 milioane de lei. Cu un an mai înainte, Administraţia Prezidenţială a plătit 2,7 milioane de lei pentru avionul care i-a dus pe soţii Iohanniș la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a şi apoi în SUA. Avionul pentru deplasarea în Japonia și Singapore, din 2023, a fost cel mai mare preț plătit, costând 7 milioane lei. (News.ro)

4. Direcția Antifraudă a început să transmită, atât prin SPV, cât și prin poștă, scrisori de informare/notificare persoanelor fizice care obțin venituri din închirierea, prin AirBnb sau Booking, în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală. (Profit.ro)

5. Fostul ministru al culturii, Lucian Romașcanu, actual președinte al CJ Buzău și purtător de cuvânt al PSD, este propus de România pentru a ocupa funcția de membru al Curții Europene de Conturi. Cu ocazia audierii din Comisia pentru control bugetar a Parlamentului European, Romașcanu a declarat că pentru postul european renunță „fără ezitare” la cariera politică, care include și funcția de președinte al CJ Buzău. (Libertatea)

Din Cronica Sportivă: Campionul olimpic la nataţie David Popovici a fost desemnat sportivul anului 2024 la Gala Sportului Românesc.

6. Casa Albă a confirmat marți seară că Rusia a fost de acord cu o încetare a focului limitată, pentru 30 de zile, în domeniul energiei și al infrastructurii în Ucraina, ca parte a inițiativei conduse de SUA de a pune capăt invaziei ruse din Ucraina. (Hotnews)

7. Președintele francez Emmanuel Macron, aflat la Berlin, şi gazda sa, cancelarul Olaf Scholz, au declarat, după convorbirea dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, că, deşi acordul privind încetarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei este „un bun început”, nu poate exista un armistiţiu fără Ucraina. Într-o declaraţie comună, cei doi lideri europeni au reiterat că Ucraina poate conta pe continuarea ajutorului militar european, deşi Vladimir Putin a cerut „oprirea completă” a ajutorului militar occidental pentru Kiev în timpul convorbirii sale cu Donald Trump. (News.ro)

8. Rețeaua socială X a fost evaluată la $44 miliarde într-o tranzacție secundară care a avut loc la începutul acestei luni. Este același preț plătit de Elon Musk, în 2022, când a decis achiziția Twitter, așa cum se numea X atunci. Anul trecut, în septembrie, X a fost evaluată la $10 miliarde. (FT)

9. Alphabet/Google a anunțat cea mai mare achiziție de până acum, încheind un acord pentru cumpărarea companiei de securitate cibernetică Wiz, pentru a o integra în Google Cloud. Aceasta este a doua încercare de a cumpăra Wiz, după ce discuțiile au stagnat anul trecut la o evaluare mai mică, de $23 de miliarde. Wiz este un startup înființat în Israel, care lucrează cu companii precum Microsoft și Amazon pentru a oferi soluții de securitate cibernetică în cloud. În cazul în care acordul va primi aprobările autorităților, va depăși cele $12,5 miliarde plătite de Google pentru Motorola Mobility, în 2012. (TheVerge)

10. Candidatul independent la Preşedinţia României Nicuşor Dan a declarat că ar susţine-o pe Elena Lasconi, preşedintele USR, la Primăria Capitalei, în măsura în care părerea sa contează, dar a precizat că bucureştenii se informează şi vor vota pe cine cred ei că este mai bun şi că nu trebuie să le ofere el sfaturi. (News.ro)

Fotografia dimineții este din Arabia Saudită și a primit mențiune la 2025 Sony World Photography Awards. Karolina Jurkiewicz:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanțelor: La nivelul ministerului se fac analize care vizează posibilitatea reducerii ”foarte mult” a tranzacţiilor cash în domeniile cu risc major – Cronica dimineții
Gospodăriile din România au fost si anul trecut pe primul loc în UE la procentul din cheltuieli alocat pentru alimente – Cronica dimineții