Ministerul de Externe israelian: Noul președinte iranian este „cel mai extremist” preşedinte pe care Iranul l-a avut până acum – Cronica Externă

Europa

1. Astăzi au loc alegeri locale în Franța. Rezultatele sunt așteptate pentru a vedea cum stau cei doi principali candidați la alegerile prezidențiale de anul viitor, președintele Macron și lidera naționalistă Marine Le Pen. (Politico)

2. Mii de persoane au participat sâmbătă la „Parada Egalităţii” organizată la Varşovia pentru a apăra drepturile minorităţilor sexuale din Polonia. Evenimentul nu a avut loc în 2020 din cauza pandemiei Covid-19. Polonia se află pe ultima poziţie în UE în ceea ce priveşte drepturile comunității LGBT, președintele conservator Andrzej Duda declarând că „ideologia LGBT” este mai nocivă decât comunismul. Primarul liberal al Varșoviei a participat la paradă. (BBC)

SUA

3, Statele Unite îşi vor reduce mijloacele de apărare antiaeriană (baterii antirachetă, scut antirachetă) amplasate în Orientul Mijlociu în 2019 şi 2020, din cauza tensiunilor cu Iranul. Mișcarea face parte dintr-o strategie mai largă, prin care SUA își concentrează eforturile în a contracara China și Rusia. (WSJ)

4. Loteriile cu premii în bani organizate de statele americane nu au reușit să inverseze trendul descrescător al americanilor care se vaccinează împotriva Covid-19. Numărul americanilor care au primit prima doză de vaccin a scăzut de la aproximativ 2 milioane pe zi, la mijlocul lunii aprilie, la 360.000, în prezent. (Politico)

5. Un bărbat a murit, iar altul a fost rănit după ce un camion a intrat în mulțime la o paradă LGBT din sudul Floridei. Șoferul camionului a fost reținut de poliție. (Digi24)

Rusia

6. Preşedintele rus Vladimir Putin a promis sâmbătă investiţii mari în infrastructură, educaţie şi sănătate, în încercarea de a susţine partidul de guvernământ înaintea alegerilor parlamentare din septembrie. Putin a mai anunţat că principalii săi aliaţi, miniştrii Apărării şi Externelor, vor conduce campania electorală a partidului Rusia Unită. (News.ro)

Orientul Mijlociu

7. Un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Lior Haiat, a declarat că alegerea lui Ebrahim Raisi în funcţia de preşedinte al Iranului ar trebui să fie privită „cu mare îngrijorare” de comunitatea internaţională. Lior Haiat a precizat că Raisi este „cel mai extremist” preşedinte pe care Iranul l-a avut până acum şi a avertizat că noul lider va intensifica activităţile nucleare ale Iranului. (News.ro)

8. Statele arabe din Golf nu vor fi descurajate, probabil, de alegerea unui judecător de orientare dură ca preşedinte al Iranului, în discuţiile pentru îmbunătăţirea legăturilor cu Teheranul, dar acestea ar putea deveni mai dificile, potrivit analiştilor intervievaţi de Reuters. (News.ro)

Asia

9. După retragerea trupelor din Afganistan, Pakistanul nu va mai permite CIA și forțelor speciale americane să se folosească de baze de pe teritoriul său pentru misiuni împotriva terorismului. Anunțul a fost făcut de premierul pakistanez Imran Khan. (Axios)

10. Populară insulă Phuket din Thailanda spera să ajungă la un procent de 70% din populație vaccinată până la 1 iulie pentru a deveni prima destinație turistică a țării care se va deschide pentru turiștii străini. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Brexitul oferă un loc de europarlamentar Partidului Social Democrat – Cronica Externă
Secretarul britanic pentru afaceri externe a cerut o investigație ONU privind taberele de muncă forțată pentru Uigurii din regiunea chineză Xinjiang – Cronica Externă