Avuţia netă a populaţiei a ajuns la un nivel record la finele lui 2020: 2.400 de miliarde de lei – Cronica dimineții

În această dimineață, la ora 06:32, s-a produs solstițiul de vară în România. Începând de azi începe vara astronomică și se consideră că 21 iunie este cea mai lungă zi din an.

1. Avuţia netă a populaţiei a ajuns la un nivel record la finele lui 2020, la 2.400 de miliarde de lei. Pentru prima dată, ponderea depozitelor bancare, a depunerilor în fondurile de investiţii şi în fonduri de pensii private, a crescut până la 24%-25% în total avuţie netă a populaţiei, conform declaraţiilor lui Florian Neagu, director adjunct al Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR. Reprezentantul BNR atrage atenţia că doar 0,3% din deponenţi deţin peste 20% din totalul depozitelor din sistem. Potrivit calculelor, peste 46.000 de români au o medie a conturilor bancare de 400.000+ de euro. (Economica)

2. România este singura ţară din UE unde mai mult de jumătate dintre cetăţeni, 53%, spun că ar accepta corupţia în Guvern. Media cetățenilor UE de neacceptare a corupției în Guvern este de 73%, potrivit unui raport întocmit de Transparency International. România are o medie de neacceptare de 47%, ceea ce înseamnă că 53% dintre români apreciază că ar putea trece cu vederea anumite fapte de corupţie ale guvernului. (Libertatea)

3. România avea în stocuri, la sfârșitul săptămânii trecute, circa 6 milioane de doze din toate cele patru tipuri de vaccin folosite în țara noastră. Dintre acestea, în jur de 35.000 de doze de vaccin de la compania AstraZeneca au termen de expirare la 30 iunie, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. (Digi24)

O știre din Cronica de Carte: Jared Kushner, ginerele fostului președinte american Donald Trump, a semnat un contract pentru o viitoare carte de memorii, în care va relata și despre perioada președinției lui Trump. Cartea lui Kushner va apărea la începutul anului 2022 (The Guardian);

4. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că, începând de azi, românii care merg în Spania cu avionul nu mai trebuie să prezinte certificat care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19, test negativ PCR sau antigen sau certificat de recuperare post-COVID-19, întrucât România nu se mai află pe lista statelor cu risc de infectare. (News.ro)

5. Dobrogea înregistrează cea mai ploioasă lună iunie din istoria măsurătorilor meteorologice, la polul opus cu anul anterior, când în această regiune a fost cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice. Ploile și instabilitatea atmosferică vor continua și în următoarele 24 de ore. Meteorologii sunt așteptați să actualizeze alertele de vreme rea în această dimineața, însă în această săptămână, România va trece de la o extremă la alta: vom avea parte de canicula și disconfort termic. (Digi24)

6. Lanțul de librării Diverta, cel mai mare retailer integrat în domeniul cărții, papetăriei și jucăriilor, și-a cerut intrarea în insolvență, după ce anul trecut, pe fondul pandemiei care a închis inclusiv toate librăriile din țară, a intrat puternic pe pierderi. (Profit.ro)

O știre din Cronica Externă: Loteriile cu premii în bani organizate de statele americane nu au reușit să inverseze trendul descrescător al americanilor care se vaccinează împotriva Covid-19. Numărul americanilor care au primit prima doză de vaccin a scăzut de la aproximativ 2 milioane pe zi, la mijlocul lunii aprilie, la 360.000, în prezent. (Politico)

7. China riscă izolarea internațională dacă nu va permite o investigație “serioasă”, pe teritoriul său, asupra originii virusului care a declanșat pandemia Covid-19. Declarația îi aparține consilierului pe probleme de securitate națională în guvernul SUA, Jake Sullivan. Nu dăm ultimaturi și nici nu amenințăm, încă, a declarat Sullivan, dar nu vom accepta un refuz din partea Chinei. (Bloomberg)

8. India a raportat duminică cel mai scăzut număr de cazuri zilnice de Covid-19 din ultimele trei luni. Pentru ultimele 24 de ore au fost înregistrate 58.419 infecţii cu SARS-CoV-2 şi 1.576 de decese asociate, a anunţat Ministerul Sănătăţii. De la începutul pandemiei, India a înregistrat 29,9 milioane de contaminări şi peste 386.700 de decese asociate. În luna mai, India raporta cifre record de cazuri înregistrate zilnic, de peste 400.000. (News.ro)

9. Partidul președintelui Macron și cel al liderei de extremă dreapta Marine Le Pen au obținut rezultate slabe în primul tur al alegerilor regionale din Franța, conform exit-poll-urilor. National Rally, partidul condus de Le Pen, a obținut 19%, cu aproape 10 procente sub scorul de la ultimele alegeri, în timp ce partidul lui Macron a obținut 11%. Prezența la vot a fost foarte slabă, 34%. (BBC)

O știre din Cronica Sportivă: Brooklyn Nets, principala favorită la câștigarea titlului în NBA, a fost eliminată din play-off. Milwaukee Bucks a învins-o cu scorul de 4-3 la „general” și s-a calificat după 2 ani din nou în finala Conferinței de Est. Meciul 7 a fost decis după prelungiri, fiind câștigat de Bucks cu 115-111. (ProSport)

10. Laurel Hubbard va deveni primul sportiv transgender care va concura la Jocurile Olimpice, după ce a fost selectată să facă parte din echipa olimpică a Noii Zeelende. Laurel va participa la concursul de haltere, competiție la care a concurat până și-a schimbat sexul, în 2013. (Reuters)

Fotografia dimineții este un colaj care surprinde Stația Spațială Internațională în timpul tranzitului prin dreptul Soarelui. Irakli Gedenidze/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Persoanele asimptomatice poartă aceeași cantitate de virus ca cele simptomatice – Cronica dimineții
ONU: Prețul alimentelor a crescut, în martie, cu 13%, un nivel record – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău