Cronica dimineții – Guvernul impune cea mai mare taxă bancară din Europa, peste cea din Ungaria

1. Ministerul Finanțelor Publice a publicat, în consultare publică, proiectul de Ordonanță de Urgență care introduce mai multe măsuri ce urmează a fi aplicate de anul viitor. Principalele prevederi se referă la introducerea unei „taxe pe lăcomie”, aplicată băncilor, la valoarea activelor, și calculată în funcție de nivelul ROBOR (link), plafonarea prețului gazelor pe 3 ani pentru toți consumatorii, casnici și industriali, la 68 lei/MWh (link), reducerea comisioanelor de administrare și posibilitatea retragerii sumelor anticipat, înainte de pensionare, inclusiv pentru Pilonul II, după 5 ani de contribuții (link), 3% impozit pe cifra de afaceri pentru companiile din domeniul energiei (link), firmele de construcţii vor fi scutite de la plata contribuţiilor sociale în următorii 10 ani, o taxă suplimentară impusă organizatorilor jocurilor de noroc (link), eliminarea rapoartelor pe hârtie, pentru instituțiile publice, începând cu August 2019, și eliminarea plăților orelor suplimentare pentru bugetari.

2. Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, la o întâlnire cu tineri, care sunt argumentele sale pentru a fi din nou votat, el răspunzând, între altele, că a reuşit în câteva rânduri să vină cu iniţiative bune, să construiască, aşa cum în câteva rânduri a reuşit să oprească prostii care erau pe cale să se întâmple şi că este realmente un preşedinte care vrea să dezvolte România (News.ro). Presedintele a mai spus că soţia sa, Carmen, se va prezenta la audieri la Parchetul General, unde a fost citată după o plângere vizând casele deţinute, pentru că nu are nimic de ascuns. Carmen Iohannis a fost până acum citată de două ori, dar i-a anunţat pe procurori, prin intermediul avocatului, că nu poate ajunge. (News.ro)

3. TheEconomist are, în ultima ediție, un material despre Cluj Napoca pe care-l numește Hub-ul IT al Transilvaniei. (Link)

4. Documente interne, analizate de New York Times, arată că Facebook a acordat unui număr de ~150 de companii, printre care Amazon, Microsoft, Spotify, acces la mult mai multe date decât a anunțat. Unele companii au avut acces inclusiv la mesajele private. (Link)

5. Walt Mossberg, unul dintre cei mai respectați jurnaliști americani pe domeniul tehnologiei, a anunțat că își închide conturile de Facebook, Messenger, Instagram și WhatsApp. (Link)

6. Fondul Monetar Internațional a aprobat un împrumut de $3,9 miliarde pentru Ucraina, pentru a stabiliza economia și a ajuta la plata datoriilor. $5 miliarde are de plătit Ucraina, anul viitor, creditorilor. (Reuters)

7. India va depăși anul viitor Marea Britanie și va deveni a șasea putere economică a lumii. Regatul Unit, a cincea economie a lumii în acest an, ar putea fi depășit și de Franța. (FT)

8. Senatul american a adoptat, cu o largă majoritate, o lege, First Step Act, care schimbă limitele de pedeapsă pentru condamnații federali, ceea ce va duce la eliberarea din închisori a zeci de mii de condamnați pentru fapte non violente. Legea merge la vot în Cameră, unde are suport pentru a trece. (WSJ)

9. Aproape 40.000 de persoane au fost ucise de arme anul trecut, în Statele Unite, cel mai mare număr din ultimii 50 de ani. (NYTimes)

10. Apelurile telefonice de tip spam au crescut cu 300% în primele 10 luni ale acestui an, până la 17,7 miliarde, comparativ cu 5,5 miliarde, câte au fost în perioada similară a anului trecut. Brazilia este cea mai spamată țara din lume cu apeluri telefonice, un brazilian primind, în medie, 37 de astfel de apeluri, pe lună. România nu se află în top 20. (VentureBeat)

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Pentru prima dată în istoria ţării, toţi regii şi toate reginele României vor fi împreună, la Curtea de Argeş – Cronica dimineții
Ministrul Sănătății din Africa de Sud: La nivelul unei săptămâni, 1,7% din cazurile de infectare cu Omicron au avut nevoie de spitalizare – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău